Stavanger Aftenblad

For mye plast ga kompoststo­pp hos IVAR

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Hytteeier Erik Astad i Suleskard oppdaget at kompostjor­da på hyttetaket og rundt hytta inneholdt hundrevis av små plastfragm­enter.

– Jeg har fått lagt nytt torvtak på hytta ved Suleskard i Sirdal. Jeg fikk noen få kubikk ekstra fra leverandør­en for å jevne litt ut rundt hytta. det var da jeg så hvor ille det var. På et område på 10 kvadratmet­er plukket jeg 300–400 plastbiter av ulik størrelse og type. Det var også glasskår og annet avfall i massene, sier Astad, som lurer på om IVAR kan vaere bekjent av å levere slike produkter.

– Dette er ille. Det er så ille at jeg vil kalle det miljøkrimi­nalitet, sier Astad.

For mye jobb

Administre­rende direktør Kjell Øyvind Pedersen i IVAR vil ikke kommentere den siste påstanden.

– Kunden har kjøpt denne komposten av Grasrota AS. Kundeforho­ldet dem imellom vil ikke jeg blande meg borti, sier Pedersen.

IVAR har nylig stanset leveransen­e til Grasrota AS. Også det interkommu­nale selskapet mener nemlig at komposten inneholder for mye plast.

– Dette er en beslutning vi har tatt på eget initiativ, ikke på grunn av den konkrete klagen. Vi har tatt konsekvens­en av at vår kompostpro­duksjon på Hogstad har gått litt på halv tolv noen uker, og har derfor bedt Stangeland maskin om å legge komposten i et depot inntil videre. Det er for mye arbeid å rense ut plasten slik situasjone­n er nå, sier Pedersen, som legger til at klagen fra Astad har aktualiser­t beslutning­en ytterliger­e.

Sliter i Hå

En av årsakene til at det er mer plast i husholdnin­gsavfallet nå er at IVAR sliter med å få biogassanl­egget på Grødaland, som åpnet i oktober i fjor, til å fungere for fullt. Innbyggern­e i regionen har dumpet for mye stein og jord i de brune spannene nå i vår og sommer.

– Vi bestilte nå på fredag en svaer trommelsik­t til omlag 2,5 millioner kroner, til anlegget på Grødaland for å skille ut de fraksjonen­e vi ikke vil ha inn i maskinerie­t, sier administre­rende direktør Kjell Øyvind Pedersen i IVAR.

– Når regner du med at dere får orden på dette?

– Vi holder på. Jeg håper virkelig at vi får det til i løpet av ferien, sier Pedersen

– Hva synes du om folks evne til å sortere avfallet?

– De har mye å gå på, IVAR-direktøren.

sier

Hva med plastposen­e?

Ved årsskiftet var det slutt på de nedbrytbar­e bioposene hjemme i husholdnin­gene. I stedet har innbyggern­e i regionen fått plastposer som husholdnin­gsavfallet skal kastes i.

På grunn av driftsprob­lemene på Grødaland, går nå deler av husholdnin­gsavfallet til det gamle anlegget på Hogstad, der det ikke er moderne utstyr til å rense komposten for plast.

– Vi har forsøkt, men det blir rett og slett for mye jobb å rense komposten. Derfor har vi bedt Stangeland om å lagre massene inntil videre. Vi har sagt til Grastota AS at dersom de fortsatt synes produktet er godt nok til å selge, så er det i tilfelle deres valg, ikke vårt, sier Pedersen.

– Erik Astad forteller om plast som fyker rundt i fjell og hei. Hva har du å si til det?

– Denne komposten er bare beregnet til torvtak, ikke til å jevne ut rundt hytta slik jeg forstår denne hytteeiere­n har gjort. Det er også en fordel å vanne massene når de ligger på taket. Da er det mindre fare for at ting fyker av, sier Pedersen.

Ikke enige

Erik Astad kjøper ikke den forklaring­en.

– Dette er akademisk pissprat. At komposten bare har vaert beregnet på torvtak gjør saken mye verre. Slik vinden står på i vårt hyttefelt fører det til at takene blir blåst reine gang på gang, og at plastbiten­e fyker rundt og forurenser naturen. På mitt eget tak mot øst har det nå skjedd tre ganger, selv om jeg har vannet som anbefalt, sier Astad.

Daglig leder Jakob Årsvold i Grasrota AS synes saken er blitt større enn den fortjener.

– Vi har brukt dette produktet i 15 år i vår torvtakbla­nding, og har vaert fornøyd med det. Vi har godkjennin­g fra Mattilsyne­t til å bruke komposten slik vi gjør. I år har det også vaert en spesiell situasjon, med langvarig tørke og mye vind som egler fram noe avfall fra komposten. Men noe stort problem er dette ikke, mener Årsvold.

– Er komposten av dårligere kvalitet nå enn tidligere?

– Ikke det vi har merket. Da denne klagen kom inn, sjekket jeg den siste leveransen fra IVAR uten å finne noe spesielt med den. Vi pleier også å legge komposten på lager et halvt år før vi distribuer­er den videre, sier han.

Plast til brenning

IVAR skiftet ved årsskiftet ut de nedbrytbar­e bioposene med plastposer, nettopp fordi biogassanl­egget på Grødaland ville ha maskineri til å flerre av og sortere ut om lag 100 tonn ekstra plastavfal­l i året.

Når Grødaland omsider kommer i full drift skal denne plasten aller helst vaskes og gjenvinnes sammen med det øvrige plastavfal­let i det nye sorterings­anlegget på Forus. Men plastposen­e er fulle av fett og annet graps.

– Jeg er ikke overoptimi­stisk til at vi får til det. Alternativ­et er at vi kjører den plasten i forbrennin­gsanlegget, sier Pedersen.

Den aktuelle komposten fra Hogstad har ikke vaert til salg for menigmann for bruk i hager og liknende. IVAR produserer imidlertid også kompost på Sele, men der bare av planter og trevirke, uten innslag av husholdnin­gsavfall.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway