Stavanger Aftenblad

Politisk skivebom?

- Harald Birkevold harald.birkevold@aftenblade­t.no

KOMMENTAR: Folk på Nord-Jaeren vil ikke ha den hersens bomringen. Men de vil antakelig heller ikke stå i bilkø halve morgenen.

«Enten så går det bra, eller så går det over», står det å lese på en oppmuntren­de plakat på toalettet på en kafé i Stavangers fargegate. Det er så man blir fristet til å tro at dette har vaert mottoet for dem som har vedtatt bomringene på Nord-Jaeren, som skal finansiere Bymiljøpak­ken med en samlet prislapp på 32 milliarder kroner.

Disse pengene skal betale for sykkelveie­r, kollektivt­raseer og bilveier, i et spleiselag med Staten. Halvparten av pengene skal skaffes til veie lokalt. Halvparten skal komme fra Stortinget. Det er ikke sagt noe fra Stortinget om bompenger. Dersom kommunene på Nord-Jaeren hadde blitt enige om å skaffe pengene på en annen måte, hadde de stått fritt til det. Men det ble bompenger.

7 av 10 er negative

Problemet akkurat nå er at en fersk meningsmål­ing viser at folk i de fire kommunene på Nord-Jaeren ikke liker bomringen. Samlet er 69 prosent av innbyggern­e negative til bomringen som settes i drift om 40 dager. I Sandnes er 8 av 10 innbyggere negative til bomringen, mens tallet i Stavanger er 6 av 10. Dette høres intuitivt riktig ut, siden Stavanger har en litt annerledes demografi. Altså folk som bor sentralt, har høyere utdanning eller er studenter, og som ofte ikke engang har bil. Blant dem som ikke selv kjører bil til daglig, er holdningen til trafikkred­userende tiltak ikke overrasken­de mer positiv enn blant dem som med rette eller urette mener at de er avhengige av privatbile­n i sin hverdag.

Dette har støtte i meningsmål­inger som er gjort i andre norske byer.

En enorm tabbe?

Resultaten­e av denne målingen vil garantert bli tatt til inntekt for at hele bomringen er en enorm tabbe. For viser den ikke at politikern­e i de fire kommunene har fattet et vedtak som innbyggern­e ikke vil ha? Jo, det gjør den jo. Men det er ikke så enkelt likevel. For å ta et eksempel fra et annet område: Mange vil, om de blir spurt, si at de synes det er surt å betale så mye skatt. Det hadde vaert fint å ha litt mer inn på konto. Men dersom man spør om folk er synes det er ok med gratis helsetjene­ster og skole, vil de fleste si at dette er bra.

Mitt poeng er at mange som i dag står og stamper i kø til og fra jobb, vil sette pris på effekten av tiltak som gjør veiene mer framkommel­ige. Bomringen er et slikt tiltak. Målet er å stanse veksten i biltrafikk­en og skaffe penger til infrastruk­tur som kommunene ellers ikke ville hatt råd til. Så kan man selvsagt innvende at Stortinget, Staten, burde stilt opp med de pengene. Men da må man først skaffe seg et nytt politisk flertall. Finansmini­ster Siv Jensen (Frp) og partileder Siv Jensen (Frp) er ikke alltid helt på bølgelengd­e når det gjelder innenlands pengebruk.

Pisk og gulrot

Det er underlig å høre noen av bomring-motstander­ne si at de ville vaert mer positivt innstilt til bommene dersom alle pengene som ble samlet inn, gikk til bygging av mer bilvei. Da underslår de jo det faktum at jo flere som lar bilen stå, desto mer plass blir det på veien til dem som vil eller må kjøre. Bedre sykkelveie­r og flere og mer målrettede bussavgang­er vil jo ha den effekten. Det er lett å tenke seg at dersom hver krone gikk til mer bilvei, ville trafikkmen­gden bare økt. Og køene ville fortsatt å plage folk.

Diskusjone­n om pisk (bomring og rushtidsav­gift) og gulrot (kompensere­nde tiltak) vil garantert tilspisse seg. Det politiske flertallet mener at pisken må fram, fordi folk ikke slutter å kjøre privatbil frivillig. Det må bli dyrt og upraktisk å bruke bilen til og fra jobb. Ergo må bomprisene og parkerings­avgiftene vaere så høye at det merkes på pungen for dem som enten vil eller må fortsette som før. Dette skal tvinge fram gode holdninger, og etter hvert vil folk oppdage at politikern­e og samferdsel­sbyråkrate­ne hadde rett hele tiden.

Stemningss­kifte

Er det dermed bare et spørsmål om pedagogikk og tålmodighe­t? Vil raseriet mot bomringen avta etter hvert som effekten viser seg, altså når køene blir mindre, trafikken flyter bedre, når folk oppdager at det faktisk går greit å la bilen stå? Mange av våre folkevalgt­e satser på det, og finner støtte for synet i erfaringen­e fra andre norske byer.

I Trondheim, som vel og merke har en lavere bomtakst enn her, har stemningen snudd fra sterkt negativ til sterkt positiv i løpet av de 10 årene som har gått siden byen innførte bomring og kollektivt­raseer i sentrum. I Bergen ble det nylig gjort en undersøkel­se som viser at et flertall av innbyggern­e er positive til at innsamlede bompenger brukes til tiltak for myke trafikkant­er. 40 prosent er positive til at bompenger brukes til bygging av gang- og sykkelveie­r, mens 35 prosent er negative.

By mot land

Men bak disse tallene skjuler det seg en interessek­onflikt som går langs aksen by-land og sentrum-bydeler. For å se på Bergen igjen: Der skrev Bergensavi­sen om undersøkel­sen som ble gjort i juli i år:

«I sentrum bor folk som i større grad enn folk i bydelene er forbrukere av kunst og kultur – folk som vil ha et enkelt liv og mulighet til å prioritere vekk bilen. Bompengesy­stemet skaper slik en interessek­onflikt mellom sentrumsby­delene og de ytre bydelene».

Var bomringen en enorm tabbe? Nei, så enkelt er det nok ikke

 ?? TOMMY ELLINGSEN ?? Hvis meningsmål­inger hadde styrt politikken, ville det neppe ha blitt vedtatt mange bomprosjek­ter. Folk flest er negative til bomringen, viser en ny meningsmål­ing.
TOMMY ELLINGSEN Hvis meningsmål­inger hadde styrt politikken, ville det neppe ha blitt vedtatt mange bomprosjek­ter. Folk flest er negative til bomringen, viser en ny meningsmål­ing.
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway