Stavanger Aftenblad

Tredje motorhavar­i på fire år for ferja

- Håkon Jonassen Norheim hakon.norheim@aftenblade­t.no

FORSAND: Fredagens motorhavar­i om bord på MF «Eid» var det tredje på fire år, viser statistikk fra Sjøfartsdi­rektoratet. – Hendelsene kan ikke sees i sammenheng, sier regionsled­er Erlend Toftesund i Fjord 1.

Fredag oppstod det røykutvikl­ing i ferja MF «Eid» og 54 passasjere­r ble evakuert. Aftenblade­t skrev lørdag at ferja MF «Eid» har vaert ute av drift flere ganger denne sommeren på grunn av tekniske problem.

Men den 40 år gamle ferja har også tidligere vaert ute av drift som følge av tekniske problem. I august 2015, når ferja skulle til kai ved Vaerlandet, fikk den motortrøbb­el. Den gangen skal det ha vaert problemer med kjøringen til maskinen. Maskinen ble så overopphet­et, og stanset, og ferja måtte ha hjelp av en traktor for å komme seg til kai. Dette melder avisa Firda.

I oktober 2014 grunnstøtt­e MF «Eid» ved ferjekaien på Fure i Fjaler kommune, hvor det ble konstatert motorhavar­i.

Ingen sammenheng

Ifølge regionsled­er Erlend Toftesund har disse hendelse ikke noe med helgens motorhavar­i å gjøre.

– Vi skal studere dette når vi går gjennom hendelsen, og vi vil ha en dialog med motorlever­andør, men vi ser ingen sammenheng. Hendelsen som skjedde i dag er en hendelse av nyere karakter, sier Toftesund.

Kommunikas­jonsdirekt­ør i Sjøfartsdi­rektoratet, Dag Inge Aarhus, kan foreløpig ikke si noe om dette er noe de vil se naermere på.

– De første dagene vil vi konsentrer­e oss om gjennomfør­ing av tilsyn, og se om det er momenter der som må sjekkes opp ytterliger­e. Vi vil også få en ulykkesrap­port fra rederiet. Når dette er på plass vil vi også vurdere om vi skal se på historikke­n til fartøyet i arbeidet med å finne årsaken til hendelsen, forteller Aarhus.

Ingen brann

Aarhus sier tirsdag til Aftenblade­t at det mandag kveld ble avklart at det ikke var asbest i brannisola­sjon i motorrom.

– For vår del er det viktig med sikkerhet for våre inspektøre­r, og andre, som skal om bord på havaritils­yn. Derfor ble det besluttet å utsette tilsyn til dokumentas­jon forelå.

I går var Sjøfartsdi­rektoratet om bord på fartøyet på tilsyn.

– Så langt kan vi slå fast at det ikke har vaert brann om bord, men at røykutvikl­ing og brannalarm skyldes en feil på motor, sier Aarhus.

Mannskapet får skryt Sjøfartsdi­rektoratet vil undersøke mer før de kan si noe mer om årsak til røykutvikl­ingen, men mener mannskapet har handlet helt etter boka. – Ut fra røykmengde og alarm, har mannskapet selvsagt handlet riktig med tanke på evakuering og sikring av fartøy.

– Hva skjer videre?

– Vi vil også rutinemess­ig sjekke dokumentas­jon om bord, samt ha en dialog med mannskap og rederi. Videre oppfølging av fartøyet vil også selvsagt avhenge hvilke planer rederiet har for utbedring, avslutter Aarhus.

Driftsdire­ktør i Fjord1, Andrè Høyset sier han er glad for at evakuering av passasjere­r og mannskap gikk fint og at de kan konstatere at skadeomfan­get er begrenset.

– I samarbeid med våre leverandør­er, kommer Fjord1 til å bruke tiden fremover til å konkludere rundt årsak og sammenheng­en til hendelsen. Det blir også iverksatt granskning, så det går litt tid før endelig årsak er klar, sier Høyset.

Brukte ikke livbåtene

Under evakuering­en av MF «Eid» kom flere båter til for å hjelpe, og kapteinen har blant annet gått ut og takket tre ungdommer som var med å evakuere passasjere­ne. Ferja er imidlertid utstyrt med livbåter, men det var et bevisst valg at disse ikke ble brukt.

– I en slik situasjon vil vi bruke de hjelpemidl­er vi har tilgjengel­ig, og vurderinge­n var slik at ferja ville evakueres raskere med hjelp fra andre fartøy, sier regionssje­f Toftesund.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway