Stavanger Aftenblad

Facebooks svarte torsdag

-

LEDER: Teknologi-selskapene represente­rer ufattelige verdier. Dette kan også påvirke klimaet for globale handelsavt­aler.

Det norske oljefondet, som egentlig heter Statens Pensjonsfo­nd-utland, har investert rundt 180 milliarder kroner i fire av verdens største selskaper. De fire, Apple, Alphabet (som eier Google), Amazon og Facebook, er selve gigantene innen teknologia­ksjer. Torsdag opplevde Facebook et fall i aksjekurse­n som represente­rer et av de største tapene i verdi noe selskap har opplevd.

Apple, verdens mest verdifulle selskap, er nå verdsatt til omkring 7600 milliarder kroner. Alphabet og Microsoft er like bak, med en verdi på rundt 6500 milliarder kroner. Etter kursfallet torsdag er Facebook verdt ca 4000 milliarder kroner.

Denne nesten ufattelige verdien reflektere­r den blinde tiltroen markedet har hatt til at teknologis­elskapene bare vil fortsette å vokse.

Og nå er verdiene så store at det har oppstått et skjebnefel­lesskap mellom gigantene og markedet for øvrig. Et sammenbrud­d i markedets tiltro til gigantene kan meget lett utløse et større sammenbrud­d - et børskrakk.

Derfor er Facebooks problemer også våre problemer. Bakgrunnen for børspanikk­en som utraderte verdier for nesten 1000 milliarder kroner på en eneste dag, var at selskapet meldte at lønnsomhet­en framover vil bli svekket av de store investerin­gene selskapet må gjøre for å forbedre sikkerhet og personvern for brukerne. Disse tiltakene kommer etter at selskapet har blitt gjenstand for hard kritikk og avsløringe­r om misbruk av brukerdata, ikke minst i forbindels­e med det amerikansk­e presidentv­alget i 2016.

Teknologig­igantene har stått for svaert mye av den samlede veksten i aksjeverdi­ene i USA. Og denne veksten har blitt brukt som et argument for at president Trump kanskje er splittende og uberegneli­g, men han har sannelig fått sving på økonomien. Et brutalt tilbakesla­g på det området som opptar amerikansk­e velgere aller mest - økonomien - vil vaere saerdeles dårlig nytt for Trump og Det republikan­ske partiet før kongressva­lget i høst.

Dette er nok også en del av bakgrunnen når Trump igjen - har snudd 180 grader i forholdet til omverdenen. Denne gang i forholdet til EU, som han nylig beskrev som «verre enn våre fiender». Etter et møte med president Jean-Claude Juncker i EU-kommisjone­n var budskapet fra Trump at vennskapet er sterkere enn noen gang. Tekno-gigantene er nemlig blant dem som har advart sterkest mot å bryte ned de internasjo­nale handelsavt­alene de nyter godt av.

Et sammenbrud­d i markedets tiltro kan meget lett utløse et større sammenbrud­d - et børskrakk.

 ?? REUTERS FILE PHOTO ?? Facebook og teknologik­jemper står bak svaert mye av veksten i aksjemarke­det. Det bør bekymre, mener Aftenblade­t.
REUTERS FILE PHOTO Facebook og teknologik­jemper står bak svaert mye av veksten i aksjemarke­det. Det bør bekymre, mener Aftenblade­t.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway