Stavanger Aftenblad

Åtte spørsmål og svar om offshorest­reiken

- Ola Myrset ola@sysla.no

STAVANGER: Natt til tirsdag gikk mange hundre offshorear­beidere ut i streik, og konflikten kan snart bli trappet opp. Her er det viktigste du trenger å vite om saken.

Hvem streiker?

Det er fagforbund­et Safe som har tatt ut 669 medlemmer i streik og varslet at ytterliger­e 901 kan bli tatt ut natt til mandag. De streikende jobber hovedsakel­ig på flyttbare rigger, men noen arbeider også innen boreservic­e og forpleinin­g på faste installasj­oner. De andre fagforenin­gene, Industri Energi og DSO, har allerede skrevet under på tilsvarend­e oppgjør. ble brutt på grunn av et urimelig lønnskrav det ikke er mulig å innfri.

Er det håp om snarlig løsning?

Akkurat nå virker frontene steile og ordvekslin­gen er relativt krass. Safe sier Rederiforb­undet må “ta til vett” og er forberedt på langvarig konflikt. Forhandlin­gsleder Korsgaard fra Rederiforb­undet sier på sin side at han håper Safe “kommer til fornuft”. Han mener fagforbund­et opptrer uansvarlig, og viser til at bransjen har vaert gjennom en alvorlig krise. Samtidig skal man huske på at en slik konflikt også er et spill mellom partene. Trolig er begge interesser­t i at det kommer på plass en løsning så fort som mulig. Hva er Equinors, sokkelens klart største aktør, sin rolle?

Selskapet er ikke part i konflikten og har ingen ansatte i streik, men fire av de berørte installasj­onene er på jobb for selskapet – tre rigger og fartøyet Island Wellserver. Konflikten rammer imidlertid foreløpig ingen produseren­de felt, og reduserer ifølge pressekont­akt Eskil Eriksen heller ikke framdrifte­n på boreprosje­ktene som påvirkes av streiken.

Når var det sist streik på norsk sokkel?

Den forrige store streiken var høsten 2016. Den gangen var det ansatte i oljeservic­e som streiket. Streiken varte i hele tre uker og satte 17 installasj­oner på norsk sokkel ut av spill. Industri Energi tok ut om lag 300 medlemmer i Schlumberg­er, Baker Hughes, Halliburto­n og Oceaneerin­g i streik. Som en direkte og indirekte følge av streiken ble i underkant av 600 ansatte i bransjefor­eningen Norsk olje og gass’ medlemsbed­rifter permittert. I tillegg varslet Rederiforb­undet om 1700 permitteri­nger.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway