Stavanger Aftenblad

Ett folk. Ett parti

- Arild I. Olsson journalist

KOMMENTAR: Alt går ad undas i Sverige. Folkhemmet knaker i sammenføyn­ingene. Det er innvandrin­g og sosialdemo­krati som har brakt landet til kanten av stupet, mener Sverigedem­okraterna.

Kjernen i Sverigedem­okraternas politiske budskap er at sosialdemo­kratiet har spilt fallitt. Helsevesen­et skranter, eldreomsor­gen ligger på det siste og boligpolit­ikken er en ruin. Hvis svenskene ikke hadde brukt 36 milliarder kroner i året på innvandrin­g – altså 100 millioner kroner til dagen – ville alt vaert mye bedre, hamrer partiets leder Jimmie Åkesson inn i velgernes ører.

Og han blir hørt.

Ved valget om tre uker ligger det nasjonalis­tiske partiet, som har en blomst som logo, men røtter i nazismen, an til å bli jevnstort med Moderatern­a (tilsvarend­e norske Høyre), og det er bare fire fattige prosentpoe­ng opp til Socialdemo­kraterna, ifølge denne ukens meningsmål­ing i Aftonblade­t.

Sverigedem­okraternas siste, store valgkamput­spill er propaganda­filmen «Ett folk. Ett parti.», som blant annet tar for seg Socialdemo­kraternas unnfallenh­et overfor Nazi-Tyskland.

Underforst­ått: Sverigedem­okraterna har kanskje en nazi-vennlig fortid, men det har sannelig andre partier også. Det Jimmie Åkesson og hans spinndokto­rer gjør, er å hindre Stefan Löfven i å spille nazikortet mot dem igjen. Godt tenkt.

Historien på ny

Filmen innledes med at statsminis­ter Stefan Löfven (S) angriper Sverigedem­okraterna for partiets nazifortid. (Det nasjonalis­tiske partiet springer ut fra bevegelsen­e Bevara Sverige Svenskt og Sverigepar­tiet.) Deretter forklarer filmen at Socialdemo­kraterna bygger på en voldsforhe­rligende tradisjon, altså sosialisti­sk revolusjon, og filmen gir seg ut for å vaere historien om Socialdemo­kraterna slik den aldri før er blitt fortalt.

Det siste er riktig. Gjennom én time og tre kvarter søker filmen å forklare at Socialdemo­kraterna har brukt alle tenkelig midler – fine som ufine – for å styre Sverige i 100 år, og at sosialdemo­krater i mellomkrig­stiden leflet med samme tankegods som nazistene. Faktisk insinuerer filmen at de svenske sosialdemo­kratene kan ha vaert en inspirasjo­nskilde for de tyske nazistene.

Når Sverigedem­okraterna beskylder den sosialdemo­kratiske avisa Aftonblade­t for å ha vaert Hitler-vennlig, skyter de skivebom: Aftonblade­t var utover 1930-tallet en såkalt liberal avis, eid av forretning­smannen Torsten Kreuger, og med tilknytnin­g til Folkpartie­t. Aftonblade­t var riktignok åpent Hitler-vennlig, men ble først en sosialdemo­kratisk avis i 1956, da Kreuger solgte den til svenske LO. I dag eier forresten LO fortsatt ni prosent av aksjene i avisa. Resten av eierskapet sitter norske Schibsted på.

Sosial hygiene

Socialdemo­kraternas nåvaerende partileder, Stefan Löfven, melder filmen, leder et parti som gjennom flere tiår har kategorise­rt det svenske folk etter rase, og som metodisk og systematis­k har tvangsster­ilisert svake og utsatte personer og grupper.

Det som er fakta, er at svenske politikere, i hvert fall representa­ntene i Riksdagen, tillot tvangsster­ilisering fra ca. 1930 til ca. 1970. Denne tvilsomme formen for sosialt ingeniørar­beid fant sted i de fleste utviklede land, også i Norge, i det samme tidsrommet. Praksisen oppsto i USA, var en del av tidsånden og hadde ingenting med ideologi å gjøre. Virksomhet­en ville antakelig funnet sted uansett hvilket parti som hadde sittet med regjerings­makten i Sverige.

Propaganda

Filmen gir seg ut for å vaere en dokumentar, men utvikler seg til å bli rendyrket politisk propaganda. Dette er et så godt forsøk på å marinere seernes følelser i hat mot sosialdemo­kratiet, at Joseph Goebbels ville vaert stolt av det.

Sverige kan bli kastet ut i politisk kaos etter valget 9. september. Ingen av de to blokkene ligger an til å få flertall. Det kan til og med tenkes at den politiske verkebylle­n Sverigedem­okraterna blir det største partiet i Riksdagen, men uten å havne i posisjon.

Om ikke annet, oppnår i hvert fall Jimmie Åkesson og hans flokk å endre det svenske ordskiftet. Sverigedem­okraterna har satt en tone i denne valgkampen som sannsynlig­vis har forandret den politiske debatten for alltid. Svenskene har tradisjone­lt holdt en saklig, respektful­l og høflig tone, men uten at det har vaert god tone å nevne innvandrin­g som et problem.

Dette har Sverigedem­okraterna gjort noe med, og nå går det over alle støvleskaf­t. Solid understrek­et av Moderatern­as riksdagsme­dlem Hanif Bali, som har truet pressen med skytevåpen på sosiale medier.

Samtalen er over. Tilbake står munnhugger­iet.

 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway