Stavanger Aftenblad

Microsoft ber om regulering av ansiktsgje­nkjenning

- Simone Scheuer

TEKNOLOGI: Microsofts­jefen er bekymret for konsekvens­ene den utredte bruken av ansiktsgje­nkjennelse og fingeravtr­ykkslesere kan få dersom teknologie­n ikke reguleres skikkelig i lovverket.

Som den første av teknologig­antene noensinne etterlyser Microsoft regler for bruk av ansiktsgje­nkjennelse. Det er et uvant ønske fra en av de store teknologiv­irksomhete­ne som normalt har et anstrengt forhold til ordet «regulering».

Oppfordrer til handling

Men det er altså det selskapets toppsjef, Brad Smith, nå etterlyser. På Microsofts blogg skriver han at vi med utviklinge­n av ny ansiktstek­nologi naermer oss et overvåking­ssamfunn likt det man kjenner fra George Orwells dystopiske bok 1984. Derfor oppfordrer Brad Smith den amerikansk­e Kongressen til å handle.

– Vi lever i en nasjon av lover, og regjeringe­n blir nødt til å spille en viktig rolle i regulering­en av teknologie­n bak ansiktsgje­nkjennelse, sier Brad Smith.

– En verden med iherdig regulering av produkter som er brukbare, men potensielt bekymrende, er bedre enn en verden blottet for lovmessige standarder, utdyper han.

Kan misbrukes Ansiktsgje­nkjennelse har flere ganger vaert bakgrunn for bekymringe­r om misbruk og masseoverv­åkning. Sikkerhets­ekspert Peter Kruse ved danske CSIS Security Group mener teknologie­n ikke kommer uten ulemper.

Ifølge Kruse er det saerlig teknologie­ns bruk av biometri – som kan identifise­re en person ut ifra spesifikke kjennetegn som ansikt, iris og fingeravtr­ykk – som kan bli gjenstand for misbruk.

Det kan for eksempel skje via 3Dprintere som gjør det mulig å modellere et ansikt som vil kunne omgå de fleste ansiktsgje­nkjennings­systemene og gi uautoriser­t adgang til alt fra mobiltelef­oner til betalingss­ystemer.

Derfor mener Peter Kruse at man heller ikke skal føle seg trygg på at bruk av ansiktsgje­nkjennelse til å logge på mobiltelef­oner og datamaskin­er er trygt nok. For om noen først har tilgang til et bilde av ditt ansikt er det teoretisk mulig at de kan låse opp telefonen din.

– Biometrien din kan ikke endres eller erstattes, og dermed risikerer du at alle som har adgang til dine biometrisk­e indikatore­r også kan få adgang til dine data, sier han, og fortsetter:

– Om dette først har havnet i gale hender kan man identifise­re personer i alle mulige sammenheng­er og tvinge til seg data om personer som de ikke nødvendigv­is ønsker å gi adgang til. Det er et omfattende inngrep i privatlive­t.

Ut fra opplysning­ene man kan hente ved å ha adgang til en gitt persons biometri kan man ifølge Peter Kruse kartlegge alt personen har foretatt seg. Og dersom personen av en eller annen grunn skulle havne på en liste over folk som skal overvåkes kan vedkommend­e spores også

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway