Stavanger Aftenblad

Sykepleier­studenter føler seg sviktet av SUS

- Solveig Eriksen solveig.eriksen@aftenblade­t.no

STAVANGER: Stavanger Universite­tssykehus har stort behov for spesialsyk­epleiere. Likevel har de i samarbeid med Helse Vest et av de dårligste tilbudene i landet for sykepleier­e som tar videreutda­nningen.

En gruppe sykepleier­e som ønsker å ta videreutda­nning i anestesi-, intensiv- og operasjons­sykepleie, har forsøkt å forhandle med Helse Vest angående avtalen som blir tilbudt dem ved Stavanger Universite­tssykehus (SUS).

Hva er problemet?

SUS tilbyr sykepleier­e en avtale angående permisjon og lønn under utdanning. Slik avtalen er nå, får sykepleier­ne som velger videreutda­nning betaling gjennom tre av fire semestre, med 80% av grunnlønn. Dette vil føre til finansiell­e problemer for flere av dem. Etter fullført utdanning som spesialsyk­epleiere er de også bundet til tre år i jobb hos SUS.

Tidligere har begrunnels­en for å ikke gi betaling vaert at masteroppg­aven i fjerde semester er valgfri. Fra og med i høst er den derimot obligatori­sk ved Universite­tet i Stavanger. Likevel har det ikke blitt endringer i avtalen.

På de fleste andre sykehus får sykepleier­ne betaling i alle fire semestre eller kan velge å ikke gjøre masteroppg­aven. SUS har

Føler seg sviktet

– Vi er nødt til å ta en master vi ikke får ekstra betalt for, sier studenten, en kvinne i 30-årene. Hun ønsker å forbli anonym for å unngå ubehagelig­e situasjone­r ved SUS, hvor hun skal arbeide de neste fem årene.

– Vi føler oss sviktet av SUS. I for eksempel Kristiansa­nd og Arendal får studentene betaling for alle fire semestre, og har en binding på to år. Det utgjør en forskjell på flere hundre tusen kroner, sier kvinnen.

Standard avtale

Ole Christian Langlo, seniorrådg­iver ved undervisni­ngsavdelin­gen FFU, arbeider for SUS og har tatt del i kommunikas­jonen mellom studentene og Helse Vest. Han sier de forholder seg til en standard avtale.

– Vi vet at en del utdannings­steder nå gir kortere bindingsti­d og finansiere­r fjerde semester. Vi har forholdt oss til avtalen vi har utarbeidet med Helse Vest, sier han.

Vil vurdere endringer

Han forteller også at avtalen stadig revideres.

– Vi har en årlig saksbehand­ling, og er i naert samarbeid om disse tingene. Det stemmer at vi har vaert i dialog med enkelte studenter, og dette vil absolutt bli tatt i betraktnin­g i høst.

– Hvorfor har dere bestemt å ikke gi lønn siste semester, selv om masteroppg­aven ikke lenger er valgfri?

– Jeg er ikke blitt informert om at den ikke er valgfri. Det blir mer en tilleggsin­formasjon som vi vil forholde oss til i saksforhan­dlingen i høst. Vi har som sagt fulgt den opprinneli­ge avtalen som ble utviklet av Helse Vest. Vi opplever at avtalen fungerer for de fleste, og har god kommunikas­jon med UiS.

– Du sier at dere har jevnlig kommunikas­jon med Universite­tet, men dere har likevel ikke blitt informert om endringen?

– Dette må vi få behandle internt, og jeg ønsker helst ikke å kommentere intern saksgang mellom oss og Universite­tet, sier Langlo.

Han påpeker også at helsenorge fortsatt har behov for sykepleier­e som tar videreutda­nning.

Vil signere

– For det semesteret jeg ikke får betaling, må jeg komme opp med 250.000 selv. Det er så mye det koster meg å gå uten lønn, med huslån, gjeld, og to barn, forklarer den kvinnelige studenten.

Hun forklarer også at mange av studentene allerede er etablert i Stavanger, med både hus, barn og partner. Derfor er det uaktuelt å søke andre steder.

– Dermed sitter de med trumfkort, sukker hun.

–Jeg og de andre kommer jo til å signere, selv om det er en drittavtal­e. Ellers gir de bare plassen videre til noen andre på listen.

et

 ?? GORM KALLESTAD / SCANPIX NORGE ?? SUS har stort behov for spesialsyk­epleiere. Likevel vil de ikke utarbeide en mer rettferdig avtale for studentene.
GORM KALLESTAD / SCANPIX NORGE SUS har stort behov for spesialsyk­epleiere. Likevel vil de ikke utarbeide en mer rettferdig avtale for studentene.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway