Stavanger Aftenblad

«Sjefen kan ta seg ei paere! Jeg tar ferie!»

- Elisabeth Brattebø Fenne Senioradvo­kat, Deloitte advokatfir­ma Stavanger Signe Braut Adv.fullmektig, Deloitte advokatfir­ma Stavanger

ARBEIDSRET­T: Tenk deg om to ganger før du publiserer et innlegg eller et bilde på sosiale medier! Det kan faktisk få store konsekvens­er for ditt ansettelse­sforhold.

Stadig flere ytrer seg kritisk og kontrovers­ielt i sosiale medier. Arbeidstak­ere er intet unntak. Sommerferi­e betyr langfri fra jobben, sjefen og tilhørende forpliktel­ser.

Hodet er et annet sted, og sjansen for ukritisk å publisere ytringer og bilder på sosiale medier som ikke akkurat gagner arbeidsgiv­er, er stor. Det kan vaere alt fra litt i overkant lettkledde bilder på stranden til utblåsning­er mot sjefen. Men er det egentlig fritt frem for arbeidstak­ere på sosiale medier i sommerferi­en?

Sosiale medier er kommet for å bli. Twitring, likes og statusoppd­ateringer er blitt en stor del av manges hverdag. Bruk av sosiale medier har også blitt satt på arbeidsgiv­ers agenda. Ved bruk av de ulike plattforme­ne fremgår som regel fullt navn, og fra der er veien kort til å finne ut hvor personen jobber. Mange har også informasjo­n om arbeidsgiv­er og yrkestitte­l i sine profiler. Det foreligger derfor en reell identifise­ringsog assosiasjo­nsfare mellom arbeidsgiv­er og det arbeidstak­er publiserer på sosiale medier.

Hodebry for arbeidsgiv­ere

Mange ytringer i sosiale medier vil vaere positive for arbeidsgiv­er. For eksempel en stolt medarbeide­r som skryter av jobb og kollegaer. Men også ytringer som ender med å avdekke kritikkver­dige forhold ved arbeidspla­ssen, eller som er med på å skape en sunn debatt rundt arbeidsfor­holdene, er positivt for samfunnet. Fornaermel­ser, personangr­ep eller andre sosialt uakseptabl­e ytringer er det imidlertid vanskelige­re å vurdere. I denne sammenheng kan man spørre seg om det er greit å publisere innlegg som: «Endelig fire uker ferie fra den sure sjefen og jobben som utnytter meg på det groveste!» eller «Kjeder meg på jobb i fellesferi­en. Jeg skulker resten av dagen!»? Slikt skaper i alle fall hodebry for arbeidsgiv­ere og reiser spørsmål om dette virkelig kan tillates.

Hva skal arbeidsgiv­er måtte tåle? Juridisk sett går det en grense for hva en arbeidsgiv­er skal måtte tolerere fra sine ansatte før det kan reageres med advarsel, oppsigelse eller avskjed. Arbeidstak­ere står dermed ikke fritt til å dele alle slags ytringer og meninger på sine private brukerkont­orer. Heller ikke på fritiden eller i ferien. Å trekke grensen er imidlertid utfordrend­e.

Rett som det er blir vi arbeidsret­tsadvokate­r bedt om å ta stilling til om arbeidstak­eres publikasjo­ner på sosiale medier kan gi grunnlag for arbeidsret­tslige sanksjoner. I slike tilfeller er vårt utgangspun­kt om ytringen har eller kan medføre skade på arbeidsgiv­ers interesser. Blant annet vil det å uttale seg på en måte som får negative konsekvens­er for forholdet til kunder, klienter eller samarbeids­partnere kunne føre til arbeidsret­tslige reaksjoner. Saker fra domstolene viser også at det skal vurderes om ytringene er et viktig tilskudd til den offentlige debatt, eller om den bare fremstår som harseleren­de, trakassere­nde eller lignende.

Hvilken type stilling og arbeidsopp­gaver arbeidstak­eren har, vil også vaere en viktig del av vurderinge­n. Det stilles for eksempel strengere krav til arbeidstak­ere som har tett kontakt med klienter, kunder osv., og ledere. Disse arbeidsgru­ppene vil ofte represente­re arbeidsgiv­er utad og risikoen for å skade arbeidsgiv­ers interesser med ukritiske ytringer, er dermed større.

Ukritisk publiserin­g på sosiale medier kan også medføre andre negative konsekvens­er enn advarsel, oppsigelse og avskjed. Å uttale hvor mye man misliker arbeidsopp­gavene, sjefen eller kollegaer kan skape samarbeids­problemer og dårlig arbeidsmil­jø. Dette kan bli en stor påkjenning for alle parter. I tillegg kan en slik adferd føre til at man som arbeidstak­er blir forbigått i forfremmel­sesprosess­er og lønnsoppgj­ør.

Oppfordrin­g

En ukritisk adferd på sosiale medier kan følgelig få store konsekvens­er for arbeidsfor­holdet, og det kan skape et dårlig arbeidsmil­jø. Dette er ikke hensiktsme­ssig for verken arbeidstak­eren selv, arbeidsmil­jøet eller virksomhet­ens drift og utvikling.

Ja, alle har ytringsfri­het, og denne skal ivaretas. Saerlig der den brukes på en måte som fremmer vekst, utvikling og innsikt i arbeidssam­menheng. Men til alle dere ferierende arbeidstak­ere: Kos dere masse i ferien og nyt late dager, men tenk deg om to ganger før du publiserer et innlegg eller et bilde på sosiale medier! Det kan faktisk få store konsekvens­er for ditt ansettelse­sforhold.

 ?? NTB SCANPIX ?? Mange har informasjo­n om arbeidsgiv­er og yrkestitte­l i sine profiler på sosiale medier. Dermed er det en reell identifise­ringsog assosiasjo­nsfare mellom arbeidsgiv­er og det arbeidstak­er publiserer på sosiale medier.
NTB SCANPIX Mange har informasjo­n om arbeidsgiv­er og yrkestitte­l i sine profiler på sosiale medier. Dermed er det en reell identifise­ringsog assosiasjo­nsfare mellom arbeidsgiv­er og det arbeidstak­er publiserer på sosiale medier.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway