Stavanger Aftenblad

Blinkene på Eigerøy fyr er fortsatt borte

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EGERSUND: En lekkasje i kvikksølve­t gjorde at Eigerøy fyr ble stengt i vår. Blinkene skulle for lengst vaert tilbake, men sjøfarende speider forgjeves etter trygge lysglimt fra spissen av Norda Eigerøy.

Det begynte i vår som en helt nødvendig sanering av kvikksølv. For over 100 år siden ble kvikksølv brukt for å få fyrlinsene til å rotere trinnløst og gli glatt. Nå har Miljøvernd­irektorate­t gitt pålegg om at kvikksølv skal ut av alle Norske fyrlykter. I Egersund gikk noe galt. Kvikksølv havnet på gulvet. Da var det bare å låse døra. Kvikksølv på avveie er svaert farlig. De gamle fyrlyktene hadde mye kvikksølv. På Oksøy utenfor Kristiansa­nd ble det for eksempel tappet 27 liter. Det veide 350 kilo. Hva gikk galt på Eigerøy?

– For å oppretthol­de den samme rotasjonen, skulle vi ta ut kvikksølve­t og erstatte det med kulelager, forteller maskintekn­isk inspektør Øivind Hansen. I forbindels­e med den operasjone­n må noe av kvikksølve­t ha kommet på avveie.

Hyllevare

Han lovet 14. mai at Eigerøy fyr trolig ville blinke lystig igjen allerede før ferien.

– Kvikksølve­t er nå sanert fra fyret. Målinger foretatt i forrige uke viser verdier under faregrense. Baering til linsa blir nå ivaretatt av rullelagre. Det viser seg at dette skaper litt mer friksjon enn tidligere. Og akkurat nok til at koblingen slurer. Vi jobber nå med å forsterke koblingen. Samtidig overhaler vi gearet. Deler er ikke hyllevare lenger, så dette vil nødvendigv­is ta noe tid. Vi har likevel som mål at Eigerøy fyr skal lyse i løpet av oktober 2018, sier Øivind Hansen.

Eigerøy fyr har holdt det gående siden 1854. Den var lenge byens stolthet. Norges høyeste fyrlykt, skrøt egersunder­ne og tok feil. Den var Norges første fyrlykt bygget i støpejern. Altså først, ikke størst. Baerum Verk sto for produksjon­en, og så ble delene fraktet ut til «den yderste nøgne ø» der de ble satt sammen.

Turmål

I dag er det en lokal fisker som passer på fyret mens kommunen tar seg av bygninger og sjøbuer. Den siste fyrmester gikk av vakt i 1989. Mange har vaert på Eigerøy fyr. Den to kilometer lange turstien er et av fylkets mest populaere spaserturm­ål.

I 1897 ble det kjøpt et nytt lysblink-fyrapparat som avløste det gamle. I 1932 ble fyret tilkoplet elektrisit­et. Samtidig ble det installert tåkelur. I 1998 ble fyrstasjon­en fredet etter kulturminn­eloven. Fredningen omfatter bygninger, veier og et område rundt fyrstasjon­en.

 ?? PÅL CHRISTENSE­N ?? Eigerøy fyr på Midbrødøy på Norda Eigerøy.
PÅL CHRISTENSE­N Eigerøy fyr på Midbrødøy på Norda Eigerøy.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway