Stavanger Aftenblad

Kongen av skrekk er større enn noensinne

-

TV-SERIE: Om lag 60 av Stephen Kings fortelling­er er filmatiser­t for kino eller tv. Den nye «Castle Rock» høster gode kritikker.

TV-serien «Castle Rock» er det siste tilskuddet i Stephen Kings univers. Den amerikansk­e skrekkforf­atteren har aldri vaert mer populaer.

– Jeg har ikke så mye med den å gjøre. De sendte meg en fin sjekk og jeg stoler på JJ, uttalte Stephen King om «Castle Rock»-planene i et tidligere intervju med TT.

«JJ» er JJ Abrams, «Star Wars»-regissøren som står bak produksjon­en av «Castle Rock» for strømmetje­nesten Hulus regning (i Norge blir serien tilgjengel­ig på HBO Nordic).

De første episodene skildrer hvordan vaktene ved fengslet Shawshank (kjent fra Kings filmatiser­te fortelling «Rita Hayworth and Shawshank Redemption») finner en stum fange, spilt av Bill Skarsgård, som ikke er registrert i noe register.

Manuset er ikke basert på noen av Kings romaner, men er inspirert av den lille fiktive byen Castle Rock i Maine som ofte figurerer i Kings bøker.

80-tallsnosta­lgi Forfattere­ns innflytels­e har kanskje aldri vaert større enn akkurat nå, i dag. Etter nyversjone­n av «It», filmatiser­inger av «The Dark Tower» og «Gerald’s Game» samt seriene «Under the Dome» og «11/22/63» har King-renessanse­n bare så vidt begynt.

For to år siden var faktisk hele 58 av Stephen Kings verker på vei til kinolerret­et eller TV-skjermen.

– Han arbeider veldig filmisk. Du kan lese en av bøkene hans og samtidig se filmen på en kino i hodet ditt, mener Mick Garris. Han er regissør og manusforfa­tter og står bak en rekke King-filmatiser­inger. Eksempelvi­s «The Stand» (1994), «Søvngjenge­re» (1992) og «Riding The Bullet» (2004). Garris, som for tiden jobber med en hemmelig King-adapsjon, mener at noe av forfattere­ns popularite­t i dag handler om nostalgi for 80-tallets skrekk.

På spørsmål om det kan bli en King-overdose, svarer Garris:

– Det hender så mye nå. Dersom du er forfatter og folk vil ha ditt materiale, og betaler deg for det, så kan du trekke en grense mellom ditt eget arbeid og det som baserer seg på ditt arbeid. Det er noe som heter å smi mens jernet er varmt, og kanskje får du ikke den samme muligheten igjen. Men Kings agent er smart og kommer ikke til å gjøre noe som skader arven hans.

King og Dickens

Stephen Kings verk er tolket mange ganger, men opphavsman­nen selv har ikke alltid vaert like fornøyd med resultatet. Stanley Kubricks «The Shining» (1980) hylles av mange som en av historiens beste skrekkfilm­er. Men ikke av King selv.

– King likte aldri Kubricks versjon, sier Garris – som regisserte miniserien «The Shining» (1997), som King skrev manuset til.

– Det var veldig viktig for ham, og nesten like viktig for meg som fan av boken. King hadde skrevet en veldig personlig bok som hadde blitt en film uten det som gjorde boken personlig, sier Mick Garris.

Mick Garris sammenlign­er Kings skrivevirk­somhet med Charles Dickens’ i England på 1800-tallet, og mener mye av samtidsrel­evansen hans kommer fra et humanistis­ke ståsted.

– Etter mitt syn er nøkkelen til det som gjør King så bra og tilgjengel­ig er at stemmen hans er i takt med virkelighe­ten. Romanfigur­en hans har lenge vaert fra arbeiderkl­assen. Selv om han også har skrevet bøker om blant annet suksessrik­e forfattere så spiser han fortsatt på McDonalds eller handler på Walmart. Han gjør det vanlige folk gjør. Han har en personligh­et som lyser igjennom, sier Mick Garris.

«Castle Rock» hadde premiere på HBO Nordic 26. juli. (NTB)

 ??  ?? Sandra Bullock i «Castle Rock».
Sandra Bullock i «Castle Rock».

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway