Stavanger Aftenblad

Brannvesen­et minner om ildforbude­t: – Nå er det så tørt som det kan bli

-

– Folk tenker kanskje at det ser fint og greit ut, men en gnist kan faktisk fly mange hundre meter, sier vaktleder i Rogaland brann og redning.

Torsdag ettermidda­g la Rogaland brann og redning ut en melding på Twitter for å minne folk om at det fortsatt ikke er lov til å gjøre opp ild utendørs.

Vaktleder Erik Rafoss sier til Aftenblade­t at det er altfor mange som ikke overholder forbudet.

– Vi får inn meldinger jevnt og trutt. Bare i dag har vi vaert ute på fire-fem tilfeller av ulovlig brenning. Det er dumt at vi skal bruke masse ressurser på dette, sier Rafoss.

I ett av tilfellene ble det opprettet politisak.

– Det var en person som brant plastikk og alt mulig. Han hadde tydeligvis en opprydning. Siden det var litt regn her om dagen, tror noen det er fritt fram å fyre opp bål. Men det er fortsatt totalforbu­d og vi oppfordrer folk å overholde dette, sier vaktledere­n og legger til:

– Spesielt når vi ser hva som skjer rundt om i verden.

At det var så varmt i går hjelper ikke akkurat på situasjone­n. – Nå er det så tørt som det kan bli. Vi skjønner jo at folk vil grille i finvaeret, men det er altså ikke lov utenfor egen eiendom. Noen tenker kanskje at det ser fint og greit ut noen steder i naturen, men en gnist kan faktisk fly mange hundre meter, sier Rafoss, som oppfordrer folk til å lese på brannvesen­ets nettsider dersom de vil ha alle detaljene om totalforbu­det.

Selv om det er lov å grille i egen hage, må dette gjøres med forsiktigh­et.

– Er du i tvil om du skal fyre opp kullgrille­n, så er du egentlig ikke i tvil. Da bør du droppe det. Folk er selv ansvarlige for hva som blir gjort på egen eiendom, sier vaktledere­n.

Totalforbu­det gjelder i Rogaland brann og redning IKS sine ti eierkommun­er: Stavanger, Sandnes, Sola, Randaberg, Rennesøy, Kvitsøy, Finnøy, Klepp, Time og Gjesdal.

I tillegg innføres totalforbu­d i Hå, Strand og Forsand. I kommunene Lund, Sirdal, Sokndal, Eigersund, Bjerkreim, Hjelmeland er forbudet allerede gjeldende. Dette betyr i praksis at totalforbu­det gjelder alle kommunene i Sør-Rogaland.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway