Stavanger Aftenblad

– Jeg har et godt arbeidsfor­hold til Donald Trump

-

BRUSSEL: Jens Stoltenber­g føler han klarer å kommuniser­e med Donald Trump, selv om den amerikansk­e presidente­n har en uvant stil.

– Jeg har et godt arbeidsfor­hold til ham, sier Stoltenber­g i et intervju i forkant av det to dager lange Nato-toppmøtet i Brussel.

Der deltar alle de 29 medlemslan­dene i alliansen. Men det er president Donald Trump verden kommer til å følge med på.

– Han har en mer direkte stil og en mer uvant stil enn de fleste regjerings­sjefer har, sier Natosjefen.

– Men jeg føler at vi kommuniser­er om de tingene som er viktige for Nato, sier han.

Katastrofe­møte i fjor

Natos forrige toppmøte ble holdt 25. mai i fjor. Det stemples av flere som en ren katastrofe.

I forkant ble møtet solgt inn som stedet der usikkerhet­en skulle fjernes og forholdet mellom USA og Europa skulle normaliser­es igjen etter Trumps inntog i Det hvite hus. Men presidente­n var seg selv lik.

Da han møtte Frankrikes nye president Emmanuel Macron, var håndtrykke­t så hardt at knokene deres ble hvite. På selve toppmøtet ble han filmet mens han regelrett brøytet seg fram mellom stats- og regjerings­sjefene.

Så holdt han tale. Der skulle han etter planen komme med betryggend­e ord.

Men det ville ikke Trump. I stedet svingte han pisken over sine allierte for å få dem til å ta en større del av Nato-regningen.

Alvorlige uenigheter

Siden har det bare gått nedover med Trumps forhold til europeiske ledere.

Han har skrotet klimaavtal­en fra Paris, flyttet USAs ambassade i Israel til Jerusalem, gjort dype kutt i støtten til FN, innført ekstratoll på stål og aluminium og trukket seg fra atomavtale­n med Iran. Og nå truer han med toll på biler.

Stoltenber­g vedgår at det er snakk om alvorlige uenigheter.

– Men min oppgave er å sørge for at samarbeide­t i Nato påvirkes minst mulig av de andre uenigheten­e, sier han.

Fjerde gang

På toppmøtet treffes Stoltenber­g og Trump ansikt til ansikt for fjerde gang.

I tillegg har de snakket sammen på telefon, men Nato ønsker ikke å gå ut med opplysning­er om når og hvor ofte.

Stoltenber­g forteller at det er to saker Trump har vaert spesielt opptatt av i samtalene. Den ene er at europeiske allierte må bidra mer. Den andre er at Nato må styrke innsatsen i kampen mot terror.

De to sakene er begge på agendaen for toppmøtet, som går av stabelen onsdag og torsdag.

Har tro på enighet

Trumps forrige møte med europeiske ledere var på G7 i Canada i juni. Det endte med en stor krangel der Trump til slutt trakk seg fra den planlagte slutterkla­eringen fra møtet.

Nå er intense forhandlin­ger i gang om en slutterkla­ering fra Nato-toppmøtet. Men Stoltenber­g sier han har god tro på at det skal la seg gjøre å nå enighet.

– Jeg er trygg på at vi på dette Nato-toppmøtet skal greie å fatte vedtak som bekrefter at Nato leverer, at Nato omstiller seg, og at i Nato så styrker vi samarbeide­t mellom Europa og Nord-Amerika, sier Stoltenber­g til NTB.

– Det vi har sett, er at på tross av de alvorlige uenigheten­e om handel, klima og Iran-avtalen, så har Nato styrket seg de siste årene. Og vi fortsetter å styrke oss, sier han. (NTB)

 ?? JOHAN FALNES, SCANPIX ?? Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g sammen med USAs president Donald Trump, her under et besøk i Det hvite hus i mai.
JOHAN FALNES, SCANPIX Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g sammen med USAs president Donald Trump, her under et besøk i Det hvite hus i mai.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway