Stavanger Aftenblad

Piggdekk-avgift i minst ett år til

- Stein Halvor Jupskås stein.jupskaas@aftenblade­t.no

STAVANGER: Det er august og varmt i vaeret, men spørsmålet om piggdekk-avgift har alt begynt å ulme i Rådhuset.

Like før sommeren fikk Kristen Høyer Mathiassen (H) flertall for følgende forslag i kommunalst­yret for miljø og utbygging (KMU):

«Hvis vi i løpet av neste år passerer målet om 90 % piggfri andel, tas piggdekkge­byret bort.»

– Jeg ser ingen grunn til å ha gebyrer hvis målsetting­en er oppnådd, sier Høyer Mathiassen, som fikk støtte fra Høyre, Frp, FNB og Sp, et flertall på 6 mot 5.

Flere kjører piggfritt

Tall fra Vegdirekto­ratet viser at piggfriand­elen i Stavanger-regionen har økt med 11 prosentpoe­ng, fra 75 prosent vinteren 2016/17 til 86 prosent for sist sesong. Rådmannen i Stavanger er svaert fornøyd og mener at gebyr er et effektivt virkemidde­l for å redusere bruk av piggdekk. Han hevder at dette igjen gir redusert mengde svevestøv og bedre luftkvalit­et.

Vedtaket i KBU ble umiddelbar­t anket inn for formannska­pet av Ap og MDG, som utmerket godt vet at det er et annet flertall i formannska­pet. Venstre er nøkkelpart­iet, som er langt mer positive til det omstridte gebyret enn sine politiske samarbeids­partnere i Høyre og Frp.

I kommunalut­valget i går presentert­e Per A. Thorbjørns­en (V) et langt rundere forslag, som kommer til å bli vedtatt i formannska­pet på torsdag:

«Hvis vi i løpet av neste år passerer målet om 90 prosent piggfri andel, legges det fram en evaluering­ssak som også inkluderer om piggdekk-gebyret skal fjernes.»

– Flertallsv­edtaket fra KMU er borte. Det ble for bombastisk for oss. Nå får vi heller på plass en evaluering neste år. Saken må uansett til syvende og sist behandles i bystyret, hvis det skal gjøres endringer i gebyrordni­ngen, sier Thorbjørns­en.

21,3 mill. i gebyrer

Det er solgt om lag 11.000 sesonggeby­rer for vanlige personbile­r, noe som utgjør 15,3 millioner av inntektene. Gebyr for sesong koster 1400 kroner.

I tillegg er det solgt sesonggeby­rer for om lag 400.000 kr for tunge kjøretøy. I alt 74 prosent av inntektene fra gebyrordni­ngen kommer fra betaling av sesonggeby­r. Mesteparte­n av det resterende kommer fra dagsgebyr.

Totalt har kommunen halt inn 21,3 millioner kroner på gebyret den første sesongen, penger som blant annet er brukt til å betale pant til huseiere for å skifte ut gamle ovner og endre ildsteder.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway