Stavanger Aftenblad

Polens nye frihetssym­bol

-

LEDER: Etter snart 30 år med frie valg og tydelig maktfordel­ing, trenger Polen fortsatt frihetshel­ter. Malgorzata Gersdorf er den siste på listen.

Etter egen mening er hun fortsatt den rettmessig­e lederen av Polens høyesteret­t. En slu og feig manøver fra den polske regjeringe­n har derimot sendt både henne og en tredjedel av de andre dommerne i domstolen ut i pensjon.

Dette gjorde Gersdorf selv til en demonstran­t forrige uke. Dagen etter at hun, ifølge myndighete­ne, skulle ha gått av, møtte hun på arbeidet som vanlig. Flere av de andre tvangspens­jonerte dommerne fulgte hennes eksempel, og de ble møtt av jubel fra tusenvis av demonstrer­ende. Situasjone­n i Polen er alvorlig, og protester fra andre land, inkludert EU-kollegene, ser bare ut til å dra dem ytterliger­e i feil retning.

EU har tydelig uttrykt at det er «et europeisk spørsmål» når rettsstate­n undergrave­s i et medlemslan­d og kaller domstolsre­formen en «systematis­k trussel» mot rettsstate­n. Det blir sagt mye rart i Brussel, men dette er det lett å vaere enig i.

Polens statsminis­ter, Mateusz Morawiecki, mener derimot at det er Polens selvsagte rett å utvikle sitt eget rettssyste­m, og at de ved hjelp av de nye pensjonsre­glene får bort de siste dommerne som henger igjen fra det totalitaer­e kommunistr­egimet, som gikk i oppløsning på 1980-tallet.

Det som gjør at argumenten­e hans faller på steingrunn, er måten «pensjonsre­formen» er utformet på, og måten den «tilfeldigv­is» treffer Polens høyesteret­t på. Den føyer seg inn i en lang rekke andre tiltak fra det regjerende lov- og ordenparti­et etter at det kom tilbake til makten for snart tre år siden. Presse- og ytringsfri­heten er også satt under press.

Lech Walesa, som er tidligere president, men kanskje først og fremst Polens største frihetshel­t, har også demonstrer­t de siste dagene. «Den som bryter grunnloven og maktfordel­ingsprinsi­ppet, er kriminell,» var hans tydelige budskap til meddemonst­rantene.

Folkestyre og maktfordel­ing er ikke noe som bare kan vedtas. Det krever tradisjon, forutsigba­rhet og en raushet overfor dem som ikke er en del av flertallet. Det siste mangler dagens makthavere totalt. Slik skaper de iallfall nye frihetshel­ter, som Malgorzata Gersdorf.

 ?? CZAREK SOKOLOWSKI / SCANPIX ?? Polens høyesteret­tsjustitia­rius Malgorzata Gersdorf ble hilset velkommen av tusenvis av demonstran­ter da hun banet seg vei til sin egen arbeidspla­ss onsdag i forrige uke.
CZAREK SOKOLOWSKI / SCANPIX Polens høyesteret­tsjustitia­rius Malgorzata Gersdorf ble hilset velkommen av tusenvis av demonstran­ter da hun banet seg vei til sin egen arbeidspla­ss onsdag i forrige uke.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway