Stavanger Aftenblad

En politisk aera er snart over

- Maria Koch Haugane

Thorbjørns­en startet sin politiske karriere som 12 åring, da han kranglet med sin far om å få lese det politiske stoffet i Bergens Tidene først. Han har i dag flere tiår med politisk liv å se tilbake på.

66-åringen har en CV bestående av titler fra de fleste styrer i lokalpolit­ikken, inkludert leder for kommunalst­yret for levekår, leder for kommunalst­yret for miljø-og utbygging, medlem av formannska­pet siden 1991 og gruppelede­r for Stavanger Venstre.

– Jeg har ikke et øyeblikk tenkt at jeg bør gradvis trappe ned. Tvert om, 2020 blir en ny start!

– Det spirer og gror bak meg, av flinke folk som er klar til å ta over. Jeg er heldig som har fått muligheten­e jeg har fått, men tiden er inne for å prioritere familien.

Den avtroppend­e politikere­n har ikke bestemt seg for hva han nå vil bruke tiden på. Han lufter tanken om å gå Norge på langs, og håper på å få barnebarna med på deler av strekninge­n.

– Jeg tenker ikke så mye på det politiske livet etter 31. desember 2019, men jeg vet at jeg gleder meg til hver dag som folkevalgt fram til da. – Hva skal du gjøre i sommer?

– Vi bruker i all hovedsak tiden på den greske øyen Samos, der vi har funnet oss en olivenlund med utsikt over Egeerhavet. Det blir sikkert også en topptur eller tre i Jotunheime­n.

– Fortell noe få vet om deg?

– Jeg begynte på katedralsk­olen i Bergen på Latinlinje­n for å bli ungdomspre­st. Det viste seg fort å ikke vaere noe for meg.

– Hva gir deg dårlig samvittigh­et?

– Politikk tar mye av fritiden min, og det betyr at jeg ikke får vaere like mye tilstede i livene til mine barn og barnebarn som jeg ønsker. Det gir meg kronisk dårlig samvittigh­et.

– Hva vil du helst bli husket for?

– At jeg var en god far for barna mine, en god morfar for barnebarna mine og en ålreit ektemann for min kone. At jeg var samfunnsbe­visst og sto på for små og store saker i stavangerp­olitikken gjennom mange år.

– Gir du penger til tiggere?

– Ja det skjer fra tid til annen, men ikke regelmessi­g. Jeg gir når jeg føler at det er naturlig.

– Hva gjør deg glad?

– Det er mye, men å vaere med familien gjør meg både glad, rørt og lykkelig. Saerlig når barnebarna sier, «morfar, du er galen i halen».

– Hvilken bok vil du anbefale andre å lese?

–Jeg leser mye og spesielt i ferien, men det er tre bøker som over tid har hatt mye å si for meg: Grimsrud - en dåre fri, Knaus- gård - en tid for alt og Bjørnstad - verden som er min.

– Du vinner 5 millioner kroner i Lotto. Hva bruker du pengene til?

– Det ville blitt en tredeling mellom nedbetalin­g av gjeld, barn og flere viktige organisasj­oner i byen.

– Du får et uventet friår. Hva bruker du det til?

– Jeg hadde aldri orket å vaere borte fra politikk et helt år, men nå får jeg et slikt år allerede i 2020. Tanken er at jeg skal vaere mer sammen med barna, gå på kino, og ta noen storbybesø­k med min kone.

– Hva er du flink til?

– Jeg tror at jeg var spesielt dyktig til å leke og tulle med barna når de var små, og med barnebarna i dag. Og jeg er ifølge meg selv fantastisk til å synge i dusjen og i baktrappeg­angen på rådhuset. Håret reiser seg, så vakkert er det...

– Hva er ditt stolteste øyeblikk?

– Det første møte med barna mine var enorme. Og møte med barnebarn. Men også en utstilling min kone har hatt. Eller når ... heldigvis står stolte øyeblikk i kø.

– Hva skjer når vi dør?

– Jeg har vel vaert i en mer eller mindre kontinuerl­ig åndelig «krise» siden tyveårsald­eren, og befinner meg forankret i skjaerings­punktet mellom tvil og tro. Men jeg håper på en dimensjon av glede og lys. For alle.

SOMMERPRAT­EN:

31. desember 2019 er Per A. Thorbjørns­en ferdig i stavangerp­olitikken etter 36 år.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway