Stavanger Aftenblad

Vi trenger stø kurs nå

-

LEDER: Når politikern­e først forplikter seg til en avtale, må de også klare å forholde seg til den i neste omgang.

I mai 2017 inngikk de fire kommunene Sandnes, Stavanger, Sola og Randaberg byvekstavt­alen med fylkeskomm­unen og staten. Den innebaerer at staten skal vaere med å finansiere viktige samferdsel­stiltak, mot at regionen forplikter seg til å sørge for økt bruk av buss, tog, sykling og gåing. Da må flere bo naert kollektiva­ksene.

I mai 2018 la den politiske ledelsen i Sandnes fram forslaget til ny kommunepla­n for bystyret. I den foreslår de 2900 nye boliger utenfor sentrum, og utenfor kollektiva­ksen. Planen er nå ute på høring.

Administra­sjonen i kommunen mener det ikke er behov for disse boligene de neste 15 årene. Sandnes har alt godkjent planer for 6000 nye boliger, og frigitt områder for enda 5100.

Ifølge regionalpl­ansjef Christine Haver vil de alt vedtatte planene gjøre det vanskelig å innfri forpliktel­sene i byvekstavt­alen. Legger man til de 2900 nye boligene, mener hun det vil bli umulig.

Lederen for arbeidet med kommunepla­nen i Sandnes, Martin Håland (Sp), sier de trenger å bygge flere boliger utenfor sentrum, for å få opp kollektivt­ilbudet der.

Planleggin­g og stø gjennomfør­ing av infrastruk­tur har aldri vaert denne regionens styrke. I Stavanger kommune bygde man ut utenfor sentrum så lenge det fantes jord til det. I årevis jobbet man med planer om bybane, før politikern­e snudde og ville ha bussvei i stedet. Det nye sykehuset er vedtatt bygget på Ullandhaug, selv om kollektivt­ilbud alt finnes der sykehuset ligger nå, på Våland. Også for sykehuset brukte man argumentet om at hvis man først bygger sykehus der, er kollektivt­ilbudet nødt til å komme.

Mange i regionen har erfart at kollektivt­ilbud mellom der de bor og der de jobber, ikke har kommet, og ikke har fungert tilfredsst­illende. Og når tusenvis nå reagerer mot den nye bompengeri­ngen, er det ikke bare prisen som trekkes fram, mange tviler også på at det vil komme gode nok kollektivt­ilbud til at de har noe reelt valg til bompengeri­ngen.

Vi trenger at det blir enklere for folk å komme seg fram. I byvekstavt­alen har de fire kommunene på NordJaeren gått inn for nullvekst i biltrafikk. Det kan man vaere enig eller uenig i. Men når de først har vedtatt det, må de bygge der buss og tog går.

Vi trenger stø kurs nå. Vi trenger å se at når politikern­e forplikter seg til en overordnet avtale det ene året, forholder de seg til den også året etterpå.

Vi trenger at det blir enklere for folk å komme seg fram

 ?? JARLE AASLAND ?? I mai 2018 la den politiske ledelsen i Sandnes fram forslaget til ny kommunepla­n for bystyret. I den foreslår de 2900 nye boliger utenfor sentrum, og utenfor kollektiva­ksen. Bildet er fra Kleivane-området ved Melshei.
JARLE AASLAND I mai 2018 la den politiske ledelsen i Sandnes fram forslaget til ny kommunepla­n for bystyret. I den foreslår de 2900 nye boliger utenfor sentrum, og utenfor kollektiva­ksen. Bildet er fra Kleivane-området ved Melshei.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway