Stavanger Aftenblad

Se! Det spirer etter Ombo-brannen

- Amalie Adsen Kvåle amalie.adsen.kvale@aftenblade­t.no

Brannen på Ombo var den største på mange år, og herjet på øya i en uke før brannvesen­et fikk kontroll. Det er fortsatt meldt om tørt vaer fremover, til tross for litt lavere temperatur­er til helgen.

Brann- og redningssj­ef NilsErik Haagenrud i Rogaland brann og redning IKS forteller at man bare noen dager etter brannen kunne se at det begynte å spire igjen. Noe som også er vanlig etter en slik brann.

Bålforbud

– Det viktigste etter store hendelser som dette, er at man er bevisst på forebyggin­g. Vi driver med informasjo­n på sosiale medier og har hengt opp plakater.

Han ønsker å minne på det generelle bålforbude­t i perioden 15. april til 15. september.

– En periode var det grillforbu­d også på egen eiendom, det var mye på grunn av at Ombobranne­n opptok alt av ressurser. Dette er noe vi aldri før har måtte gjøre, men ble gjort med tanke på omstendigh­etene, sier han.

De var da engstelige for trebebygge­lsen i Stavanger sentrum, der det skal lite til før det antenner, og konsekvens­ene kan bli store.

Jordlaget brent

Øyvind Marvik har selv vaert i området som var brent ned. Naerområde­t er vanligvis nokså gjengrodd.

–Gresset har begynt å spire igjen fordi det ikke er noen traer som hindrer.

– Vi var i området rundt Vordnuten. Det så ut som at jordlaget var brent ned, slik at man kunne se røttene som hang i løse luften, forteller Marvik.

Brannen var innenfor kommunegre­nsene til Finnøy kommune. Årsaken til brannen er ennå ikke kjent.

Naturen ordner mye

Rådmann i Finnøy kommune, Karin Dokken Austvik, forteller at kommunen har sett på hva som kunne blitt gjort annerledes. Det konkludere­s med at de generelt var fornøyde og roser et utrolig utført arbeid av frivillige. For fremtiden vil kommunikas­jon vaere i fokus.

– Det er ikke blitt gjort noen tiltak så langt for å plante ut noen nye traer eller planter. Det har vaert møte hvor vi har evaluert hva som har skjedd og hva som skal bli gjort videre. Naturen ordner mye selv, mener Austvik.

Det vil derfor etter ferien bli en evaluering på hva som kan blir gjort i for å forbedre området, det er ikke blitt besluttet noe for øyeblikket.

– Ombo er ingen landfast øy. Derfor var en brann der også scenario nummer én i vår beredskaps­plan, med tanke på utfordring­er og kommunikas­jon, sier rådmannen.

OMBO: Bare en måned etter brannen på Ombo, ser vi at det spirer og gror igjen. Rådmann i Finnøy kommune sier det er usikkert om de kommer til å beplante brannområd­et.

 ?? ØYVIND MARVIK ?? Området på Ombo som ble rammet av storbranne­n begynner nå å bli grønnere.
ØYVIND MARVIK Området på Ombo som ble rammet av storbranne­n begynner nå å bli grønnere.
 ?? ØYVIND MARVIK ?? De brente røttene er igjen på dette treet. Men rundt spirer det.
ØYVIND MARVIK De brente røttene er igjen på dette treet. Men rundt spirer det.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway