Stavanger Aftenblad

Å bli kvitt homohets er ditt og mitt ansvar

- Stig Nilssen stig.nilssen@ aftenblade­t.no

KOMMENTAR: På samme måte som det er lett for idrettspre­sident Tom Tvedt å kaste ut en brannfakke­l, er det lett for klubber og ledere å si at de tar avstand fra homohetsen. Men for å få bukt med problemet, må det en langt større innsats til.

I onsdagens Aftenblad gikk idrettspre­sidenten til angrep på homohets innen idretten. Randaberg-karen Tom Tvedt frykter idretten oppleves som så ekskludere­nde og lite åpen at mange gir seg i frykt for å bli stemplet for sin legning. Han påpeker at det må bli enklere å stå fram som homofil i fotballen, at de skal bli verdsatt og respektert like mye uansett legning.

Når så få har valgt å vaere åpen om sin homofile legning i fotballens verden, konkludere­s det med at klimaet ikke er åpent for dette. Og at det må settes større kraft inn i arbeidet med å bedre situasjone­n.

Flyttet for å få fred

At frykten det vises til er reell og eksisterer, bekrefter Ole-André Lerang. Den tidligere toppkeeper­en i håndball sto for fire år siden fram med sin historie i Aftenblade­t.

I tiden etter at modige Lerang hadde vaert åpen om sin legning, innså han at fryktens hans hadde vaert feil, tankene hadde gjort ham til sin egen fiende. Men han understrek­er samtidig at redselen for å bli stemplet for sin legning, og ikke anerkjent som den topp idrettsutø­veren han var, gjorde at han ble veldig fortvilet og flyktet fra landet.

Den mentale påvirkning­en var så stor at det påvirket ham for mye her hjemme, han ville til et sted hvor ingen kjente ham og han kunne gjøre som han ville.

Slik skal ingen ha det.

Kan bli straffbart

Det er tydelig at Tom Tvedts utspill er koordinert og planlagt. Samtidig som idrettspre­sidenten slår hånden i bordet, har også barneog likestilli­ngsministe­r Linda Hofstad Helleland, med en fortid som idrettsmin­ister, tatt opp hansken. Hun vil gjøre det enklere å stå fram som homofil i norsk fotball.

Hun tok opp temaet under et frokostsem­inar kalt «Jaevla homo» i Oslo tidlig denne uken. Et par dager etterpå fulgte Hofstad Helleland opp under den årlige Oslo Pride-uken. Der kunngjorde hun at regjeringe­n om få dager sender på høring en utredning om det strafferet­tslige diskrimine­ringsverne­t.

Der blir det foreslått at kjønn, kjønnsuttr­ykk og kjønnsiden­titet tas inn som nye diskrimine­ringsgrunn­lag i straffelov­ens bestemmels­er - det kan altså bli straffbart å bruke ord som navnet på frokostsem­inaret hun talte på tidligere denne uken.

En slik lov vil nok vaere av betydning for kampen som nå skal tas. Betydninge­n av at en kjent og profilert utøver på høyt nivå hadde stått fram, ville uten tvil også hatt sin betydning. Samtidig må oppgjøret tas på flere fronter.

De unge viser vei

Vedtekter, straffelov­er, klubbenes nedfelte verdigrunn­lag eller det å stille opp i en parade fordi du blir spurt om det, er ikke virkemidle­r som alene vil løse dette. Det som daglig blir sagt på banen, på tribunene og kulturen i garderoben­e er vel så viktig for å normaliser­e forskjelli­ge legninger.

En verden i stadig endring og utvikling har vist oss at det er fullt mulig å endre seg, spesielt dagens unge viser en helt annen holdning til minoritete­r. Mye fordi det har blitt en naturlig del av hverdagens deres.

Det gir håp om at det skal vaere mulig å snu denne saken også. Men det krever en innsats fra oss alle, det handler om at du og jeg våger å ta et synlig standpunkt til hva som er akseptabel­t i hverdagen.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway