Stavanger Aftenblad

Fant forlatte kattunger i veikanten

- Pernille Filippa Pettersen pernille.fillipa.pettersen@ aftenblade­t.no

DUMPET: Gry Monica Rettore og barna fant fem forlatte nøster i veikanten. - Ganske vanlig at kattunger dumpes, sier Dyrebeskyt­telsen.

Rettore var på vei til hytta i Hauge i Dalane da hun oppdaget at en bil sto stille i en sving noen meter lenger fremme. Da Rettore naermet seg bilen så hun at føreren sto bøyd ved grøften.

– Jeg trodde han hadde problemer hun.

Da mannen la merke til Rettore og barna, hastet han tilbake i bilen og kjørte avsted. Det var barna i baksetet som ante at noe ikke var som det skulle.

– De mente at de hadde sett noen små mørke klumper, sier Rettore, som sammen med barna startet en leteaksjon i grøftekant­en.

Der fant de fire kattunger som var rundt fem uker gamle.

med

bilen,

forteller

Høysesong for kattunger

– Det er ikke noe nytt å finne kattunger på denne måten, sier leder i Den norske veterinaer­foreningen Torill Moseng.

Hun forteller at det skjer hyppigere på sommeren, og at det er en enkel forklaring på det.

– De fleste kattene er brunstige på våren, noe som gjør at de er drektige mot sommeren.

Leder i Dyrebeskyt­telsen Norge Nord-Jaeren, Elise Sjøthun Halvorsen, sier at de merker en stor økning i antallet hjemløse katter på sommerhalv­året.

– Mange får seg katt uten å kastere den, noe som resulterer i kattunger. Når de ikke får gitt dem bort «dumper» de dem.

– Folk må kastere kattene sine Moseng påpeker at dyreeiere har et ansvar, og mener det er forkasteli­g at noen velger å fraskrive seg ansvaret ved å «dumpe» dyrene sine.

– Hvis man vurderer å anskaffe en katt må man vurdere om man har mulighet til å ta ansvaret som følger med. Det innebaerer kunnskap om dyret, økonomi og tid.

Hun oppfordrer alle katteiere til å kastere og ID-merke kattene sine.

– Det å kastrere kattene sine er med å redusere bestanden, som igjen gjør at det blir faerre hjemløse katter, og faerre kattunger som blir «dumpet».

Får nye hjem

Det er Dyrebeskyt­telsen Norge Nord-Jaeren som tar seg av kattungene Rettore og barna fant.

– Dyrebeskyt­telsen tok kontakt med oss, etter at de hadde sett innlegget jeg la ut på Facebook angående hendelsen, sier Rettore.

Innlegget har blitt delt 183 ganger, og har fått titalls kommentare­r fra folk som gjerne kunne tenkt seg å adoptere kattungene.

– De har heldigvis fått nye hjem som de skal flytte til når de er gamle nok. Frem til da skal de bo i fosterhjem hos en frivillig i Dyrebeskyt­telsen.

Hva tenker du om at noen velger å kvitte seg med kattungene sine på denne måten?

– Det er veldig dårlig gjort. Hvis man ikke vil ha de finnes det andre måter å gjøre det på, avslutter Rettore, som er glad for at det endte godt for disse kattungene.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Lisa Rettore (venstre), Frida Jørgensen og Bente Støtland fant kattungene i veikanten på søndag. Nå blir de tatt hånd om av Dyrebeskyt­telsen.
FREDRIK REFVEM Lisa Rettore (venstre), Frida Jørgensen og Bente Støtland fant kattungene i veikanten på søndag. Nå blir de tatt hånd om av Dyrebeskyt­telsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway