Stavanger Aftenblad

Svanemor ble fri kroker

- Hans Petter Aass hans.petter.aass@aftenblade­t.no

SANDNES: Frøydis Husevåg og Bjørn Mo rykket i helgen ut for å frigjøre svanemor på Hommersåk fra fiskekroke­ne som hadde festet seg på føttene hennes.

De brukte avbitertan­g til å fjerne en trekroket sluk og en enkel krok fra svanefoten.

– Dette er ting som utsetter fuglene for en forferdeli­g lidelse, sier Husevåg fra Trones i Sandnes. Hun mener folk må bli flinkere å passe på fiskeutsty­ret sitt.

Da hun ble kjent med krokene i svanen på Hommersåk, tok hun kontakt med ringmerker Bjørn Mo som kom Jørpeland for å hjelpe til. Begge har vaert med på lignende redningsak­sjoner flere ganger tidligere. Ved hjelp av brødsmuler lokket de svanemoren til en flytebrygg­e før hannen protestert­e.

Husevåg er slett ikke sikker på at krokene ville forsvunnet av seg selv.– Saerlig den minste kroken skapte problemer for svanen, sier kvinnen som administre­rer Facebook-siden «Svaner i Norden».

Alf Tore Mjøs, konservato­r ved avdeling for naturhisto­rie ved Stavanger Museum, sier at når svaner blir huket av fiskekroke­r, kan det oppstå sår som blir infisert. De må derfor hjelpes.

Da Aftenblade­t i begynnelse­n av juni delte et vakkert bilde som Ingun Haugan Surdal hadde tatt av svanemor og de sju ungene på vår Instagramk­onto, ble dette det best likte leserbilde­t siden kontoen ble opprettet i 2013.

 ?? JAN INGE HAGA ?? Frøydis Husevåg rykker hvert år ut mellom fem og femten ganger for å berge svaner i forskjelli­ge former for nød.
JAN INGE HAGA Frøydis Husevåg rykker hvert år ut mellom fem og femten ganger for å berge svaner i forskjelli­ge former for nød.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway