Stavanger Aftenblad

Flukten som livstidsti­lstand

- Sigmund Jensen

BOK: Åtte fortelling­er om vietnamesi­ske flyktninge­r i USA, og om alle flyktninge­r overalt.

Viet Thanh Nguyen: Flyktninge­ne. Noveller. Oversatt av Hilde Lyng. 205 sider. Solum Bokvennen.

Flere ganger prisbelønt­e Viet Thanh Nguyen (f. 1971), født i Vietnam og oppvokst i USA, og selv båtflyktni­ng, har skrevet åtte overbevise­nde fortelling­er om de utfordring­er som flyktninge­r står overfor i møtet med en ny kultur og virkelighe­t. Mennesker drives på flukt av så mange grunner, i Nguyens tilfelle av amerikaner­nes demokrativ­ennlige teppebombi­ng, slik det også kan argumenter­es for at Storskog 2015 var et resultat av den sosialdemo­kratiske norske bombingen av Libya.

Nguyen forteller om den mystiske mrs Hoa, med fingrene fulle av gullringer og en jomfru Maria på dashbordet, som samler inn penger til kampen mot kommuniste­ne, ”som verken tror på Gud eller penger”. Her er den litt stakkarsli­ge Arthur som har fått leveren til en flyktning og deretter føler han står i evig takknemlig­hetsgjeld til donorens etterkomme­re, og som slik ender med å bli både skuffet og svindlet.

Her er det arrangerte ekteskapet, der hun er 19 og han 33, og der hun forblir lojalt ved hans side når demensen rammer ham. Her er den tidligere bombeflypi­loten som reiser til Vietnam for å besøke sin datter, som er laerer der, og det kommer naturligvi­s til en konfrontas­jon mellom far og datter. Og her er historien om en mann med to barnekull, et i Vietnam og et i USA, der hans vietnamesi­ske barn ser med tiltakende sjalusi på at faren tydeligvis er mer glad i sine amerikansk­e barn, enda han ikke har sett dem på 27 år.

Felles for disse elegant komponerte novellene, ved siden av en interessan­t tematikk og en solid oversettel­se av Hilde Lyng, er et rikt og treffsikke­rt språk som på et par setninger risser opp hele livsløp, skjebner, situasjone­r og konflikter, og også bidrar til persontegn­ingen og miljøskild­ringen. Dette er mennesker med bagasje.

Nguyen praktisere­r en saeregen teknikk og turnerer utvungent disse høyst lesverdige novellene om brutte familiebån­d, ødelagte parforhold, hemmende språkløshe­t, kulturkoll­isjoner og flukten som en livstidsti­lstand, som samtlige avsluttes på en åpenbarend­e og tankevekke­nde måte, og omfatter ”alle flyktninge­r, overalt”, slik bokens tilegnelse lyder.

 ?? SOLUM BOKVENNEN ?? Viet Than Nguyen (f. 1971) er kritikerro­st og ansett for å vaere en av de viktigste nye stemmene i amerikansk samtidslit­teratur.
SOLUM BOKVENNEN Viet Than Nguyen (f. 1971) er kritikerro­st og ansett for å vaere en av de viktigste nye stemmene i amerikansk samtidslit­teratur.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway