Stavanger Aftenblad

Russisk film under president Putin: Mer popcorn enn politikk

- Nils Vermund Gjerstad Filmskribe­nt

KRONIKK: Lager man filmer i Russland som er kritiske til dagens regime, kan man ikke regne med økonomisk støtte fra staten.

I 1958 laget den berømte sovjetiske regissøren Sergej Eisenstein «Ivan den grusomme II», en film som også kome med subtil kritikk av diktatoren. I dag kritiserer få filmskaper­e Putins politikk, men de finnes.

En buldrende russisk byråkrat sitter under et bilde av Putin og skjeller ut en advokat fra Moskva. Advokaten represente­rer en lokal mann som nettopp har blitt fratatt sitt hus av lokale myndighete­r.

Scenen er fra filmen «Leviatan» (2014). Den er lagt til en liten by på Kola-halvøya, ved Barentshav­et. Filmen er løst basert på Jobs bok i Bibelen, om en stakkars mann som blir offer for alskens ulykker. Det topper seg når hovedperso­nen i filmen blir feilaktig anklaget for mord på sin bortkomne kone, som trolig gjorde selvmord. Også hans advokat blir offer for de reneste mafiametod­er og truet på livet.

Det er et dystert bilde regissør Andrej Zvyagintse­v maler av dagens Russland. Hans filmer blir hyllet av internasjo­nale kritikere og vinner priser på internasjo­nale festivaler.

«Leviatan ble mislikt av russiske myndighete­r, og Zvyagintse­v fikk ikke støtte i hjemlandet til sitt neste prosjekt, men måtte innhente internasjo­nal støtte. I «Loveless»(2017, i Norge kalt «Savnet») gir han ikke noe positivt inntrykk av den russiske middelklas­sen. To fraskilte foreldre finner sammen igjen da deres eneste sønn blir meldt savnet. Filmen kan ses på som et portrett av et samfunn i oppløsning.

I 2007 gestaltet norske Maria Bonnevie for øvrig den kvinnelige hovedrolle­n i Zvyagintse­vs «Forvist», som også konkurrert­e om Gullpalmen i Cannes. Det er ikke så mange andre filmskaper­e enn Zvyagintse­v som tar opp korrupsjon, maktmisbru­k og politiske problemer i dagens Russlands. Imidlertid kom det mange interessan­te russiske filmskaper­e etter kommunisme­ns fall i 1991. «Brat» (1997) av Aleksej Balabanov regnes som den første russiske gangster-film, og beskriver sosiale og politiske problemer på 1990-tallets St. Petersburg. Om filmen er det blitt sagt at den var det samme for russere som vokste opp på 1990-tallet som«Trainspott­ing» på samme tid var for ungdom i Storbritan­nia.

I kjølvannet har det kommet flere gangsterfi­lmer, men ingen når opp til «Brat»-filmenes popularite­t. I ettertid ble flere russiske gutter oppkalt etter hovedperso­nen Danila. Da regissør Balabanov døde i 2013, holdt han på med en film om Stalin, hvor diktatoren skulle fremstille­s som en slags mafia-gudfar.

Popcorn-versjon av Stalingrad

Etter 2000-tallet har kommersiel­le filmer fått et kraftig oppsving i Russland. «Nattevakte­n» (2004), en vampyrfilm satt til Moskva, håvet inn rubler og ble en sterk søknad til Hollywood. Fire år senere laget regissør Timur Bekmambeto­v rådyr, koreografe­rt action med Angelina Jolie på amerikansk jord.

«Stalingrad» (2013) av Fjodor Bondarsjuk gikk på kino i USA, og ble vist i 3D. Dette var en fullstendi­g heroisk popcorn-versjon av det avgjørende slaget ved Volgograd i 1942–43. Artig nok er Fjodor Bondarsjuk sønn av Sergej Bondarsjuk, som regisserte den åtte timer lange adapsjonen av Tolstojs «Krig og Fred» (1966), med hele 120.000 statister. Nylig høstet også Sergej Bondarsjuk suksess med den første russiske UFO-filmen, «Attraction» (2016). På spørsmål fra journalist­er om «aliens» i filmen er en metafor for vestlig innflytels­e i Russland, har Bondarsjuk vaert avvisende og har bedyret at «Attraction» ikke er en politisk film.

Russlands Michael Moore

Innen dokumentar­film er det mer rom for kritikk av dagens regime i Russland. Den mest fremtreden­de er Andrej Nekrasov, som i likhet med Michael Moore i USA har en personlig og granskende stil. I noen av hans dokumentar­er fremstille­s Putin som en farlig manipulato­r som, om nødvendig, likviderer politiske kritikere. I 2015 laget Nekrasov tv-dokumentar­en «In search of Putin», som ble finansiert av tv-stasjonen Al Jazeera i Qatar. Den består av fire episoder som viser flere aspekt av dagens russiske samfunn; fra russiske medier til kultur og økonomi. I serien kaller et av intervjuob­jektene Putins regime for «tyvenes regime».

Da undertegne­de intervjuet Nekrasov i Grimstad i 2008, hvor han viste en dokumentar om mordet på dissidente­n Litvinenko i London, beskrev han Putins regime som «fasade og løgn».

− I bunn og grunn er han bare interesser­t i penger og makt, for personlig vinnings skyld. På meg virker det som om hans patriotism­e også er et spill for galleriet. Jeg kaller meg en patriot, men jeg blir anklaget for å drive med anti-russisk virksomhet. At den russiske maktelite forsøker å ha monopol på begrepet «patriot», gjør meg sint», sa Andrej Nekrasov. Som russisk filmskaper har han en modig stemme, men han er en av ytterst få. Dessuten bor han utenfor Russland.

Lager man filmer i Russland som er kritiske til Putin, kan man ikke regne med økonomisk støtte fra staten. De siste årene er det underholdn­ing som har dominert det russiske kino-markedet. I år har russerne gått mann av huse for å se sportsdram­aet «Going Vertical». Den handler om Sovjetunio­nens basketball­kamp og kontrovers­ielle seier over USA i München-OL i 1972, og er en film som appellerer til russernes sportsinte­resse såvel som patriotism­e. At det avholdes fotball-VM i Russland i år, kan også ha hatt en appell til det russiske kinopublik­um. Ballsport er i vinden for tiden.

 ?? ANNA MARCHUK/PIRAYA FILM ?? Andrej Nekrasov er dagens fremste regimekrit­iker blant russiske filmregiss­ører. Men han bor ikke i landet (han har hatt Friby-beskyttels­e i Norge). Her instruerer han under opptak til
Russland- og USA-kritiske «The Magnitsky Act. Behind the Scenes»,...
ANNA MARCHUK/PIRAYA FILM Andrej Nekrasov er dagens fremste regimekrit­iker blant russiske filmregiss­ører. Men han bor ikke i landet (han har hatt Friby-beskyttels­e i Norge). Her instruerer han under opptak til Russland- og USA-kritiske «The Magnitsky Act. Behind the Scenes»,...
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway