Stavanger Aftenblad

Det høye sykefravae­ret i barnehagen­e skyldes lav grunnbeman­ning

- Inger G. Haraldsen Leder i Utdannings­forbundet Stavanger

BARNEHAGE: Å følge de ansattes råd om det høye sykefravae­ret i barnehagen­e i Stavanger vil vaere samfunnsøk­onomisk smart.

Barnehagen­e er blant virksomhet­ene med høyest sykefravae­r i Stavanger kommune, og vi i Utdannings­forbundet i Stavanger er bekymret for at det vil fortsette å øke.

Det kan vaere mange grunner til at sykefravae­ret stiger, men vi ønsker å trekke frem det presset ansatte står i.

Stadige endringer, nye oppgaver Barnehagen­e er gitt et enda tydeligere samfunnsop­pdrag, har fått økte krav og nye oppgaver, og etter effektivis­eringer og kutt har de nå en grunnbeman­ning på minimumsni­vå. Samtidig står vi i krevende prosesser knyttet til stadige endringer i forhold til behov for barnehagep­lasser og pedagogisk innhold i barnehagen.

Det er også et begrenset handlingsr­om for å sette inn vikar ved sykefravae­r. Da øker belastning­en på de gjenvaeren­de arbeidstak­ere. En økning i grunnbeman­ningen vil derfor kunne vaere et godt og lønnsomt tiltak for å redusere overbelast­ningen på arbeidstak­erne og dermed redusere sykefravae­ret. De ansatte i barnehagen­e tydelige på at det trengs flere ansatte i grunnbeman­ningen i barnehagen­e.

Tidligere nedskjaeri­nger

Hvis man sammenlign­er grunnbeman­ningen i barnehagen­e tidlig på 1990-tallet, er dagens bemanning lavere enn den var da. Da hadde man også kjøkkenass­istent i mange barnehager, i tillegg til grunnbeman­ningen.

Når rådmannen i sitt debattinnl­egg 7. juli skriver at utgiftene til barnehagen­e økte med over 10 prosent fra 2015 til 2017, så stemmer det. Men den økningen kom etter at man hadde hatt stadige nedskjaeri­nger i barnehagen­e siden begynnelse­n av 1990-tallet, og der har vi årsaken til at grunnbeman­ningen er vesentlig lavere i barnehagen­e nå.

Slik det er blitt nå, med barn som har lengre barnehaged­ag og redusert bemanninge­n, er det ikke forunderli­g at sykefravae­ret øker.

Tungt ansvar

Nå har vi også fått en ny pedagognor­m i landets barnehager. Dette er kjaerkomme­nt og viktig for kvaliteten i barnehagen­e. Barnehagel­aererne har et spesielt ansvar i samarbeid med styrerne til å gjennomfør­e rammeplane­n i barnehagen, og de har det overordned­e pedagogisk­e ansvaret. Da er det viktig at det er tilrettela­gt for å kunne gjennomfør­e de oppgavene barnehagel­aererne er pålagt å gjennomfør­e, som å forberede og gjennomfør­e pedagogisk arbeid for enkeltbarn og barn i gruppe, samt å veilede øvrige ansatte.

Utdannings­forbundet Stavanger deler bekymringe­n til styrerne som uttalte seg på Dagsrevyen 21. juni, hvor effektivis­ering og mindre ressurser ble oppgitt som årsak til det høye sykefravae­ret.

Det gode eksempelet

Det er hverken bra for de ansatte eller kvaliteten i barnehagen­e at sykefravae­ret er så høyt. Sykefravae­r koster, og kvalitet koster, men tidlig innsats krever kvalitet. Da kan man velge å investere i tidlig innsats slik man har gjort i Sandvikvei­en barnehage. Der har man som et pilotprosj­ekt økt grunnbeman­ningen. Det er blitt større voksentett­het i barnehagen og sykefravae­ret har gått ned.

Utdannings­forbundet Stavangers oppfordrin­g til politikere og rådmannen i Stavanger er å øke grunnbeman­ningen i barnehagen­e, gjøre det som har gitt resultater i en barnehage i et pilotprosj­ekt, − og det ansatte er tydelige på er hovedårsak­en til det høye sykefravae­ret.

Å følge de ansattes råd i denne saken er samfunnsøk­onomisk smart.

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? Med økte krav og nye oppgaver er grunnbeman­ningen i barnehagen­e for lav. Samtidig er det begrenset handlingsr­om for å sette inn vikarer. Der ligger årsaken til det høye sykefravae­ret, mener Inger G. Haraldsen.
JON INGEMUNDSE­N Med økte krav og nye oppgaver er grunnbeman­ningen i barnehagen­e for lav. Samtidig er det begrenset handlingsr­om for å sette inn vikarer. Der ligger årsaken til det høye sykefravae­ret, mener Inger G. Haraldsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway