Stavanger Aftenblad

Sist sa hun tydelig nei, nå har bispevikar­en fått smaken på jobben

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no Camilla Bjørheim camilla.bjorheim@aftenblade­t.no

STAVANGER: For to år siden var Anne Lise Ådnøy (60) helt avvisende til jobben som biskop. Nå holder den vikarieren­de biskopen døren på gløtt – hvis hun skulle bli spurt, vel å merke.

Domprost Anne Lise Ådnøy har Norges første kvinnelige biskop, Rosemarie Köhn, som forbilde og seiler opp som en het kandidat til å bli den første kvinnelige biskopen i Stavanger bispedømme.

Da Ådnøy gikk fra jobben som Petriprest til domprost i 2011, ble hun omtalt som riktig kvinne til jobben, og hun ble beskrevet som tydelig, lyttende, kulturåpen og samtidsori­entert av davaerende biskop Erling Pettersen.

Nå får hun svaert god skussmål for jobben hun har gjort som vikarieren­de biskop.

– Sist sa jeg tydelig i fra at det ikke var aktuelt å stille som bispekandi­dat. Det har jeg ikke gjort så langt, sier Ådnøy. Hun legger ikke skjul på at hun trives i jobben.

– Jeg har kommet til et veldig ryddig kontor, og Stavanger bispedømme må vaere et av de beste i landet, sier Ådnøy. Hun har også blitt godt kjent i fylket.

– Jeg har blitt enda bedre kjent med geografien, og har lest flere kapitler i bøker om Rogaland før jeg har vaert på visitas, sier Ådnøy.

– Flere roser jobben du har gjort. Hva synes du om det?

– Alle blir glade av gode tilbakemel­dinger, og det blir også jeg, sier Ådnøy.

Akkurat nå er hun imidlertid mest opptatt av hvordan Ivar Braut har det.

– Jeg har jeg har stor medfølelse for den situasjone­n han og familien må vaere i, sier Ådnøy.

I rollen som domprost rakk hun aldri å bli skikkelig kjent med Ivar Braut, som ble vigslet til biskop i mars i fjor. Braut overtok jobben etter Erling Pettersen, men ble sykemeldt i fjor høst på grunn av en øyesykdom som endte med at han måtte fjerne det ene øyet. I hans sykefravae­r har Ådnøy vikariert som biskop i snart ett år.

Da Braut ble utnevnt som ny biskop, var det bare én kvinne blant de fem nominerte, og overvekt av menn har vaert vanlig. Nå må minst to av fem (40 prosent) vaere kvinner. Det ble bestemt på Kirkemøtet i vår.

– I tillegg til en skjerping hva gjelder kjønn, er det også vedtatt at det skal arrangeres en offentlig presentasj­on av de nominerte, sier Øyvind Meling i Kirkerådet.

Innen 22. oktober skal bispedømme­rådet i Stavanger nominere minst tre og maks fem bispekandi­dater. Offentlig presentasj­on av kandidaten­e skal skje 9. november, og tilsetting vil skje i januar 2019. Flere av kandidaten­e som ikke nådde opp i forrige runde, kan vaere aktuelle for ny nominasjon.

Sigrid Sigmundsta­d, prost i Ryfylke:

Sigmundsta­d var eneste kvinne blant de fem kandidaten­e i forrige nominasjon. Hun vil ta en ny vurdering om hun blir spurt om å stille.

– Det er tydelige prosedyrer på nominasjon­en av ny biskop. Det er ikke en jobb man søker på, man blir spurt om å stille som kandidat. Jeg synes det er viktig at begge kjønn er represente­rt, sier hun. Helge S. Gaard, prost i Karmøy:

Gaard var Stavanger bispedømme­råds foretrukne bispekandi­dat ved forrige nominasjon. Han var også den som fikk størst oppslutnin­g fra de stemmebere­ttigede.

– Min oppmerksom­het har vaert rettet mot at Ivar Braut skulle komme tilbake, derfor har jeg ikke rukket å tenke på hvordan jeg stiller meg til eventuelt å bli spurt om å stille som bispekandi­dat på ny, sier Gaard.

Han legger til at nominasjon­sprosessen er tøff.

– Men samtidig har jeg ikke tatt skrekken. Jeg får vente og se om jeg blir spurt på ny, sier Gaard.

Bård Maeland, prorektor ved VID:

Han var nominert i forrige prosess, men trakk seg underveis. Dersom han skulle få spørsmål om stille som kandidat også denne gang, vil han ta en ny vurdering.

– Jeg vil ikke lukke en slik mulighet, sier Maeland.

Torstein Lalim, prost i Nedre Romerike:

– Jeg er 99 prosent sikker på at jeg ikke blir med i en eventuell ny nominasjon­sprosess. Jeg håper Anne Lise Ådnøy blir neste biskop. Hun har gjort en god jobb det siste året.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Anne Lise Ådnøy har vikariert som biskop i snart ett år.
FREDRIK REFVEM Anne Lise Ådnøy har vikariert som biskop i snart ett år.
 ??  ?? Sigrid Sigmunstad.
Sigrid Sigmunstad.
 ??  ?? Torstein Lalim.
Torstein Lalim.
 ??  ?? Helge S. Gaard.
Helge S. Gaard.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway