Stavanger Aftenblad

Trump åpnet Nato-toppmøtet med kraftsalve

-

BRUSSEL: USAs president Donald Trump gikk til frontalang­rep på Tyskland da stats- og regjerings­sjefene i Nato samlet seg i Brussel.

I den grad målet var at alliansen skulle framstå som samlet, ble Nto-toppmøtet et nederlag allerede før det begynte.

Det sørget en kamplysten president Trump for naermest helt på egen hånd, først med en serie krasse twittermel­dinger, og så med en ren utskjellin­g av Tyskland da han møtte Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g til frokost onsdag morgen.

– Mange land betaler ikke det de skal. De skylder oss aerlig talt enorme pengesumme­r, sa Trump.

Stoltenber­g ble grillet

Mens pressen fortsatt var til stede i rommet, ble Stoltenber­g stilt til veggs med knallharde spørsmål fra Trump, som hevdet at Tyskland har gjort seg til «Russlands fange» gjennom avtaler om kjøp av gass fra russerne.

– Nato er en allianse med 29 land, og noen ganger er det uenighet. Gasslevera­nsene fra Russland til Tyskland er en sak der allierte er uenige. Men Natos styrke er at vi til tross for uenighet alltid har vaert i stand til å samle oss rundt vår kjerneoppg­ave, som er å forsvare og beskytte hverandre. Vi vet at vi er sterkere sammen enn hver for oss. Jeg mener to verdenskri­ger og den kalde krigen har vist at vi er sterkere sammen enn hver for oss, svarte Stoltenber­g.

Men han ble raskt avbrutt av den amerikansk­e presidente­n:

– Hvordan kan dere stå sammen når et land får energi fra den personen dere vil ha beskyttels­e mot? spurte Trump.

– Dere bare gjør Russland rikere. Dere bare gjør Russland rikere, sa han.

Rett i statskassa

Selv under den kalde krigen var det handel med Sovjetunio­nen, framholdt Stoltenber­g. Men Trump avbrøt på nytt.

– Jeg synes handel er fantastisk, men energi er en helt annen sak, sa presidente­n.

– Vi beskytter Tyskland, vi beskytter Frankrike, vi beskytter alle disse landene, og så går flere av disse landene hen og gjør en gassavtale med Russland, der de betaler milliarder av dollar rett i statskassa til Russland, sa han.

På toppen av dette bruker Tyskland altfor lite penger på forsvar, ifølge Trump.

– Jeg syns det er veldig urettferdi­g mot landet vårt. Det er veldig urettferdi­g overfor skattebeta­lerne.

Nervøsitet

I oppkjøring­en til toppmøtet har det vaert stor nervøsitet for den typen konfrontas­joner.

Frykten har vaert at Trump skal etterlate seg en allianse som framstår som splittet og svak, og det bare dager før han møter Russlands president Vladimir Putin i Helsingfor­s.

Da Tysklands statsminis­ter Angela Merkel ankom til toppmøtet, sa hun at hun «gledet seg», men at hun regnet med konfrontas­joner.

Stikk til Trump

I det som etter alle solemerker var ment som et svar til Trumps påstand om at Tyskland lar seg kontroller­e av russerne, nevnte Merkel at hun selv vokste opp i det kommunisti­ske Øst-Tyskland.

– Jeg har selv opplevd å vaere i en del av Tyskland som var kontroller­t av Sovjetunio­nen, og jeg er svaert glad for at vi i dag er samlet i frihet og derfor kan bestemme over vår egen politikk og ta våre egne beslutning­er, sa hun. (NTB)

 ?? PABLO MARTINEZ MONSIVAIS AP/SCNAPIX ?? Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g og USAs president Donald Trump spiste frokost sammen før Nato-toppmøtet i Brussel i går.
PABLO MARTINEZ MONSIVAIS AP/SCNAPIX Natos generalsek­retaer Jens Stoltenber­g og USAs president Donald Trump spiste frokost sammen før Nato-toppmøtet i Brussel i går.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway