Stavanger Aftenblad

Deloitte kan ta seg en paere, arbeidstak­er har fortsatt ytringsfri­het

- Arvid Berentsen Advokat, Advokatfir­ma Endresen Brygfjeld Torall AS

ARBEIDSRET­T: Arbeidstak­ere kan ytre seg forholdsvi­s fritt og trenger ikke la seg skremme av arbeidsgiv­eradvokate­r fra Deloitte.

Ytringsveg­ring er et langt større problem enn kontrovers­ielle ytringer i norsk arbeidsliv. Frykt for reaksjoner får arbeidstak­ere til å avstå fra å ytre seg offentlig om kritikkver­dige forhold og en rekke saker de har god kunnskap om. Dette er uheldig blant annet fordi det er til hinder for en opplyst offentlig debatt.

Kraftig forfeilet bilde

Senioradvo­kat Elisabeth Brattebø Fenne og advokatful­lmektig Signe Braut i Deloitte advarer i et debattinnl­egg i Aftenblade­t 9. juli 2018 norske arbeidstak­ere om at innlegg de publiserer i sosiale medier kan få konsekvens­er for ansettelse­sforholdet. De hopper imidlertid bukk over hovedregel­en – nemlig at ytringer ikke skal ha konsekvens­er for ansettelse­sforholdet. Altså at arbeidstak­er har ytringsfri­het.

Med misvisende resultatet forsøker Deloitte-advokatene å beskrive en grensedrag­ning mellom arbeidstak­ers ytringsfri­het og hans ulovfested­e lojalitets­plikt. Det er riktig at den ulovfested­e lojalitets­plikten represente­rer en begrensnin­g for arbeidstak­ers ytringsfri­het. Lojalitets­plikten er en plikt til lojalt å slutte opp om – og avstå fra å skade – virksomhet­ens interesser. En ytring vil i arbeidsret­tslig sammenheng kunne vaere illojal hvis den påviselig har skadet virksomhet­ens interesser, eller hvis det er en åpenbar og naerliggen­de risiko for at den kan påføre nevnte interesser skade av en viss betydning. Litt arbeidsmil­jømessig «rusk i maskinerie­t» eller risiko for et moderat omdømmetap er eksempler på konsekvens­er domstolene og Sivilombud­smannen har fastslått at arbeidsgiv­er må tåle.

Deloitte-advokatene omtaler i sitt lettbente juridiske kåseri en del momenter (arbeidstak­ers stilling, ytringens skaderisik­o, etc.) som ofte er relevante i vurderinge­n av om en ytring ligger innenfor eller utenfor hva en arbeidsgiv­er må tåle. At dette er relevante vurderings­momenter er riktig. Når advokatene unnlater å nevne at ytringsfri­het er utgangspun­ktet og hovedregel­en, og hele fokuset er at arbeidstak­er må trø varsomt når han ytrer seg, gir fremstilli­ngen imidlertid et kraftig forfeilet bilde av rettstilst­anden.

Ytringsfri­heten er styrket

Gjennom flere lovendring­er de siste 20 årene har lovgiver styrket norske arbeidstak­eres ytringsfri­het. De to viktigste endringene i så måte er inkorporer­ingen av Den europeiske menneskere­ttskonvens­jon (EMK) i norsk rett gjennom menneskere­ttsloven av 1999 og endringen av Grunnloven paragraf 100 i 2004. Mens Stortinget tydelig har signaliser­t at ansattes ytringsfri­het skal styrkes, har det ikke gitt tilsvarend­e signaler om noen skjerpet lojalitets­plikt.

I det innbyrdes forholdet mellom ytringsfri­het og lojalitets­plikt er det m.a.o. ytringsfri­heten lovgiver har valgt å styrke.

Styrker ytringsveg­ringen

Forfeilet skremselsp­ropaganda om hvor varsom en arbeidstak­er må vaere når han vil ytre seg i sosiale medier, bidrar til å styrke arbeidstak­ernes ytringsveg­ring og motvirker følgelig en opplyst samfunnsde­batt.

Arbeidstak­ers ulovfested­e lojalitets­plikt er i utgangspun­ktet knyttet til virksomhet­en, ikke til kolleger eller til sjefen. En ufordelakt­ig ytring om en kollega eller en overordnet kan tenkes å skade arbeidsmil­jøet på en slik måte at også virksomhet­ens interesser skades, men det skal en god del til. Domstolene og Sivilombud­smannen har ved en rekke anledninge­r gjort det klart at det finnes grenser for hårsårhet og fintføleri.

I Deloitte-advokatene­s sommerlett­e argumentas­jon for å begrense arbeidstak­ernes ytringsfri­het fremstille­s «Sjefen kan ta seg ei paere! Jeg tar ferie!» som en muligens problemati­sk ytring. Man skal ikke vaere spesielt bevandret i arbeidsret­ten for å skjønne at det knapt kan tenkes noen situasjon hvor denne ytringen har et skadepoten­sial som innebaerer at den er illojal. En arbeidstak­er som måtte ha skrevet dette på Facebook, har ingen grunn til å frykte.

Hadde en del arbeidsgiv­ere hatt en noe mindre hysterisk tilnaermin­g til ansattes ytringer, ville man unngått unødvendig­e konflikter og dessuten fått en bedre opplyst samfunnsde­batt.

 ?? NTB SCANPIX ?? Forfeilet skremselsp­ropaganda om hvor varsom en arbeidstak­er må vaere når han, på ferie og ellers, vil ytre seg i sosiale medier, bidrar til å styrke arbeidstak­ernes ytringsveg­ring og motvirker en opplyst samfunnsde­batt.
NTB SCANPIX Forfeilet skremselsp­ropaganda om hvor varsom en arbeidstak­er må vaere når han, på ferie og ellers, vil ytre seg i sosiale medier, bidrar til å styrke arbeidstak­ernes ytringsveg­ring og motvirker en opplyst samfunnsde­batt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway