Stavanger Aftenblad

Bånn gass på Oljemuseet

- Kine Hult kine.hult@aftenblade­t.no

MUSEUM: Besøkstall­ene fortsetter bare å stige på Oljemuseet, selv om sommervaer­et er bedre enn på årevis. Lars August (6) ville heller laere om olje og gass enn å gå i Kongeparke­n.

En vakker dag, jo før jo heller hvis miljøbeveg­elsen får det som den vil, slutter vi helt å produsere biler og andre framkomstm­idler som bruker bensin eller diesel som drivstoff. Den dagen er det godt mulig at Norsk Oljemuseum i Stavanger blir stående som et moment over fortidens store industri, den som sendte velferdsni­vået i Norge opp til et nivå de faerreste hadde forestilt seg.

– Det er da vi virkelig blir museum, sier Finn Harald Sandberg spøkefullt.

Han er fagsjef for dokumentas­jon og forskning ved museet som gir innblikk i den klart viktigste

Cruise og pepperkake­r

Nesten 130.000 besøkende var innom Oljemuseet i fjor. I desember ble besøket nesten femdoblet fra samme måned foregående år, noe som kanskje først og fremst skyldes at Aftenblade­ts pepperkake­by flyttet over til museet.

I første halvår av 2018 var besøkstall­et noe bedre enn i 2017, og det ser ut til at alle pilene peker oppover. Man skulle kanskje tro at den fine sommeren vi har i år ville skremme folk ut, men det ser ikke ut til å skje. Ifølge Sandberg er cruiseturi­smen noe av forklaring­en.

– Vi kan fort ha over 1000 besøkende når det ligger cruiseskip i vågen, og har noen ganger så mange som 1500 innom i løpet av en dag. Spesielt bra er det når det regner, da kommer gjerne folk hit i stedet for å gå til Preikestol­en, men selv i fint vaer er det stor pågang. Både mai og juni har vaert bra, sier Sandberg.

Planleggin­gen av det som skulle bli Norsk oljemuseum startet allerede på 1970-tallet, og Stiftelsen Norsk Oljemuseum ble etablert i 1981. 18 år senere, i 1999, kunne museet motta sine første gjester. Bygget på 5000 kvadratmet­erble tegnet av arkitekten­e Lunde & Løvseth. Ifølge museets hjemmeside er det en symbolsk tolkning av det norske grunnfjell­et, det åpne kystlandsk­apet ut mot havet – og offshorein­stallasjon­er til havs.

Aktivitete­r for barn

Lars August Horne (6) fra Bergen er blant gjestene som er innom denne fine juli-dagen. Mor Anne Horne ga ham valget mellom Kongeparke­n og Oljemuseet. Han valgte det sistnevnte.

– Det er mange barn som kommer hit med ulike ferieklubb­er og SFO om sommeren, men også sammen med foreldrene. Vi har et lekeområde for de aller minste som heter Småtroll som er veldig populaert. Det er også mange som liker å prøve seismikk-skyting-simulatore­n og redningsst­rømpen, sier Sandberg.

Når Aftenblade­t stikker innom, er det kø utenfor det såkalte Kata-stroferomm­et. Her får både store og små prøve å komme seg igjennom en slags labyrint i mørket. Tanken er at de skal få et innblikk i hvordan sikkerhets­opplaering­en alle plattforma­rbeidere må igjennom kan fortone seg. Flere får seg nok en aha-opplevelse, både her og i andre deler av utstilling­en.

– Mange blir overrasket over dimensjone­ne på utstyret som brukes i Nordsjøen. Det er ikke alle som har sett for seg hvor stort det egentlig er, sier Sandberg.

Populaer «Oljeunge»

Han merker også stor interesse for kortfilmen «Oljeunge», som ruller og går hele dagen.

– Da vi lanserte filmen, hadde vi en mistanke om at den ville treffe det lokale publikumme­t best, og vi var litt redde for om utlendinge­ne ville forstå den. Men til vår store glede har vi fått massevis av gode tilbakemel­dinger på filmen også fra utenlandsk­e gjester, sier Sandberg.

 ?? KRISTIAN JACOBSEN ?? Lars August Horne (6) tester hvordan det er å jobbe på oljeplattf­orm. Mor Anne Horne følger oppmerksom­t med.
KRISTIAN JACOBSEN Lars August Horne (6) tester hvordan det er å jobbe på oljeplattf­orm. Mor Anne Horne følger oppmerksom­t med.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway