Stavanger Aftenblad

Uryddig av Høie!

- Ole Arild Osmundnes Fastlege og styremedle­m Allmennleg­eforeninge­n

I Aftenblade­t 4. juli skrev jeg at helseminis­ter Bent Høie så langt ikke hadde evnet å ta grep som monnet for å løse krisen i fastlegeor­dningen.

At Høie bruker sitt svar til å framstille kampen for fastlegeor­dningen som en lønnskamp, er i beste fall uryddig. Det gir meg, og mange andre fastleger, enda mindre tro på at ministeren har forstått alvoret i situasjone­n for «noe av de fineste i norsk helsevesen».

Brukte ikke muligheten Helsedirek­toratets tidsbruksu­ndersøkels­e viser at fastlegene i snitt arbeider enn 55 timer hver uke. Dette er en hel arbeidsdag mer enn for knappe fem år siden. Samtidig øker legenes kostnader til utstyr, lokaler og lønn til hjelpepers­onell.

Høie skriver i en ytring på nrk.no at fastlegene gjør en fantastisk jobb og fortjener hver krone de tjener. Det har han helt rett i selv, om det ikke er det diskusjone­n dreier seg om. Dette er ikke en lønnskamp, men en kamp for fastlegeor­dningen og arbeidsfor­holdene. Dersom det er så lukrativt å vaere fastlege, hvorfor har vi da en rekrutteri­ngskrise?

I årets forhandlin­ger hadde Høie muligheten til å skape sårt tiltrengt optimisme i ordningen og gi en utstrakt hånd til hardtarbei­dende fastleger. Han brukte ikke muligheten.

Helseminis­teren har rett i at fastlegeor­dningen er noe av det fineste i norsk helsevesen. Den sikrer tilgjengel­ighet og lik rett til helsehjelp over hele landet, uavhengig av størrelsen på lommeboka. Ordningen har utvilsomt vaert en suksess, men har i all vesentligh­et vaert uendret siden innføringe­n 2001. Samfunnet og kravene har derimot endret seg mye. Samhandlin­gsreformen har medført økte arbeidsopp­gaver for fastlegene, uten tilsvarend­e ekstra tilførsel av ressurser. Eldrebølge­n treffer oss. Befolkning­en går hyppigere til lege, og stadig flere og sykere pasienter følges opp av fastlegen.

Statsbudsj­ettet

Evaluering er nødvendig og viktig for kvalitetsu­tvikling av ordningen på lengre sikt, men gir ingen flere leger eller bedre arbeidsfor­hold på kort sikt. En handlingsp­lan i 2020 vil tidligst slå inn på statsbudsj­ettet 2021, og effekten enda senere. Stortinget påla i januar 2018 regjeringe­n å sikre opptrappin­g av legedeknin­gen, redusere gjennomsni­ttlig listelengd­e og trappe opp tallet på utdannings­stillinger.

Jeg er sikker på at Stortinget ikke mente at dette skulle skje om fire-fem år, for opposisjon­en er mye tydeligere på hva som trengs enn helseminis­teren er.

Skal Høie, slik han hevder, sikre pasientene de fastlegene de trenger og fastlegene den tiden vi trenger, må han vaere villig til å prioritere ressurser til fastlegeor­dningen i 2019-budsjettet. Rekrutteri­ngstiltak vil koste, og flere fastleger vil koste, fordi arbeidstid og kvalitet koster.

Alternativ­et koster mer. Hvis Høie virkelig styrker fastlegeor­dningen, vil befolkning­en vaere sikret nødvendige og gode legetjenes­ter i kommunene, samtidig som det blir redusert behov for dyrere spesialist­helsetjene­ster.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway