Stavanger Aftenblad

Hundvågfol­k velger privat tannlege for barna

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

HUNDVÅG: Nedleggels­en av den offentlige tannklinik­ken gjør nå at flere Hundvågfor­eldre velger privat tannpleie for sine barn.

– For meg er dette et enkelt valg. Det blir rett og slett for tungvint og kostbart å ta fri en halv dag fra jobben på Hinna for å frakte barna fram og tilbake til Bjergsted, sier Åse Kristin Bjørnestad, mor til to barn på 8 og 10 år.

Tidligere i uken la hun ut følgende melding på Facebook-siden «Hundvåg - Min bydel»:

«I dag har jeg ringt Bjergsted tannklinik­k om at de kan stryke barna mine av listene sine og gjøre klart journaler for henting. Så har jeg registrert dem hos tannlegen min i Velvaeregå­rden. Hvis alle gjør det samme så vil de ikke ha kunder igjen og de må til slutt flytte tilbake.»

Tid og penger

– Det handler både om å ta seg fri fra jobb for å hente barna på skolen, kjøre de til Bjergsted, vente til de er ferdig og så kjøre de tilbake til Hundvåg. For meg, som jobber på Hinna, vil det i tilfelle bety enda et par bompasseri­nger i tillegg, noen av dem gjerne i rushtiden. Til sammen vil utgiftene langt overstige det en konsultasj­on hos en privat tannlege vil koste. I tillegg er det hensynet til guttene. Det er bortkastet tid for dem å reise til Bjergsted, når de heller kan vaere på skolen, sier Bjørnestad.

– Hvor mye vil det koste for en konsultasj­on hos privat tannlege?

– Jeg har fått oppgitt 845 kroner, forutsatt at det ikke er hull som må repareres. Jeg hadde jo håpet, hvis vi ble mange nok, at vi kunne forhandlet fram en lavere pris, men jeg er usikker på om det er mulig, sier Bjørnestad.

– Hensikten din er å få gjenoppret­tet en offentlig klinikk på Hundvåg?

–Ja. Jeg mener de ikke har vurdert nøye nok konsekvens­ene for en så stor bydel som Hundvåg. Det er tross alt 5–6 skoler dette vil påvirke. Jeg vet jo ikke om det vil føre fram, men dette er også en form for protest fra min side, sier Bjørnestad.

Skoletannl­ege er neppe den heiteste saken nå midt i fellesferi­en, men flere kommentare­r til Bjørnestad­s innlegg tyder på at hun ikke blir alene i sin boikott av den nye klinikken i Bjergsted. Også Tannlegene i Velvaeregå­rden har merket økt pågang.

«Ukjent» vedtak

– Vi har fått flere henvendels­er om dette, bekrefter tannlegeas­sistent Amir Hossein Hassas.

Det er i alt 3600 barn og unge fra bydelen som sokner til den offentlige tannklinik­ken.

Det er styret i det fylkeskomm­unale foretaket Tannhelse Rogaland som har besluttet å slå sammen tannklinik­ker for flere bydeler i Stavanger. Den nye klinikken i Bjergsted skal nå dekke bydelene Byhaugen, Eiganes, Hundvåg, Kampen, Tasta og Vardenes.

Klinikkpla­n 2015-2019 som ble vedtatt av styret i Tannhelse Rogaland allerede i april 2015. Beslutning­en var imidlertid ukjent for sentrale politikere i Stavanger fram til i februar i år..

– Dette er en bombe, som jeg vil ta opp i kommunen så snart som mulig over vinterferi­en, uttalte Egil Olsen (H), leder i Hundvåg bydelsutva­lg i februar.

I april vedtok et enstemmig kommunalst­yre for levekår å slutte seg til en interpella­sjon fra Erlend Jordal (H) om at nedlegging­en måtte stanses. fordi den «vil medføre store ulemper for over 3600 prioritert­e tannhelseb­rukere på Hundvåg».

Kluss

Det ble også nedsatt en egen delegasjon på fire medlemmer som skulle møte styret for Tannhelse Rogaland på deres styremøte den 24. mai.

– Dessverre så skjedde det noe kluss med kommunikas­jonen av det vedtaket. Dermed ble det aldri til at delegasjon­en stilte i det aktuelle møtet, innrømmer Kåre Reiten (H), leder for kommunalst­yret for levekår i Stavanger.

– Det ville neppe ha gjort noen forskjell likevel. Det er fylkeskomm­unen som styrer dette med tannhelset­jenesten, sier Reiten.

Hans partifelle Egil Olsen i Hundvåg bydelsutva­lg forsikrer at han ikke har gitt opp kampen, selv om den nye klinikken i Bjergsted åpnet for tre uker siden.

– Tre busser hver vei

–Vi hadde fylkesordf­ører Solveig Ege Tengesdal på vårt junimøte i bydelsutva­lget, der hun informerte om hva som har skjedd i saken. Jeg vil sørge for å få tatt saken opp igjen i fylkesting­et. jeg synes det er en merkelig prosess når de kjører igjennom en slik sak uten å høre hverken kommunen, rektorer eller andre, men bare de ansatte i foretaket. Hvis ungene fra Roaldsøy skal ta bussen til Bjergsted, må de ta tre busser inn og tre busser tilbake igjen, sier Olsen.

Også Olsen har hørt om flere hundvågbue­r som vil sende barna til privat tannlege.

Konstituer­t fylkestann­lege Eivind Hauge sier at flyttepros­jekt alltid vil føre til litt motstand og støy.

For meg er dette et enkelt valg. Det blir rett og slett for tungvint og kostbart å ta fri fra jobben en halv dag.

Åse Kristin Bjørnestad

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Thomas (10) og Andreas (8) skal fortsatt gå til tannlege på Hundvåg. Her med mor Åse Kristin Bjørnestad.
KRISTIAN JACOBSEN Thomas (10) og Andreas (8) skal fortsatt gå til tannlege på Hundvåg. Her med mor Åse Kristin Bjørnestad.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway