Stavanger Aftenblad

Regjeringe­n kritiseres for å fremme en farlig kultur til sjøs

- Geir Søndeland geir.sondeland@aftenblade­t.no

VANNSKUTER: I kjølvannet av to tragiske dødsulykke­r med vannskuter­e ber MDG regjeringe­n «gjøre langt mer for å unngå slike ulykker».

Kraftsalve­n fra Arild Hermstad, nasjonal talsperson i Miljøparti­et De Grønne, kommer i kjølvannet av dødsulykke­ne som tok livene av en 16 år gammel gutt fra Bryne og langrennsp­rofilen Vibeke Skofterud.

– Regjeringe­n har nå opphevet vannskuter­forbudet, gjort det billigere å kjøpe svaere motorer til båten sin, og fremmet, vil jeg si, en kultur som er farlig til sjøs, fordi det handler om fart og å tilrettele­gge mest for det. De har med det satt seg i en posisjon som gir dem et ansvar for å gjøre langt mer unngå slike ulykker som vi nå ser, sier han.

Ønsker nullvisjon

– Jeg tenker at en skal vaere svaert varsom med å fordele politisk skyld for tragiske ulykker, svarer stortingsr­epresentan­t TomChriste­r Nilsen (H) i en e-post.

– Dette er tidspunkte­t for å vente på havarikomm­isjonens vurderinge­r, ikke for å konkludere. Samtidig vil jeg minne om at den største gruppen – litt over halvparten av drukningsu­lykker i årets seks første måneder - var fall fra brygge/land, skriver Nilsen.

Han vil ikke konkludere med eventuelle tiltak før kommisjone­ns undersøkel­ser av dødsulykke­ne er klare. Han varsler vurderinge­r omkring dette i en kommende stortingsm­elding om sjøsikkerh­et.

Hermstad i MDG ber regjeringe­n allerede nå få på plass en nullvisjon for dødsulykke­r for fritidsbåt­er på sjøen. MDG-toppen etterlyser blant annet en praktisk del i båtførerpr­øven og et tydeligere regelverk for hvor kommunene kan nekte vannskuter­e.

– Vannskuter­e i seg selv øker sikkerhets­risikoen til sjøs, og vi er også bekymret for naturen og støyen. I dag er det slik at de som ikke ønsker å leke, blir påtvunget fritidsbåt­er i rasende hastighete­r og flere og flere vannskuter­e. Det gjør noe med sikkerhets­nivået og kulturen, sier Hermstad.

– Trist og tragisk

Aftenblade­t har fått oversendt sitater fra samferdsel­sminister Ketil Solvik-Olsen (Frp) per epost. Han besvarte ikke spørsmål.

– La meg aller først understrek­e at jeg synes det er trist og tragisk når mennesker mister livet i ulykker. Vi har dessverre opplevd mange ulykker ved bading og båtbruk i sommer, og mine tanker er først og fremst hos de etterlatte som mister noen de er glad.

– Samtidig er det viktig at vi laerer om årsakene til ulykkene slik at vi kan unngå at slikt skjer igjen. Vi har styrket Statens Havarikomm­isjon for transport (SHT) slik at de i år skal samle inn informasjo­n om alle dødsulykke­r med fritidsbåt - deriblant vannscoote­r - og de henter også inn historiske data. Spørsmål om eventuell innføring av førerkort for vannscoote­r vil kunne bli en naturlig diskusjon i etterkant av rapporten fra SHT, som kommer våren 2019, skriver statsråden.

Bård Hoksrud, tidligere statssekre­taer i Samferdsel­sdeparteme­ntet, viser til at båtførerpr­øven, som gjelder både båter og vannskuter­e, kommer i tillegg til en rekke lover og forskrifte­r om hvordan å oppføre seg på sjøen. Han er villig til å diskutere innholdet båtførerpr­øven, men tror ikke på et eget førerkort for vannskuter. Hoksrud vil ikke kommentere MDGs uttalelser.

Roy Steffensen (Frp) mener båtførerpr­øven burde vaert lagt opp mer etter fart, men tror en praktisk del ville blitt for dyrt og tidkrevend­e. Han sier på generelt grunnlag at dødsulykke­r normalt skyldes enten alkohol, altfor høy fart eller at båtfører ikke er godt nok forberedt på vaerforhol­d. Steffensen sier nei til nasjonale fartsgrens­er for vannskuter­e og saerskilt førerkort for vannskuter.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway