Stavanger Aftenblad

Drikkevann for fem måneder mindre enn i fjor

- Ola Fintland ola.fintland@aftenblade­t.no

VANN: Seks uker med vanningsfo­rbud har fått ned forbruket.

Men det skal mye nedbør til utover høsten for å fylle opp drikkevann­skildene til samme nivå som i fjor.

– Det har aldri vaert noen krisestemn­ing, men det har vaert en uvanlig sommer med lite nedbør, medgir Leif Terje Øvernes.

Han er driftssjef for vann i Ivar, og har ansvar for å levere drikkevann til 335.000 innbyggere i 13 kommuner i Rogaland. 11 av disse får normalt vannet sitt fra hovedanleg­get ved Langevatn i Gjesdal som får vann fra både Storevatn, Stølsvatn og Romsvatn.

Mandag denne uken ble vanningsfo­rbudet i de 13 Ivarkommun­ene opphevet etter at det ble innført 10. juli.

– Hvilken effekt har vanningsfo­rbudet hatt?

– Det er umulig å si nøyaktig hva forbruket ville vaert uten et forbud. Men endringen før og etter forbudet tyder på at forbruket har gått ned med rundt 10 prosent, sier Øvernes.

Det betyr at det er brukt rundt 350.000–500.000 kubikkmete­r mindre vann. Én kubikkmete­r vann tilsvarer 1000 liter.

– Det store flertallet har respektert forbudet, men vi har fått en del telefoner fra folk som sier at naboen ikke overholder det, sier Øvernes.

Stor forskjell fra i fjor Sammenlign­et med i fjor er det rundt 18 millioner kubikkmete­r mindre vann i drikkevann­skildene som er tilknyttet anlegget ved Langevatn. Det tilsvarer det totale forbruket i rundt 5 måneder.

Men fjoråret var usedvanlig vått, så differanse­n fra et normalår er ikke fullt så stor. Likevel gir det et bilde på situasjone­n.

– Dersom vi får en normal høst og vinter, vil vi nok vaere oppe igjen til våren. Men da skal vi også kjøre i gang testing av et nytt vannbehand­lingsanleg­g, og det betyr at vi bruker ekstra mye vann i en periode i tillegg til den ordinaere forsyninge­n, sier Øvernes.

Anlegget ved Langevatn har kapasitet til å levere 2500 liter vann i sekundet, og årsforbruk­et av drikkevann ligger normalt et sted mellom 40 og 45 millioner kubikkmete­r. Det er en del dager med regn.

 ?? SIRI AUNEBAKK, IVAR ?? Slik var situasjone­n i drikkevann­skilden Romsvatn i midten av juli, og den er ikke så mye endret siden da.
SIRI AUNEBAKK, IVAR Slik var situasjone­n i drikkevann­skilden Romsvatn i midten av juli, og den er ikke så mye endret siden da.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway