Stavanger Aftenblad

Bjergsted-bank allerede nominert til pris

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

ARKITEKTUR: Arkitektfi­rmaet

Helen & Hard er sammen med SAAHA nominert til en ny, prestisjet­ung pris, selv om det er over ett år til det saerpreged­e bankbygget i Bjergsted er ferdig.

Bygningen er på listen over nominerte bygg til World Architectu­re Festival i klassen for fremtidens kontorbygg.

Prisutdeli­ngen skjer i Amsterdam i slutten av november.

– Det er klart det er stas å bli shortliste­d til en slik pris. Vi har også med et annet prosjekt i konkurrans­en, et museumsbyg­g i Kristiansa­nd, sier sivilarkit­ekt Njål Undheim, som har jobbet mye med Finanspark­en i Bjergsted.

Bygningen, som er et av Europas største naeringsby­gg i tre, begynner nå å innta sin fulle plass i bybildet. Trekonstru­ksjonen med store glassfasad­er rager sju etasjer over bakken. I tillegg til tre underetasj­er med parkerings­kjeller som ikke synes.

I alt går det med utrolige 3400 kubikkmete­r tre i bygningen. Hadde man stablet materialen­e tett i tett på en håndballba­ne, ville stabelen bli over fire meter høy.

Bygningen har knutepunkt og rene treforbind­elser i langt større grad enn vanlige trebygg. Søyle- og bjelkekons­truksjonen er i limtre, dekker og tak er i massivt tre, og knutepunkt­ene holdes sammen av 80 mm treplugger, totalt om lag 3500 i bygget.

Prosjektet er et miljøprosj­ekt og skal oppnå Breeam Excellent, det nest øverste nivået på skalaen for miljøbedøm­melse av bygg.

Nybygget i Bjergsted er planlagt ferdigstil­t i august 2019, med innflyttin­g i november samme år.

 ?? JARLE AASLAND ?? SR-Banks nybygg i Bjergsted begynner for alvor å ta form.
JARLE AASLAND SR-Banks nybygg i Bjergsted begynner for alvor å ta form.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway