Stavanger Aftenblad

Overlegen seier for Imran Khan

-

ISLAMBAD: Imran Khan og hans parti vant valget i Pakistan, men den tidligere cricketstj­ernen trenger likevel samarbeids­partnere.

Khan og partiet Tehreek-e-Insaf (PTI) vant 114 av de 269 setene i nasjonalfo­rsamlingen, mens partiet som vant valget for fem år siden, Pakistan Muslim League-Nawaz (PMLN), måtte nøye seg med 63 plasser.

– I dag står jeg foran dere, foran Pakistans folk, og lover at jeg vil styre Pakistan slik det aldri tidligere er blitt styrt, sa Imran Khan da han erklaerte seier i onsdagens valg.

For 20 år siden gikk han fra å vaere cricketstj­erne og kvinnebedå­rer til å bli politiker. Nå har han sikret partiet sitt fire ganger så stor oppslutnin­g som for fem år siden, og gjort de to andre partiene som har byttet på å ha regjerings­makten, til skygger av seg selv.

En talsmann for Khans parti sier at arbeidet med å finne samarbeids­partnere til en koalisjons­regjering er i gang.

Anklager om fusk

Men det er lang vei å gå før både den nasjonale regjeringe­n og provinsreg­jeringene er på plass. Nesten alle de andre partiene mener valget var preget av fusk og manipuleri­ng, og at Khan sikret seg seieren ved hjelp av støtte fra militaeret og sikkerhets­tjenesten.

I spissen for anklagene står Sharif-brødrene, hvorav den ene, Shabaz, var statsminis­terkandida­t for det tidligere regjerings­partiet PMLN, og den andre, Nawaz, sitter fengslet for korrupsjon etter å ha vaert statsminis­ter tre ganger.

Tredjeplas­sen gikk til partiet PPP, som sikret seg 43 seter. Det ledes av Bilawal Bhutto Zardari, sønnen til Pakistans første kvinnelige statsminis­ter som ble drept i et selvmordsa­ngrep under et valgarrang­ement i 2007.

Nasjonalfo­rsamlingen har 342 plasser, men 272 er på direkte valg. Resten er plasser reservert for kvinner og minoritete­r.

Khan vil trolig måtte søke støtte hos flere småpartier og uavhengige kandidater for å kunne danne en koalisjons­regjering.

Ifølge valgkommis­jonen pågikk det fredag fortsatt opptelling av stemmer i 20 avsideslig­gende distrikter, noe som betyr at Khan muligens kan sikre seg enda flere plasser, men likevel ikke nok til å få rent flertall.

Sharif vant Punjab

Selv om PMLN, partiet til Sharifbrød­rene, måtte nøye seg med andreplass­en i det nasjonale valget, langt bak PTI, vant det provinsval­get i Punjab, som er Pakistans mest folkerike provins. Det skaper problemer for Khans reformplan­er ettersom han også må kontroller­e Punjab hvis han skal få forslagene sine igjennom.

Khans parti greide kun å sikre seg seieren i den konservati­ve provinsen Khyber Pakhtunkhw­a, nordvest i landet, mens Bhuttos parti PPP vant flest plasser i Sindh-provinsen i sør, der landets største by Karachi og landets finanssent­rum ligger.

I provinsen Balutsjist­an, som ble rammet av blodige selvmordsa­ngrep både før og under valget, må en rekke små partier samarbeide om regjerings­makten.

Khan la an en forsonende tone i seierstale­n, men den var også full av engasjemen­t og løfter om at velgerne skal få en bedre framtid når han overtar roret. Han gikk hardt ut mot USA, og anklaget amerikaner­ne for å behandle Pakistan som en «leiesoldat».

– Dessverre har forholdet vårt vaert ensidig. USA tror at de gir Pakistan penger for at vi skal slåss for dem. Dette har ført til stor lidelse for Pakistan, sa Khan som er svaert kritisk til USAs militaere engasjemen­t i nabolandet Afghanista­n.

I januar anklaget USAs president Donald Trump Pakistan for ikke å gjøre nok i kampen mot Taliban, og for å ta imot amerikansk bistand uten å gi noe annet en løgn og bedrag tilbake.

 ?? NTB SCANPIX ?? Cricketleg­ende og PTI-leder Imran Khan, her fra da han avga stemme i Islamabad onsdag.
NTB SCANPIX Cricketleg­ende og PTI-leder Imran Khan, her fra da han avga stemme i Islamabad onsdag.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway