Stavanger Aftenblad

16-åring fra Bryne døde i vannskuter­ulykke

- Jarle R. Martinsen

LYNGDAL: En 16-åring fra Bryne mistet livet etter et sammenstøt mellom en båt og en vannskuter på Rosfjorden i Lyngdal i Vest-Agder.

Familien lå og sov i båten da de hørte flere rop om hjelp fra ungguttene som hadde vaert utsatt for ulykken i Rosfjorden.

– Vi lå og sov da vi hørte ropene. Da jeg kom meg opp på dekk, kom de mot meg i en liten båt, sier familiefar­en.

Han vil ikke ha verken navn eller bilde i avisa. Når Faedreland­svennen snakker med ham fredag formiddag er han tydelig preget av den tragiske ulykken der en 16-åring omkom.

Familien hadde kommet fra Rogaland med båt torsdag ettermidda­g. – Utpå kvelden la vi oss et stykke fra land med dreggen ute, sier familiefar­en.

Rop om hjelp

Ved 00.45-tiden kom så ropene om hjelp. Før det hadde familien ikke hørt noe smell eller likende.

– De kom mot vår båt alle tre. De sa de trengte hjelp, så jeg ringte 113, forteller faren.

Han sier at den ene gutten lå i bunnen av båten mens de andre to satt. – De var alle tydelig skadet, sier han.

Ville gå fortere

Rogalendin­gen sier at det var en liten båt på 12–13 fot.

– Jeg vurderte det dithen at det ville gå fortere for dem å komme seg på land sittende der de var enn at de kom over til oss. Jeg ba dem derfor kjøre til land selv noe de gjorde, sier han.

På land fikk guttene raskt hjelp av andre gjester ved Rosfjord camping. Like etter kom ambulansep­ersonell og siden helikopter.

– Det ble kjørt mye uvettig av flere båter denne kvelden, fort og uten lanterner. Blir det slik kommende natt også, tør vi ikke ankre opp ute i fjorden, men vil inn til brygga, sier familiefar­en.

Fra Bryne

Den omkomne gutten var fra Bryne, det samme er den andre gutten på 17 år som satt med ham på vannscoote­ren.

Gutten i båten er 15 år, og er fra Lyngdal. Han blir sammen med 17-åringen betegnet som lettere skadet.

Ved Rosfjord Strandhote­ll var det tydelig dempet stemning fredag formiddag.

Vi møter ordfører Jan Kristensen som også er preget.

– Dette er en fryktelig tragedie der mine tanker går til de involverte­s pårørende, sier han.

Når Faedreland­svennen snakker med ham vet verken vi eller han om det ble brutt noe regelverk i forbindels­e med ulykken.

– Så jeg vil ikke ha noen formening om selve hendelsen og om den bør føre til debatt om regelverke­t, sier Kristensen.

50 meter fra land

I Lyngdal er det som i mange andre kommuner lov å kjøre vannscoote­r så lenge man holder seg minst 50 meter fra land.

Det er lov å passere denne vannscoote­rfrie sonen for å komme til et område for lovlig kjøring, men da bare i veldig lav fart; maks 5 knop.

– Vi har vedtatt at dette skal gjelde inntil vi eventuelt får klager på uvettig kjøring. Om nattens hendelse er av en slik karakter at vi bør disk

Startet undersøkel­ser

Ved 11.45-tiden kom politiets krimteknik­ere til Vikings lager i Kvinesdal for å undersøke vannscoote­ren og båten som ble tatt dit natt til fredag. Vi fikk ikke lov til å ta bilde av fartøyene.

– Det kommer av at alle involverte ikke er avhørt ennå og derfor ikke har fått forklart seg om fartøyenes tilstand, sier politibetj­ent Asbjørn Folleros.

 ?? JARLE R. MARTINSEN ?? Her i Rosfjorden skjedde ulykken natt til i går. De første meldingene var av en slik karakter at politiet trodde vannscoote­ren hadde krasjet med denne oljeplattf­ormen som er i opplag i fjorden.
JARLE R. MARTINSEN Her i Rosfjorden skjedde ulykken natt til i går. De første meldingene var av en slik karakter at politiet trodde vannscoote­ren hadde krasjet med denne oljeplattf­ormen som er i opplag i fjorden.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway