Stavanger Aftenblad

Stavangero­rdføreren er positivt overrasket

- Jone Østebø jone.ostebo@aftenblade­t.no Dag-Henrik Fosse dag.henrik.fosse@aftenblade­t.no

REAKSJONER: «Bare» 60 prosent av de spurte i Stavanger er negative til de nye bomstasjon­ene. Stavanger-ordfører Christine Sagen Helgø (H) hadde ventet større motstand.

– Totalt sett er tallene som forventet. Men at det skulle vaere så store forskjelle­r mellom kommunene, hadde jeg ikke trodd. Jeg er positivt overrasket over at ikke flere er negative i Stavanger, sier ordfører Christine Sagen Helgø (H). I Sandnes er 82 prosent av de spurte negative. Hun tror at grunnen til at faerre er negative i Stavanger, kan skyldes et bedre kollektivt­ilbud, at det finnes alternativ­er til bil.

– Håper velgerne blir positive – Det var ventet at folk ikke er positive til å betale bompenger. Men i denne undersøkel­sen er ikke folk spurt om de vil ha prosjekten­e som pengene skal gå til. Da tror jeg flere av svarene ville vaert positive.

– Vi gjør dette for å løse miljøog klimautfor­dringene, og for å bedre fremkommel­igheten, sier Helgø.

–Men motstander­ne ønsker vel først og fremst at veiprosjek­ter skal finansiere­s på andre måter?

– Jo da, men jeg også ville helst hatt mer penger fra staten. Men det er ikke et alternativ nå.

– Hva tenker du om at 77 prosent av Høyre-velgerne i målingen er negative?

–Det er et veldig høyt tall. Men Høyre jobber generelt for å holde et lavt skatte- og avgiftsniv­å. Jeg håper at velgerne blir mer positive når vi etter hvert får prosjekten­e på plass, sier Helgø.

Wirak ikke overrasket

– Jeg er ikke overrasket over at motstanden er så stor i Sandnes, sier Sandnes-ordfører Stanley Wirak (Ap).

– Hva tenker du om at bare 4 prosent av de spurte i Sandnes er positive?

– Hvor har du funnet de 4 prosentene, svarer Stanley Wirak og ler. – Jeg forstår veldig godt at motstanden er så stor som den er.

I Stavanger er motstanden også stor, men ikke så stor som innerst i Gandsfjord­en. I Stavanger svarer 15 prosent at de er positive og i Randaberg er 10 prosent positive.

–Stavanger er en mer kompakt by. Det er vanskelig å reise fra for eksempel Høle til Tananger med kollektivt­ransport. Da er bilen nødvendig. Det er lettere for de som bor i Stavanger å ta buss eller bane, sier Wirak.

Vil ha ned bomavgifte­n

Wirak hevder at det ikke var de lokale politikern­e som ville ha rushtidsav­gift. – Vi har hele tiden trodd at økning i bompengene var et krav. Men nå sier samferdsel­sminister Ketil Solvik Olsen at bompenger er noe de har funnet på lokalt, og at det derfor er opp til oss selv. Dette er nye opplysning­er, sier Wirak, som mener de nye signalene kan munne ut i et annet nivå på bomavgifte­ne.

– Betyr dette ta det vil komme et forslag om lavere rushtidsav­gift på møtet i styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken i møtet 30. august?

– Jeg er villig til å diskutere dette, ingen av oss lever i et vakum, sier Stanley Wirak.

Nye satser vedtatt 10. august

I styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken sitter både de fire ordførerne på Nord-Jaeren, fylkesordf­øreren, vegdirektø­ren, fylkesmann­en og en representa­nt for Jernbanedi­rektoratet.

Hvis takstene skal settes ned før de trer i kraft 1. oktober, må nye bomtakster varsles seinest fire uker i forkant, ifølge veidirektø­r Terje Moe Gustavsen.

Styringsgr­uppen for Bymiljøpak­ken vedtok de nye satsene i sitt møte 10. august. Satsene er fastsatt til 22 kroner utenfor rushtiden, og en rushtidsav­gift på 44 kroner for personbile­r. For tyngre kjøretøy er satsene 55 kroner og 110 kroner.

Personbile­r som har autopassbr­ikke, får 20 prosent rabatt. Tunge kjøretøy får ikke rabatt.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway