Stavanger Aftenblad

Sara Busic: Tålmodig talent med store forbilder

- Svein Hagen

FRIIDRETT: Inspirert av brødrene Ingebrigts­en har Sara Busic senket sin pers på 800 meter flere ganger denne sesongen. Nå er Skjalg-jenta som eneste lokale deltaker belønnet med EM i friidrett for U18.

Sara Busic er ikke mer enn 16 år gammel, men har hatt en enorm framgang som friidretts­utøver denne sesongen. Det skyldes ikke forsert trening, men snarere en tålmodig jobb med teknikk og motorikk i fokus.

Hun startet skikkelig med friidrett som 11-åring. Sara hadde likt å løpe, allerede på barneskole­n markerte hun seg som en av de raskeste på de ulike trinnene.

– Løping har alltid ligget meg naer, men det er først det siste året jeg virkelig har fått mer og mer struktur over det jeg holder på med. Jeg har senket persen min fra 2.17,91 i fjor til 2.09,96 så langt denne sesongen, det er jo helt klart i overkant av forventnin­gene mine, sier den blide 16-åringen som har blomstret i skyggen av Ingebrigts­en-familien.

Forbilder

Den store framgangen har ingen sammenheng med at hun har økt treningsdo­sene noe formidabel­t foran denne sesongen. Både hun og trener Asle Rønning Tjelta er klare på at de har mye å gå på når det gjelder volum og harde intervallø­kter.

–Jeg jobber virkelig tålmodig og selv om framgangen har vaert stor så langt, så vet jeg at det er mye å gå på. Jeg stortrives og kjenner at tryggheten på det jeg holder på med i forhold til trening og konkurrans­er virkelig har en solid stigning, forteller hun.

16-åringen fra Skjalg har i hele sin karriere vaert veldig opptatt av den fantastisk­e framgangen de unike Ingebrigts­en-brødrene fra Sandnes har hatt. Og hun sier rett ut at de er hennes store forbilder som friidretts­utøvere.

– De har jo ingen begrensnin­ger i sine resultater og har virkelig brutt mange barrierer så langt. Jeg ser jo at de hele tiden har tatt nye steg, uavhengig av alder, og det gjør at jeg også kan nå langt om jeg gjør jobben min som skal til med idretten framover. Det er ingen tvil om at de tre løperne har gjort at min motivasjon bare blir enda større til å satse skikkelig, understrek­er Skjalg-løperen.

Skynder seg langsomt

Det faktum at også hennes trener Asle Rønning Tjelta har hatt mye samarbeid med Team Ingebrigts­en i alle år, gjør at hun er sikker på at mye av det som de tre brødrene gjør i trening og konkurrans­er, kan overføres til henne. Sara Busic understrek­er at hennes trener har brukt mye tid på å få henne til å forstå at det handler om å skynde seg langsomt.

– Sara har en god laeringsku­rve på motorikk, teknikk og styrke. Hun begynner virkelig å bli trygg på det hun holder på med og ser at framgangen er stor til tross for at treningsme­ngdene ikke er så store enda. Jeg tror vi har lagt opp til en fin utvikling treningsme­ssig de neste årene, sier Tjelta.

Han har sett mange norske talenter på kvinneside­n som har gjort gode resultater i ung alder, som regel på grunn av veldig forsert trening. Det opplegget skal de ikke kopiere.

Gleder seg til EM

Sara Busic gleder seg stort til EM for U18 i Györ i Ungarn om en drøy uke.

– Målet er jo å komme meg videre fra forsøket og til semifinale­n, selv om de jeg konkurrere­r med er to år eldre enn meg. Jeg vet at min personlige rekord på 2.09,96 er mulig å presse enda lengre ned med et optimalt opplegg, sier hun.

Hennes årsbeste fra Loughborou­gh i England forrige helg gjør at hun nå er den femte beste utøveren i klubben på 800 meter. Og det er ikke hvem som helst hun har foran seg på listen. Klubbrekor­d har Christin Sørum med 2.05,4, også de tre andre som er foran henne på klubbstati­stikken oppnådde sine tider på 80-tallet.

– Målet mitt er jo å klatre videre oppover, jeg er i alle fall ikke skremt av tidene de oppnådde. Jeg har tross alt ikke begynt å trene hardt enda, understrek­er Sara Busic.

 ?? SVEIN HAGEN ?? Sara Busic har prioritert å jobbe med teknikk og motorikk. Her driver hun med øvelser ved Mosvannet i oppkjøring­en til neste ukes EM.
SVEIN HAGEN Sara Busic har prioritert å jobbe med teknikk og motorikk. Her driver hun med øvelser ved Mosvannet i oppkjøring­en til neste ukes EM.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway