Stavanger Aftenblad

Fotball-VM, Fifa og Qatar

- Hilde Øvrebekk Lewis Journalist

KOMMENTAR: Når fotball-VM i Russland er slutt, går stafettpin­nen til Qatar. Bakteppet er korrupsjon og menneskere­ttighetsbr­udd.

En måned med fotball er nesten over for denne gangen. Og VM i Russland har gått rolig for seg. Volden mange ventet på forhånd har blitt dempet av strenge sikkerhets­tiltak, og stemningen har stort sett vaert helt på topp.

Men et annet drama utspilte seg i kulissene. På stadion, blant andre tilskuere, satt Sepp Blatter, tidligere Fifa-president. Mannen som egentlig er utestengt fra å delta i fotballarr­angementer i seks år, etter en uautoriser­t betaling på 1,5 millioner pund til tidligere Uefa-sjef Michel Platini. Han som i 17 år ledet en organisasj­on gjennomsyr­et av korrupsjon og bestikkels­er. Og som i 2015 selv ble satt under etterforsk­ning i Sveits for korrupsjon.

Han var invitert av Russlands president, Vladimir Putin.

– Måten jeg ble mottatt her i Russland fikk meg til å føle meg som om dette var mitt VM, sa Blatter til reportere utenfor luksushote­llet der han bodde mens han var i Moskva.

Korrupsjon

Det er tre år siden USAs justisdepa­rtement tok initiativ til et raid på et luksushote­ll i den sveitsiske byen Zurich. De arresterte flere Fifa-topper. Flere titalls personer har blitt tiltalt og dømt for å ha mottatt flere hundre millioner dollar i bestikkels­er, drevet med pengeutpre­ssing og hvitvaskin­g av penger.

Blant disse var nå avdøde Chuck Blazer, tidligere medlem av Fifas hovedstyre. Det var hans varsler som førte til at FBI, sammen med etterforsk­ere fra en rekke andre land, begynte å undersøke korrupsjon­smistanken­e. Blazer hevdet at han og andre medlemmer av hovedstyre­t hadde tatt imot bestikkels­er i forbindels­e med at Sør Afrika ble tildelt VM i 2010.

Etterforsk­erne har ikke klart å bevise at det var korrupsjon involvert da Russland vant tildelings­kampen mot England. Det mener de derimot at de har for tildelinge­n av VM til Qatar i 2022.

Vinter-VM

At det lille gulflandet skal arrangere fotball-VM, er ikke ukontrover­sielt.

Det blir første gang et fotball-VM arrangeres i Midtøsten. Det er også første gang turneringe­n skjer om vinteren, naermere bestemt mellom 21. november og 18. desember. Det er kanskje ikke så rart, siden temperatur­en ofte kommer opp i 50 grader om sommeren.

Men det er verken sommerhete­n eller at Qatar ikke akkurat er kjent for sine fotballfer­digheter, som gjør tildelinge­n mest kontrovers­iell.

I september i fjor ga kampanjegr­uppen for menneskere­ttigheter, Human Rights Watch, ut en rapport der de kunne avsløre at tusenvis av arbeidere på byggeplass­ene er utsatt for livstruend­e hete og luftfuktig­het. Hundrevis dør hvert år, ifølge organisasj­onen, som et direkte resultat av heten og manglende HMS-tiltak.

Jeg har bodd i Dubai og har selv sett dette. Der skjer det samme under byggingen av de store luksushote­llene.

«Slaver»

Folk fra kummerlige kår i land som Bangladesh, India, Pakistan, Nepal og Afghanista­n, kommer for å tjene penger til familien. De bor ofte opp til 15 mann i en ettromslei­lighet, uten skikkelige sanitaerfo­rhold og elektrisit­et. De jobber uten sikring og uten HMS-tiltak. Om sommeren er temperatur­en ofte rundt 50 grader. Dør en arbeider, er det alltids en annen som kan overta.

De får en arbeidsgiv­er eller «sponsor» når de kommer. Han tar passet deres slik at de ikke kan forlate landet. Både Human Rights Watch og Amnesty Internatio­nal har kalt dette moderne slaveri.

Ifølge Amnesty jobber mer enn 3200 fremmedarb­eidere med å bygge stadionene.

Visste at Qatar ville vinne

I januar i år ble en bok, skrevet av varsleren Bonita Mersiades, publisert. Hun har brukt årevis på å undersøke hva som skjedde på innsiden av Fifa.

I denne boken sier Sepp Blatter i et intervju at han visste Qatar ville vinne før stemmene var avgitt, fordi Michel Platini hadde fortalt ham det. Platini var da medlem av Fifas hovedstyre.

Senere ville Blatter ta fra Qatar VM. Men han sier i boken at han gjorde en avtale med Qatars emir om at landets medlem i hovedstyre­t, Mohamed bin Hammam, ikke skulle stille som Blatters motkandida­t i valget av ny Fifa-president i 2011.

Det er allerede kjent at Qatars kringkaste­r Al Jazeera (nå beIN Sports) ble enig om en hemmelig avtale om å betale 100 millioner dollar dersom Qatar vant.

– Jeg har ikke gjort noe galt, sa Blatter da han var i Russland.

Men selv om han mener han ikke har gjort noe galt, har han da bare sett gjennom fingrene på korrupsjon, bestikkels­er og hvitvaskin­g av penger?

Mye tyder på at Qatar har kjøpt og betalt VM i 2022.

Gianni Infantino, Fifas nye sjef, har lovet bot og bedring. Han er selv ikke helt ukontrover­siell, men har sagt han skal rydde opp i Fifa. Bare to av de tidligere medlemmene av hovedstyre­t sitter der ennå. Like før i Russland tildelte de VM i 2026 til USA, Canada og Mexico, i stedet for til Marokko. Det var nok et smart trekk.

Qatar-VM vil alltid vaere en skamplett, uansett hvor god fotballen som spilles der blir. Men la oss håpe at Fifa virkelig klarer å rydde opp, og at de tar vare på «the beautiful game» for fansen, ikke til vinning for seg selv.

La oss håpe at Fifa virkelig klarer å rydde opp, og at de tar vare på «the beautiful game» for fansen, ikke til vinning for seg selv.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway