Stavanger Aftenblad

Denne bilen kan kjøre 68 mil på energien til én liter bensin

- Mari Wigdel mari.tellefsen.wigdel@aftenblade­t.no

MILJØBIL: Torkel Genet fra Sandnes har vaert med på å skape en av verdens mest energieffe­ktive biler. Med mengden energi som finnes i én liter bensin, kan bilen kjøre 684 km.

Teamleder Torkel Genet og laget hans, Toulouse Ingénierie Multidisci­plinaire, stilte 5. juli opp med egenprodus­ert høyteknolo­gisk bil i London Queen Elisabeth Park på Shell Eco-marathon. Lag fra utdannings­institusjo­ner over hele Europa kom for å konkurrere om hvem som kan nå lengst med minst mulig energiforb­ruk med egenprodus­erte biler.

Det krevde mye hardt arbeid, med mange sene kvelder for å videreutvi­kle fjorårets versjon av bilen, og 27.000 euro senere vant de gull.

Seieren fikk ballen til å rulle, og ved utgangen av helgen hadde laget deltatt i ytterliger­e to konkurrans­er, som de hevdet seg godt i.

– Vi kom på tredjeplas­s i Drivers’ World Championsh­ip, både regionalt og globalt.

Det spesielle ved Drivers’ World Championsh­ip er at både energieffe­ktivitet og fart gjelder.

- Vi har ikke produsert bilen for det formålet, vi hadde bare fokusert på energieffe­ktivitet.

Genet er nå i Sveits, der han har sommerjobb ved Cern, den europeiske organisasj­onen for kjernefysi­sk forskning. Han har en hektisk uke bak seg.

– Det ble tidlige morgener og sene kvelder, men det var fantastisk.

Fascinasjo­n for elektronik­k Genet bodde i Sandnes til han ble 18 år.

Etter endt videregåen­de utdanning på Stavanger katedralsk­ole, Kongsgård, dro Genet rett til Toulouse i Frankrike for å starte på et femårig ingeniør- program i elektronik­k og automatikk.

På skolen ble han oppmerksom på en studentklu­bb som produserte energieffe­ktive biler manuelt.

– Én ting er å drive med elektronik­k og gjennomfør­e prosjekter fra A til Å på egenhånd, noe helt annet er å jobbe med prosjekter sammen med andre. Gjennom arbeidet fikk jeg muligheten til å laere fra andre linjer og felt. Jeg har fått sjansen til å utvide min grunnkompe­tanse.

Det er tydelig at det er elektronik­ken og ingeniørku­nsten han er mest opptatt av.

– Jeg tror ikke det er bil i seg selv som interesser­er meg, men det å jobbe med et prosjekt sammen med andre mennesker. De startet opp en ny klubb hvor de lager kubesatell­itter, jeg skulle gjerne vaert med der, hadde det ikke vaert for at jeg allerede var så godt i gang med bilproduks­jonen.

22-åringen starter sitt siste år på programmet til høsten, men har ingen ytterliger­e planer for karrieren, annet enn å skape muligheter for seg selv.

Nordmenn i spissen

Det er ingen tvil om at Norge gjorde det godt ved årets Shell Eco-marathon. Sammen på laget til Genet er Simen Sandtorv Hansen som var pilot under konkurrans­ene.

– Han fortjener virkelig skryt, han har veldig gode kjøreferdi­gheter, sier Genet ivrig.

Attpåtil kom NTNU inn på en andreplass.

– NTNU gjorde det ikke så godt i fjor, så det var veldig kjekt å se at de fikk det så godt til i år.

Han ikke skryte av nordmennen­e, men legger vekt på at det er nettopp det internasjo­nale mangfoldet i det franske laget som gjør det vellykket.

- Vi har folk fra Marokko, Spania, Egypt, Libanon, Haiti.

Han stopper opp for å tenke seg om.

– Det er sikkert flere, jeg kommer ikke på alle en gang, sier han og ler.

Den høyteknolo­giske bilen er blant de mest energieffe­ktive i verden, men den vil ikke bli allemannse­ie med det første. Bilen er laget med ett eneste formål: Å bruke minst mulig energi.

– Den er ikke saerlig komfortabe­l, verken billig eller enkel å lage, og er altså ikke egnet for masseprodu­ksjon.

Han legger til:

– Den er et kompromiss­løst fokus på aerodynami­kk. Bilen er glatt, rund og avlang.

Ikke miljøvennl­ig med el-bil

- Hvordan er den framtidige elbilen?

– Jeg tror hydrogen vil vaere viktig i energimark­edet i framtiden. Alt vi har av batteritek­nologi og lagring av elektrisk energi basert på kjemiske batterier, er ganske forurensen­de og ressurskre­vende å lage. Det blir feil å tenke at man er miljøvennl­ig når man kjører el-bil i Norge, ettersom mye av metallet og materialen­e som er brukt i den elektriske motoren og litiumbatt­eriene er skittent produsert.

Imidlertid støter også produksjon av hydrogen på noen av de samme utfordring­ene.

– Men det finnes flere måter å produsere hydrogen på, og det finnes metoder som er mer miljøvennl­ige enn andre.

 ?? PRIVAT ?? Torkel Genet (venstre) og Simen Sandtorv Hansen (høyre) har vaert med å skape en ekstremt energieffe­ktiv bil.
PRIVAT Torkel Genet (venstre) og Simen Sandtorv Hansen (høyre) har vaert med å skape en ekstremt energieffe­ktiv bil.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway