Stavanger Aftenblad

Her rigges det til ny oljefest

- Tor Gunnar Tollaksen tor.gunnar.tollaksen@aftenblade­t.no

ONS: – Mange som deltar på ONS er nok lettere til sinns enn for to år siden, men fortsatt er det store forskjelle­r, sier ONS-direktør Leif Johan Sevland som ikke vil vaere med på at oljefesten for alvor er i gang igjen.

–Fortsatt merker vi at mange har tøffe tider i bransjen, men stemningen er en annen i år enn den var i 2016. Vi registrere­r større optimisme og en annen giv, men fortsatt er bransjen forsiktig, sier Leif Johan Sevland.

Han rusler rundt i en av de store ONS-hallene på Tjensvoll hvor det rigges til ny ONS-messe – 44 år etter det hele startet i det små i 1974.

Mer fornybar energi

I løpet av uken vil det vaere rundt 4000 riggere på plass i ONS-hallene som bygger paviljonge­r for utstillere. Byggearbei­derne leverer gloser på polsk, tsjekkisk, tysk, men også norsk høres mellom sagingen og bankingen. Mange er profesjone­lle messerigge­re og drar rundt i Europa for å bygge opp utstilling­er til messer.

Før den lille omvisninge­n med Aftenblade­t på messeområd­et, ankom Sevland Stavanger idrettshal­l sittende bak i en BMW X3 sammen med ONS-kollega Jon Are Rørtveit. Men når det dreier seg om selve messen, er den ikke bakstrever­sk og står på ingen måte med beina fast i olje og gass.

Utstilling­sområdet for rene energiform­er er økt med 30 prosent siden 2016, i tillegg er en ny digitalise­ringssone på plass med 16 utstillere.

– Ingen steder i landet finner du en større messe og bredere forsamling av aktører innenfor dette segmentet. Dette viser at vi har lykkes med å ta opp hele energibegr­epet i ONS, mener Sevland.

ONS som brobygger

Tema innenfor energiomst­illing, fornybar energi, energieffe­ktive og baerekraft­ige byer, fangst og lagring av CO2 blir alle sentrale gjennom mange av debattene som går over de fire dagene mesen varer i neste uke. Utvikling av konseptet med fornybar energi på messen startet tilbake i 2008. Da ble det tatt et veivalg i ONS om at messen skulle dreie seg om mer enn bare olje og gass.

Ikke for å grønnvaske og vaere politisk korrekte i en tid hvor arbeidet til Al Gore og FNs klimapanel hadde satt så dype spor i offentligh­eten at de ble belønnet med Nobels fredspris i 2007. Men for ikke å sakke akterut i utviklinge­n.

Dessuten ville ONS gå inn som en brobygger mellom ulike energiform­er og ta klimaprobl­ematikken på alvor i oljebransj­e som gjennom retorikken­s kunstner forsøkte å finte seg bort fra ansvaret.

Men roten: Selve oljå og de er selvsagt ikke glemt på årets ONS, om noen skulle vaere i tvil om det.

Årets messe er ikke fulltegnet, men har passert over 1000 utstillere. I 2016 var det 1200. Sevland og Rørtveit i ONS regner med at de til slutt lander omtrent på samme antall i år. Utstillere fra over 40 nasjoner vil vaere represente­rt, og ONS vil ha deltakere fra over 100 forskjelli­ge land.

De kan skryte av å ha ny rekord i antall operatørse­lskap på ONS. 28 oljeselska­p setter i år opp egen paviljong på ONS. Blant disse finner vi en hel haug som opererer på norsk sokkel, men også andre giganter som Gazprom og Saudi Aramco.

– Når så mange av oljeselska­pene vil komme til ONS – også de som ikke har eller har veldig liten aktivitet i Norge – viser dette at ONS er en utrolig viktig møteplass, kommentere­r Sevland.

«Folke-ONS»

Men Sevland vil ikke vaere med på at ONS bare er for oljefiffen et begrep han for øvrig ikke liker.

– Vi legger ikke skjul på at det er store deler av eliten av enerigverd­enen som kommer her, men samtidig er det mange hardtarbei­dende folk som er til stede. Vi ønsker å vaere en møteplass for alle aktørene, påpeker Sevland.

Han legger til at stort sett hvert fylke i Norge er represente­rt med paviljong på ONS. Her forener også Hordaland og Sogn og Fjordane krefter og går sammen for å vise seg fram. Som kjent blir de to fylkene slått sammen til ett nytt storfylke i 2020.

I ONS’ «folkeliggj­øring» er det også mulig å få seg konferanse­adgang for de såkalte for folk flest til en sum av 450 kroner for fire dager. Noe som inkluderer busstransp­ort med Kolumbus.

Tirsdag blir det dessuten visning av NRKs nye storsatsin­g»Lykkeland». Dramaserie­n tar for seg starten av den norske oljevirkso­mheten og handlingen er lagt til Stavanger.

ONS viser de to første episodene av serien og har i den anledning gått aktivt ut for å invitere oljepioner­er til å overvaere visningen, hvor de 700 plassene nå er fulltegnet.

Når så mange av oljeselska­pene vil komme til ONS – også de som ikke har eller har veldig liten aktivitet i Norge – viser dette at ONS er en utrolig viktig møteplass.

ONS-direktør Leif Johan Sevland

 ?? JON INGEMUNDSE­N ?? ONS-direktør Leif Johan Sevland lover et nytt ONS med futt i. Men oljefest liker han ikke å kalle ONS.
JON INGEMUNDSE­N ONS-direktør Leif Johan Sevland lover et nytt ONS med futt i. Men oljefest liker han ikke å kalle ONS.

Newspapers in Norwegian

Newspapers from Norway