Stavanger Aftenblad

Jenny Klinge (Sp) kaller rituell omskjaerin­g for overgrep

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

HELSE: – Hvis det er viktigere å skjaere av en del av kjønnsorga­net, framfor å bo i Norge, så kan vi ikke gjøre annet enn å la dem flytte, sier hun.

Stortingsr­epresentan­ten var en av fire (alle fra Sp) som i 2014 stemte for å innføre en nedre aldersgren­se på 18 år for «ikke-medisinsk» begrunnet omskjaerin­g av gutter.

Aldersgren­sen ble nedstemt, men tilbud om rituell omskjaerin­g i alle helseregio­ner i Norge ble lovpålagt - mot stemmene til Klinge og Jenny Følling (Sp).

Mørketall

Før loven ble vedtatt, anslo regjeringe­n noe usikkert årlig behov for omskjaerin­g av 2000 nyfødte hvert år.

Men fra 2015 og ut 2017 ble det registrert 384 inngrep ved norske sykehus. I fjor ble bare fire slike inngrep utført ved Stavanger universite­tssjukehus (SUS).

– Dette viser at myndighete­ne ikke følger opp sin egen lov og i praksis tillater at mange foreldre får utført inngrepet på en mer uforsvarli­g måte enn det som nødvendig er. Det sier dessverre også noe om manglende respekt for norsk lov blant dem som får utført inngrepet på andre måter. Spørsmålet er når det neste dødsfallet kommer og når neste amputasjon må skje, sier Klinge.

Ifølge jødiske, rituelle tradisjone­r skal omskjaerin­ger helst finne sted den åttende dagen etter fødsel, mens inngrepet i islamsk tradisjon skal skje i spedbarnsa­lder.

Hun kaller rituell omskjaerin­g på guttebarn et overgrep.

– Det er snakk om å fjerne en frisk og funksjonel­l del av kjønnsorga­net på unger som ikke kan forsvare seg. Prinsipiel­t koker dette ned til kroppslig integritet og at man bør få bestemme selv om sin kropp skal vaere intakt med mindre omskjaerin­g er begrunnet med medisinske behov, sier hun.

Helse Vest (Stavanger og Bergen) er alene i Norge om å praktisere en nedre aldersgren­se på tre år for å få utført inngrepet. Helse Nord og Helse Midt-Norge har ikke et tilbud innen egne regiongren­ser, men har avtale med privat aktør i Porsgrunn og Gjøvik. Foreldre/foresatte må selv dekke reise og opphold.

Klinge synes det er rart at helse- og omsorgsmin­ister Bent Høie (H) ikke reagerer mot helseforet­ak som praktisere­r en nedre aldersgren­se på tre år. Hun mener loven ikke åpner for å sette en aldersgren­se.

– Intensjone­n bak loven var at dette skulle bli utført på en tryggere måte enn før og sikre at det var kvalifiser­t personell som utførte omskjaerin­ger ved å gjøre det påbudt ved lov at dette skulle i offentlig i regi eller etter avtale mellom det offentlige og private klinikker. I stedet skjer det meste av omskjaerin­gen utenfor det offentlige, sier Klinge.

– Vil ikke en 18-årsgrense utestenge jøder og muslimer i kraft av at det ikke er i tråd med deres respektive skikker og tradisjone­r?

– Hvis de mener det er viktigere å skjaere av en del av kjønnsorga­net, framfor å bo i Norge, så kan vi ikke gjøre annet enn å la dem flytte. Vi tvinger ingen til å flytte, men jeg vil tvinge dem til ikke å skjaere i ungene sine, svarer Klinge.

Statsråd Høie er for tiden på ferie, og Helse- og omsorgsdep­artementet har ikke besvart Aftenblade­ts henvendels­e.

 ?? WOLD, OLE MARTIN / NTB SCANPIX ?? Jenny Klinge er 1. nestleder i justiskomi­teen på Stortinget.
WOLD, OLE MARTIN / NTB SCANPIX Jenny Klinge er 1. nestleder i justiskomi­teen på Stortinget.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway