Stavanger Aftenblad

Første spadestikk for 1000 nye boliger i Klepp «på Bryne»

- Geir Sveen geir.sveen@aftenblade­t.no

GRENSELAND­ET: Her starter Klepp-ordføreren arbeidet med det som blir det største boligområd­et i Klepp de neste 20 årene – med postadress­e Bryne.

Klepps nye boligområd­e ligger så naert Bryne at utbyggerne vurderte å kalle det Bryne vest.

Da ble det sjau. Etter navnekonku­rranse landet man på Tjøtta gård.

Men fortsatt vil det vaere 5,5 kilometer til Jaerhagen og sentrum i Klepp. Til M44 og Bryne i nabokommun­en er det bare 900 meter. Dessuten vil feltet få ungdomssko­le i Time, rett nok på en ny skole som Klepp og Time bygger sammen.

– Så dette blir jo en del av Bryne, selv om det ligger i Klepp, medgir Ingvar Sikveland i Team Bygg som sammen med representa­nter for de andre utbyggerne; Jadarhus og Tomtespesi­alisten, venter spent på at ordføreren skal dra i gang storsatsin­gen.

Som Bjerkreim

Her, like bak Kverneland bil og den kjente juletresko­gen ved innkjørsel­en til Bryne skal det bli plass til naer 1000 boliger eller naer 3000 innbyggere.

Det betyr at Klepps nye bydel om noen år kan bli like stor som hele Bjerkreim eller hele Hjelmeland i dag, som har henholdsvi­s 2826 og 2723 innbyggere.

Videre blir Tjøtta gård omtrent dobbel så stor som det største, nye utbyggings­området på Bryne, Eivindshol­en, som nå snart i mål med sine rundt 500 boliger.

– Men utbygginge­n skal skje gradvis – over mange år, understrek­er ordfører Ane Mari Braut Nese (H), før hun entrer gravemaski­nen med stiletthae­ler og hjelm.

Hun er tydelig glad for å vaere i gang etter en lang prosess, og roser Sigmund Rolfsen i Ap som foreslo at nettopp her skulle det ikke bli noen utbygging før alle grunneiern­e var enige. Dermed kunne man blant annet sikre at eskeren, resten etter en stor isbre, ble liggende igjen som et friområde for bydelen.

– Nå blir dette et viktig og flott boligområd­e for Klepp. Det blir også denne plassen i kommunen der det skal bygges flest boliger de neste årene, men så kan vi veksle med Orstad og Bybåndet sør, slik at veksten vår ikke bare kommer et sted, sier Braut Nese.

Time-ordfører var ikke invitert

Selv om alle de nye kleppsbuen­e skal bli en del av livet på Bryne, skjedde åpningen uten Timeordfør­eren.

–Å, skjer det nå? Nei, jeg er nok ikke invitert der, svarte Reinert Kverneland (H) da Aftenblade­t ringte dagen ham før.

Han medgir at det kanskje kan virke litt komisk at Klepp åpner et boligfelt omtrent på Bryne.

– Men sånn er det. Kommunene vokser sammen og jeg skulle gjerne hatt en kommune. Nå får vi i stedet samarbeide så godt vi kan. Men dette blir også bra for Bryne, for handelen, for den nye kinoen og de må gjerne ta turen til den nye, flotte parken vår. De gir oss ny aktivitet, mens Klepp sørger for de kommunale tjenestene. Det er egentlig en god deal for oss, dette, ler Kverneland.

Aktivitete­n øker

Selv er han denne dagen invitert til åpningen av en annen stor boligsatsi­ng, Frøylandsp­arken som bygges ut av Øster Hus og Kruse Smith. Den ligger vel åtte kilometer fra Bryne, men i Time.

– Begge satsingene viser at aktivitete­n på Jaeren tar seg opp igjen. Arbeidsled­igheten går ned. Folk vil satse. Det er bra. Jeg ønsker lykke til - om attraktive tomter kommer i Klepp eller Time, sier ordfører Kverneland fra rådhuset, to minutters kjøring fra den nye bydelen i Klepp.

Ingvar Sikveland i Team bygg sier at boligmarke­det har vaert labrere på Jaeren enn i Stavanger.

– Men vi har god tro på at det bedrer seg og det er det vi nå rigger oss for, sier Sikveland.

Team Bygg, Jadarhus og Tomtespesi­alisten regner med at startprise­n for Tjøtta gård ligger på rundt 100 millioner kroner. Nå skal det legges vei, vann og kloakk. Dersom alt går etter planen, kan de første husene stå klar til jul neste år.

Klepps nye bydel kan om noen år bli like stor som hele Bjerkreim eller hele Hjelmeland i dag, som har henholdsvi­s 2826 og 2723 innbyggere.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway