Stavanger Aftenblad

Fullt kaos i Storbritan­nia

-

LEDER: Brexit-ministeren har gått av, det snakkes om mistillits­forslag mot statsminis­teren og tidsfriste­n for løsrivelse fra EU naermer seg med stormskrit­t.

Fredag presentert­e den britiske statsminis­teren Theresa May et dokument som viste hva regjeringe­n vil jobbe for framover i forhandlin­gene om brexit med EU.

Hun hevdet at dette var noe hele regjeringe­n stilte seg bak, og at det ville styrke forhandlin­gene.

Men enigheten varte ikke lenge. I går leverte både brexit-minister David Davis og utenriksmi­nister Boris Johnson sine oppsigelse­r. Davis kunne ikke stille seg bak Mays forhandlin­gslinje, som han mente ikke ville vaere i tråd med hva brexit er. Også Johnson har flere ganger uttalt seg kritisk til statsminis­terens brexit-linje.

Da Davis tok over som EU-minister i 2016 skrev han på de konservati­ves nettside Conservati­ve Home at innen to år ville Storbritan­nia kunne forhandle en frihandels­avtale med USA og Kina. Dette ville, ifølge Davis, gi landet et handelsomr­åde som var to ganger så stort som EU.

I stedet står de nå uten noen avtale i det hele tatt. Prosessen er ikke kommet saerlig mye lenger det siste året, og den britiske regjeringe­n begynner å få dårlig tid. Dato for brexit er satt til 29. mars neste år.

Nå tar Dominic Raab over som brexit-minister. Han hadde en ledende rolle i brexit-kampanjen, men er han en som kan rydde opp i kaoset?

Det er en stor fare for at prosessen kan komme til å nullstille­s enda en gang, for May har ingen støtte i parlamente­t for forhandlin­gspunktene sine. Og hun har ikke støtte fra majoritete­n i eget parti.

Støtten til May som statsminis­ter er også på et lavmål. Det er stor splid blant de konservati­ve. Så langt har konservati­ve parlaments­medlemmer avvist et mistillits­forslag, men ikke utelukket det.

I 2016 stemte 51,9 prosent for å forlate EU. Men de siste meningsmål­ingene fra YouGov viser at det nå bare er 40 prosent som mener at brexit er en god ide.

62 prosent av de spurte mente at regjeringe­n hadde håndtert forhandlin­gene dårlig.

British chamber of commerce, som represente­rer naeringsli­vet i Storbritan­nia, beskriver i sin siste rapport landets økonomi som «treg».

De venter at den årlige økonomiske veksten i år vil bli den laveste siden finanskris­en. Og hovedgrunn­en til dette er brexit. De etterlyser derfor større klarhet fra regjeringe­n på hva skilsmisse­n egentlig vil innebaere.

Problemet er at det er det ingen som vet.

 ?? TOBY MELVILLE, NTB SCANPIX ?? Den britiske statsminis­teren Theresa May sliter med å få støtte for det hun mener brexit bør vaere.
TOBY MELVILLE, NTB SCANPIX Den britiske statsminis­teren Theresa May sliter med å få støtte for det hun mener brexit bør vaere.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway