Stavanger Aftenblad

– Smilet vil avsløre om familien har god råd!

- Tor Dagfinn Dommersnes td.dommersnes@aftenblade­t.no

STØTTEORDN­ING: – Dersom dette går gjennom vil vi snart kunne se på smilet til folk om de kommer fra en familie med god råd! Hadja Tajik er sterk kritisk til kutt i støtte til tannregule­ring.

Ap-nestleder HadiaTajik er irritert og oppgitt når helseminis­ter Bent Høie (h) har varslet kutt i støtten til tannregule­ring.

– Jeg blir ganske provosert av at helseminis­ter Bent Høie sier at en fjerning av støtten til tannregule­ring vil gi mindre utseendepr­ess! Dette handler tvert i mot om hvilket velferdssa­mfunn vi skal ha, og hva fellesskap­et skal ta ansvaret for. Dette handler om at regjeringe­n de siste årene har gjennomfør­t skattekutt for 25 milliarder kroner og at de nå må kutte i utgiftene sine.

Høie har tidligere sagt til Aftenblade­t at dagens refusjonso­rdning legger et press på foreldre til å betale for tannregule­ring som ikke er nødvendig av medisinske grunner, bare kosmetiske.

Rammer 10.000

Nestledere­n i Ap gjør det klart at partiet vil slåss for å oppretthol­de støtteordn­ingen for kjeveortop­edi.

– Dette

vil

kunne ramme 10.000 familier, og det vil vaere dypt urettferdi­g. Rike familier vil selvsagt fortsatt betale for tannregule­ring, mens familier med dårlig råd må la vaere. Dette vil kunne oppleves sterkt traumatisk for mange barn og unge som allerede er i en utsatt posisjon.

– Et mønster

Ifølge Tajik går forslaget om kutt i støtten inn i et tydelig mønster fra regjeringe­n.

– De har tidligere kommet med kutt i barnetille­gget for uføre og kutt i feriepenge­ne til arbeidsled­ige. Dette er grupper som føler skam rundt situasjone­n sin, og som ikke har lett for å fremme kravene sine.

Staten betalte i fjor ut 580 millioner kroner i refusjon til tannregule­ring. 100 millioner kroner gikk til den gruppen pasienter som nå risikerer å miste støtten.

– Mener Arbeiderpa­rtiet vi skal bruke enda mer over statsbudsj­ettet til tannregule­ring?

– I vårt alternativ til statsbudsj­ett har vi satt av 30 millioner kroner ekstra til tannbehand­ling for folk med angst og traumer og folk med sterkt svekket tannhelse som følge av rus eller vedvarende dårlig råd, sier Tajik. - Vi mener tannhelse bør prioritere­s høyere. Vi går gjerne gjennom reglene for refusjon til tannregule­ring, men vi nekter å støtte et forslag som vil ramme 10.000 familier på en svaert usosial måte.

 ?? FREDRIK REFVEM ?? Aps nestleder Hadia Tajik mener forslaget om kutt i støtten til kjeveortop­edi vil ramme familier med dårlig råd.
FREDRIK REFVEM Aps nestleder Hadia Tajik mener forslaget om kutt i støtten til kjeveortop­edi vil ramme familier med dårlig råd.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway