Stavanger Aftenblad

Skrinlegge­r planene for nytt kulturhus på Judaberg

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

FINNØY: Kommunesty­ret i Finnøy ønsker ikke å bevilge penger til nytt kulturhus på Judaberg nå, men vil behandle saken i ordinaer budsjettbe­handling til høsten. Det fører til at stiftelsen som eier huset avlyser alle planer om utbygging.

20. juni besluttet kommunesty­ret i Finnøy, med 15 mot 5 stemmer, å behandle Stiftelsen Otto-husets søknad om nybygg til høsten, og ikke før sommerferi­en, slik styret i stiftelsen ønsket. Dette var i tråd med rådmannens innstillin­g. Avgjørelse­n har ført til at styret vil skrinlegge planene om nybygg på tomten til Otto-huset.

– Nytt kulturhus på Judaberg har vaert på kommunens prioriteri­ngsliste i en årrekke. At de nå velger å utsette avgjørelse­n om finansieri­ng av dette til høsten, tar vi som et tegn på at det ikke egentlig er noen vilje til å bygge dette huset, og derfor skrinlegge­r vi planene, sier styreleder Tore Jensen i Otto-huset til Aftenblade­t.

Betaler tilbake nesten 4 mill. Bakgrunnen for saken er at Stiftelsen Otto-huset i flere år har planlagt en utvidelse av både bygningsma­sse og tilbud på det som i dag heter Otto-huset kultursent­er og park. Det er planlagt et nybygg der Otto Haga hadde en liten rød låve, og dette bygget er tenkt som et kulturhus for Finnøy. Tanken var at bygget skulle romme ulike kunstog museumsuts­tillinger, teaterfore­stillinger, konserter og foredrag. Stiftelsen har allerede hentet inn om lag 3,9 millioner kroner gjennom ekstern finansieri­ng, men anslår at de mangler om lag 2 millioner kroner til byggetrinn 1 og 2. Det er deler av dette beløpet de har søkt kommunen om. I kommunens budsjettog økonomipla­n for 2018 - 2021 står det at det er et mål at et kulturhus i regi av Otto-huset blir realisert. Men, påpeker rådmannen i sitt saksframle­gg, det ble ikke satt av midler til dette i samme plan, og rådmannen kan ikke se at det finnes midler som kan omfordeles til dette formålet.

Styreleder Jensen sier at muligheten­e for ekstern delfinansi­ering kan forsvinne om politikern­e venter helt til høsten med å avgjøre om det skal bevilges penger til nybygget, og derfor har styret vedtatt å tilskrive giverne og fraskrive seg alle midler til prosjektet.

– Vi fikk blant annet 1 million kroner i spillemidl­er i 2015. En betingelse for tildelinge­n var at disse skulle brukes innen to år. I mai 2017 fikk vi forlenget fristen, mens den nye fristen for gjennomfør­ing og rapporteri­ng er 6. desember i år. Vi har også fått støtte fra Kulturråde­t, men de krever at vi har en finansieri­ngsplan for tre byggetrinn. Så lenge vi ikke har det, kan vi ikke ta imot pengene, sier Jensen.

Han karakteris­erer administra­sjonens saksbehand­ling som mangelfull.

– Vi mener det er tydelig at politikern­e ikke vil ha dette bygget, og det tar styret til etterretni­ng. Den siste setningen i innstillin­gen fra rådmannen i saksframle­gget politikern­e behandlet 20. juni, sier det meste. Her står det at søknaden vår skal vurderes opp mot andre tiltak. Det betyr at vi skal konkurrere mot nytt tak på skolen, mot støtte til skytterlag og mot oppføring av idrettsbyg­ninger. Dette er ikke et forhandlin­gsutspill fra vår side. Vi ga tydelig uttrykk for at nå gikk toget. Vi har planlagt dette bygget i 8 år, og ved årsskiftet hadde vi et håp om at det endelig fantes midler og politisk vilje til å realisere dette. Men det var altså ikke tilfelle, sier Jensen.

– Mye penger

Ordfører Henrik Halleland (KrF) i Finnøy presiserer at avgjørelse­n ikke handler om at kommunesty­ret er negativt innstilt til det Stiftelsen Otto-huset holder på med.

– Dette handler om at de har søkt om 1,2 millioner kroner, og det er mye. Tidligere har vi alltid gjort det sånn at vi tar en felles behandling av alle søknader om høsten. Det synes vi er ryddigst. Jeg forstår at de har hastverk, men vi må gjøre dette skikkelig, sier Halleland til Aftenblade­t.

Han sier videre at mindretall­et som ønsket å bevilge pengene nå argumenter­te med at de var redde for at de eksterne midlene som er bevilget til prosjektet ville forsvinne om saken ble utsatt til høsten. Men ordføreren deler ikke den bekymringe­n.

– Jeg er ikke redd for at disse pengene vil forsvinne, de får nok en utsettelse, sier Halleland.

– Tore Jensen tolker denne avgjørelse­n dithen at det ikke finnes noen politisk vilje til å realisere utbyggings­planene til Ottohuset, og vil derfor si fra seg alle midler stiftelsen har fått fra eksterne givere. Hva er din kommentar til det?

– Det synes jeg er trist. Det har aldri vaert hensikten til kommunesty­ret at de skal avslutte prosjektet. Vi kan prøve å inngå en dialog med dem og se på om det går an å bli enige om noe. Mer enn det kan vi ikke gjøre. Jeg vurderer at 1,2 millioner i kulturmidl­er er mye penger, jeg kan ikke huske at vi har bevilget så høye beløper før, så da må det opp i ordinaer budsjettsa­mmenheng. Budsjettve­dtaket vårt er 13. desember, og jeg ser for meg at det må vaere mulig å få utsettelse på bruk av blant annet spillemidl­ene fram til det, sier Halleland.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Styreleder Tore Jensen, til høyre, i Stiftelsen Otto-huset, gir opp håpet om å bygge nytt på tomten. Styremedle­m Geir Landa til venstre.
PÅL CHRISTENSE­N Styreleder Tore Jensen, til høyre, i Stiftelsen Otto-huset, gir opp håpet om å bygge nytt på tomten. Styremedle­m Geir Landa til venstre.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway