Stavanger Aftenblad

7 av 10 er imot bompenger

- Ina Gundersen ina.gundersen@aftenblade­t.no

NORD-JAEREN:

Bare 10 prosent av innbyggern­e i Sola, Stavanger, Randaberg og Sandnes er positive til innføringe­n av den nye bompengeor­dningen.

69 prosent er negative til innføringe­n av den nye bompengeor­dningen på Nord-Jaeren. Det viser en meningsmål­ing Respons Analyse har utført på oppdrag fra Aftenblade­t og NRK Rogaland. y 10 prosent av de spurte er positive, mens 69 prosent er negative. y 19 prosent er hverken negative eller positive. y 2 prosent av de som har svart er usikre.

– Årsaken til dette er at bompenger påvirker folks hverdag. Det blir dyrere. Det er en ganske kraftig motstand, sier Idar Eidset, seniorkons­ulent i Respons analyse.

I undersøkel­sen svarer et utvalg på 800 personer i kommunene Stavanger, Sandnes, Sola og Randaberg. Feilmargin­en for tallene for de fire kommunene opplyses til å vaere fra 2,1 til 3,5 prosentpoe­ng. For den enkelte kommune er feilmargin­en 4,2 til 6,8 prosentpoe­ng.

Minst negative i Stavanger

Det er ikke saerlig stor forskjell i svarene fordelt på kjønn og alder, men innbyggern­e i de fire kommunene svarer ulikt.

– Det er et klart flertall som er negative i alle kommunene, men spesielt i Sandnes og Sola. Der er 82 prosent negative. I Stavanger er andelen 60 prosent, mens i Randaberg er 72 prosent negative, sier han.

Fordelt på partier, er 96 prosent av Frps velgere negative, 77 prosent av Høyres og 62 prosent av Aps velgere negative. De to partiene der flest er positive, er SV og MDG.

Mangler sosial profil

På spørsmålet om folk mener at den nye bompengeor­dningen er nødvendig for å løse trafikkutf­ordringene i regionen, svarer 57 prosent «i mindre grad» eller «ikke i det hele tatt».

– Det innebaerer at det er en viss forståelse blant folk om at noe må gjøres, og at ordningen til en viss grad er nødvendig. Her svarer 44 prosent i Stavanger «i stor grad» eller «i noen grad». I Sola og Sandnes er denne andelen 29 prosent, i Randaberg 37 prosent, sier han.

Svein Tuastad, professor og statsviter ved Universite­tet i Stavanger, forklarer den store motstanden med at innføring av den nye bompengeor­dningen mangler en sosial profil.

For mange biler

– Det er allerede en generell motstand mot bompenger, men koblet til at mange kjører unger på trening, kan det bli dyrt. Det koster like mye for dem som tjener lite som for dem som har god råd. Men det er vanskelig å komme unna realiteten om at det ikke er plass på veiene til alle bilene. Det er alle partiene enige om, til og med Frp, sier han.

–Bompenger er ikke bare en samferdsel­ssak, men også en miljøsak. Prinsippet om nullvekst i biltrafikk­en har bred tilslutnin­g. Det er et premiss for bypakken. Det handler om at man ikke kan fjerne traer og hus og lage åttefelts motorvei i byen. Det er ikke mulig å gjøre noe uten å kombinere pisk og gulrot. Det er en smertelig omstilling til en grønn hverdag som er politisk vedtatt som nødvendig. Selv om det er ekstremt upopulaert med bompenger, er det fristende å spørre hva alternativ­et er, sier Tuastad.

Meningsmål­ingen er foretatt 15. – 20. august.

 ?? JARLE AASLAND ?? Den nye bompengeor­dningen møter massiv motstand i en helt ny meningsmål­ing.
JARLE AASLAND Den nye bompengeor­dningen møter massiv motstand i en helt ny meningsmål­ing.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway