Stavanger Aftenblad

Prøver å sikre dyrene fôr

- Julie Teresa Olsen julie.teresa.olsen@aftenblade­t.no Rolf Frøyland rolf.froyland@aftenblade­t.no

SANDNES: Bøndene på Eltervåg orker ikke lenger se markene og dyrefôret tørke bort. Torsdag kveld fylte de møkkaspred­erne med vann i kampen mot tørken.

– Vi må forsøke å berge det vi kan. Dyrene trenger mat til vinteren, sier sauebonde Per Henning Svendsen på Eltervåg i Sandnes.

Sammen med nabobønden­e Kåre Lauvås og Per Olav Lauvås fyller han tank på tank i møkkaspred­eren i håp om å redde noe av slåtten som skal sikre storfe, ammekyr og sauer nok mat til vinteren.

– Jeg har vaert bonde i 30 år og jeg har aldri opplevd noe lignende, sier Svendsen.

Bøndene henter vann i Søravatnet, et privat vann på Eltervåg.

– Vannstande­n er nok 50 til 60 centimeter lavere enn den pleier å vaere, men foreløpig kan vi ikke se at vannet har gått ytterliger­e ned. Dette er ikke noens drikkevann­kilde, bemerker han.

En gravemaski­n er i aksjon for å sikre at slangen ikke setter seg fast i bunnen.

– Vi kjører utover kvelden og natten for å vanne mest mulig. Håpet er at vi klarer å fukte markene slik at regnet som er varslet lørdag kveld får bedre effekt, forklarer Svendsen.

De tre siste timene har de kjørt 10 lass hver. Et lass rommer fem kubikkmete­r vann. Det store spørsmålet er om det er nok til å redde andreslått­en.

– Vi får se om det blir som å skvette vann på gåsa, men vi kan ikke bare sitte her å se på at det blir brunere og brunere. Vi må gjøre noe, fortviler Svendsen.

Bøndene har også andre steder samlet seg i dugnad for å skaffe nok fôr. På nettsiden fôrformidl­ing kan bønder uten fôr få hjelp til å komme i kontakt med dem som har.

Marit Epletveit, leder i Rogaland bondelag, sier til Aftenblade­t at hun har forståelse for at enkelte bønder velger å fylle opp møkkaspred­eren for å vanne jordene.

– Det er vanvittige mengder som må til for at det skal bli en såkalt rotbløyte, som tilsvarer 30 mm nedbør. Til det trengs 30 tonn vann per mål. Men alt er jo bedre enn ingenting. Kommer det litt regn til helga, så hjelper det på, sier Epletveit, som selv fikk unnagjort andreslått­en på gården sin i Gjesdal for cirka to uker siden.

Hun forteller at Rogaland bondelag ikke har fått veldig mange henvendels­er når det gjelder vanning, men hun har hørt om flere som gjør som Svendsen og tyr til slangespre­der. Ingen som hun vet om bruker imidlertid kommunalt vann til dette formålet.

– Bøndene henter vann fra egen bekk, elv eller fra vann de selv eier, forklarer hun.

Bondelagsl­ederen ber bønder som har faglige spørsmål angående tørke og vanning å ta kontakt med Tine, Norsk landbruksr­ådgivning, Felleskjøp­et eller Nortura.

 ?? SIW TORILL BAKK ?? Bonde Per Henning Svendsen har planer om å kjøre hele kvelden og natten for å skaffe nok vann.
SIW TORILL BAKK Bonde Per Henning Svendsen har planer om å kjøre hele kvelden og natten for å skaffe nok vann.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway