Stavanger Aftenblad

Slik blir kaos-dagen på Bybrua

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

HUNDVÅG: Aksjonsled­er Leif Arne Moi Nilsen er ikke helt sikker på hva han har stelt i stand. I dag får han svaret.

– Vi begynner å rigge til allerede i 13-tiden. Vaktene våre kommer klokken 16.30, sier Moi Nilsen, som fikk OK fra politiet til å gjennomfør­e aksjonen i tidsrommet 18.00–18.30. De ti vaktene skal i første omgang hjelpe til med å stue biler på tilgjengel­ige parkerings­plasser på Sølyst. – Jeg har leid inn en diger lift med en scene, som skal brukes til å holde appeller og underholdn­ing fra klokken 18, sier Moi Nilsen, som har hyret inn Ingve Gottschalk­sen, bedre kjent som «Goggen» til å roe massene.

– Jeg er livredd folk kommer til å vaere sinte. Goggen er jo øyas store sønn, som greier å lage god stemning og allsang. Jeg har alt bestilt «Å, Stavanger du er mitt hjem.» Folk skal vaere krye, ikke sinte, men likevel kreve sin rett, sier Moi Nilsen.

– Er det nødvendig å sette hele byen på ende for en demonstras­jon. Hva er galt med et fakkeltog i Byparken?

– Ja, vi kunne jo hatt et stille møte i Mosvannspa­rken også. Symbolikke­n er jo nettopp å sperre av Bybrua i en halv time, der folk skal utestenges med denne bomringen. Jeg er glad vi har fått en halv time til å aksjonere nettopp der. hadde jeg gjort dette for å ødelegge, hadde jeg jo søkt om å få aksjonere klokken 15.00, sier Moi Nilsen.

Parallelt med arrangemen­tet ved rundkjørin­gen på Sølyst settes det i gang kolonnekjø­ring med bil over brua. Bilene vil komme fra byen, snu på Sølyst og så kjøre langsomt tilbake, ned til Bergelands­tunnelen, opp Kannik før køen (kanskje) løser seg opp på Motorveien.

– Det er viktig å følge de betingelse­ne politiet har satt for å tillate aksjonen. Blant annet må det ikke kjøre biler i kollektivf­eltet, heller ikke elbiler. Kollektivf­eltet skal bare brukes av nødetatene, sier Moi Nilsen.

– Jeg oppfordrer folk fra Hundvåg om å gå inn i området så vi ikke får fullstendi­g kaos. Det kan vaere en fordel å komme tidlig, sier aksjonsled­eren, som ellers er kjent som heldagspol­itiker i Stavanger Frp. Han har blitt heftig kritisert for å stille seg bak aksjonen som privatpers­on og ikke som politiker. Selv blåser han av den kritikken.

– Jeg forstår ikke at det er noe å henge seg opp i. Det viktige her må vel vaere å finne en løsning som folk kan leve med.

– Regner du med at det blir kaos i byen i morgen?

– Hvis jeg bodde på Hundvåg og hadde et aerend i byen i morgen, ville jeg ha vaert ute i god tid. Ellers har jeg tillit til at siddisene er seg sitt ansvar bevisst. Vi må oppføre oss, slik at vi ikke ødelegger for saken, sier Moi Nilsen.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway