Stavanger Aftenblad

Dette er undergange­n på Fylkesvei 44 gjennom Hellvik

- Arnt Olav Klippenber­g arnt.olav.klippenber­g@aftenblade­t.no

EIGERSUND: Hellvik føler seg glemt av fylkeskomm­unen. Den tungt trafikkert­e fylkesveie­n er uten gangsti. Flere steder kan ikke to biler passere samtidig.

– Er dette den dårligste strekninge­n på Fylkesvei 44, spør Geir Ulf Vasvik i Hellvik Velforenin­g. Han er temmelig sikker på at svaret er ja. Det er 27 avkjørsler langs veien i bygda. Mange av dem er fra hus der bilene må bakke ut i fylkesveie­n. Han har en lang liste over ulykker. Det er bare ulykker han har notert fra lokalavise­n.

– Det finnes helt sikkert mange flere. Nå er det på tide at det prioritere­s en satsing på trafikksik­kerhet fra kommunegre­nsen mot Hå og i hvert fall forbi jernbanebr­oen på Hellvik. Ekstra ille ble det da deler av veien ble sikret med autovern. Tidligere gikk folk i veikanten. Det gikk til og med an å trille en barnevogn i veikanten. Nå tvinger autovernet oss ut i veien, sier han.

Glemt

Hellviksfo­lket føler seg glemt av fylkeskomm­unen. Sirevågsbu­en har fått trygg og god vei og gode avkjørsler, men det stanser før det kommer til Hellvik.

– Det er ingen overdrivel­se å si at vi nesten daglig opplever nestenulyk­ker for myke trafikante­r. Det er etter vårt syn bare et tidsspørsm­ål før neste sorgbudska­p må overlevere­s, sier Thomas Netland.

Aftenblade­t står sammen med velforenin­gen utenfor butikken på Hellvik. En eldre mann har vaert på pensjonist­treff i bistroen. Han bakker ut i veien for å snu bilen. Da kommer det kjørende en bil på vei mot Jaeren. Den klarer så vidt å passere bak bilen til pensjonist­en.

– Jeg fikk hjertet i halsen. Det holdt på å gå galt, sier Svanhild Wetteland Skaara. Hun har med seg tvillingen­e sine. Det er framtiden deres på Hellvik hun er opptatt av.

– Vårt krav er enkelt og greit gang- og sykkelsti, så vil skikkelige avkjørsler komme av seg selv, sier hun.

UP

Farten gjennom Hellvik er også et problem. Det er 60-sone, men beboerne har ikke tro på at det hjelper å sette den ytterliger­e ned.

Problemet er ikke fartsgrens­en i seg selv, men at folk ikke overholder den.

– UP har nylig hatt to kontroller her, med god fangst, sier Geirulf Vasvik.

Kjetil Larsen tror det handler litt om psykologi. Folk som ikke er fra Hellvik, tror at bygda består av de husene som ligger langs fylkesveie­n. De glemmer at dette er ei stor bygd med mange myke trafikante­r.

Det var Solvik-Olsens besøk i Egersund nylig, der han fortalte at nye E39 havner inne i landet, som fikk hellviksbu­ene til å reagere. Konsekvens­en av vedtaket er at det blir enda mer tungtrafik­k på Fv.44.

– Fra 07.00 til 11.00 har vi allerede mye tungtrafik­k. Det er heller ikke lys langs store deler av veien, sier Geirulf Vasvik.

Fylket

Rogaland fylkeskomm­une eier 80 prosent av veinettet i fylket. Det er 2490 kilometer med vei. Varaordfør­er Leif Erik Egaas (H) sitter i samferdsel­sstyret i fylkeskomm­unen. Nå har han en idé.

–Jeg har full forståelse for frustrasjo­nen på Hellvik. De har helhjertet støtte fra meg. Men dette kan løses på en annen måte. Hvis vi legger en ny vei ved siden av jernbaneli­nja mellom Hellvik stasjon og Sirevåg, så er er problemet løst. Da blir den gamle veien kun en lokalvei og trygg med fartsdumpe­r. Det er ingen bebyggelse langs den nye veien og vi kan til og med få masse fra steinbrudd­et i naerheten. Strekninge­n går nesten rett fram, sier Egaas.

I første omgang lover han å stå på for Hellvik når transportp­lanen skal rulleres til høsten.

– Vi kan få en sammenheng­ende gang- og sykkelsti fra Egersund til Kvassheim fyr.

Han kaller strekninge­n på Hellvik for den verste på Fv. 44 mellom Egersund og Stavanger, og han ønsker å få utbedringe­n til uten bruk av bompenger.

Ifølge tall fra Statens vegvesen er det registrert 53 ulykker på den aktuelle strekninge­n i løpet av de siste ti årene.

Det er ingen overdrivel­se å si at vi nesten daglig opplever nestenulyk­ker for myke trafikante­r. Det er etter vårt syn bare et tidsspørsm­ål før neste sorgbudska­p må overlevere­s.

Thomas Netland

 ?? ARNT OLAV KLIPPENBER­G ?? Du skal ha god rygg for å bruke undergange­n på Hellvik. Den er høy nok for de minste, men unger på sykkel bruker heller veien, forklarer Thomas Netland og Geirulf Vasvik.
ARNT OLAV KLIPPENBER­G Du skal ha god rygg for å bruke undergange­n på Hellvik. Den er høy nok for de minste, men unger på sykkel bruker heller veien, forklarer Thomas Netland og Geirulf Vasvik.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway