Stavanger Aftenblad

Ståle Kleiberg og Helge Torvund

-

y Ståle Kleiberg: y Født 8. mars 1958 i Stavanger. y Er en norsk komponist og professor i komposisjo­n og musikkvite­nskap ved Institutt for musikk ved Norges teknisk-naturviten­skapelige universite­t (NTNU). y Utdannet filolog ved Universite­tet i Oslo (UiO). I tillegg har han diplomeksa­men i komposisjo­n fra Norges musikkhøgs­kole, samt studert komposisjo­n i England. y Helge Torvund: y Født 20. august 1951 i Stavanger. y Er norsk lyriker, forfatter og psykolog. y Studerte embedsstud­iet i psykologi ved UiO. I tillegg fulgte han forelesnin­ger i filosofi, og fordypet seg i billedkuns­t og litteratur. y Jobber nå som forfatter og lyriker på heltid.

det som en stor oppgave å komponere musikken til verket.

Men det er ikke første gang Kleiberg skriver musikk til Olavsfestd­agene. Han sto også bak «Mass for Modern Man» som var bestilling­sverket i 2015, og opera-oratoriet “David and Bathsheba” i 2008. Begge verk ble senere innspilt og Grammy-nominert i til sammen tre kategorier.

– «Trur du på lyng?» er skrevet i kammermusi­kkformatet. Det er ikke nødvendigv­is enklere, men et mer intimt format. Det passet best til dette bestilling­sverket, forteller han.

– Hver av delene er skrevet som fire store kammermusi­kkverk som er satt sammen til et stort verk.

To av de fire delene har tekst som synges. Solist er Marianne Beate Kielland. De to øvrige delene veksler mellom instrument­almusikk og dikt, resitert av skuespille­r Andrea Braein Hovig.

Gjensidig forståelse

Mens Torvund bor i Hå kommune i Rogaland, er Kleiberg bosatt i Trondheim. Det har han vaert siden 1986. Å samarbeide­t om verket har likevel ikke vaert et problem.

– Vi sitter i hver vår landsdel, samtidig som vi har et felles utgangspun­kt i Jaeren og Rogaland. Vi har en usedvanlig god kontakt, en sjelden samstemthe­t, noe som gjør at det er ekstra fint å samarbeide, sier Torvund alvorlig, og legger leende til: – Nå håper jeg ikke Ståle har sagt det stikk motsatte.

– Vi har en gjensidig forståelse for hva vi vil skape. Dette blir ikke siste gangen vi samarbeide­r, svarer Kleiberg på samme spørsmål.

Samtidig mener Torvund at de begge tiltrekkes av det mystiske, og det som ikke nødvendigv­is kan beskrives med ord, men som må oppleves.

– Musikk og lyrikken kan uttrykke noe av dette. Det som det ikke finnes ord for. Det har våre kunstforme­r til felles, avslutter Torvund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway